Minis: VectorTD
Blogy čtenářů Recenze Minis: VectorTD

Minis: VectorTD

Retro+TowerDefence=?Tak takovou formuli si na nás připravili vývojáři Minis hry VectorTD. Styl hry označován jako Tower Defence už snad musí být…

Reklama

Retro+TowerDefence=?Tak takovou formuli si na nás připravili vývojáři Minis hry VectorTD. Styl hry označován jako Tower Defence už snad musí být známý úplně každému. V posledních dvou letech zažil obrovský boom. Přišli Fieldunners, PixelJunk Monsters a mnozí další. Má tedy další Minis hra šanci uspět mezi rozsáhlou a kvalitní konkurencí?

 

Po startu hry zjistíte zajímavou věc. Hra nevyžaduje žádný profil. Ani dokonce Autosave funkci. To už začíná býti podezřelé. Nebudu chodit kolem horké kaše, hned na vás vybafne herní menu. Jediné herní menu, které tu je. Takže žádná nastavení ani extra sekce. Na to hned zapomeňte. Tím hlavním menu jsem myslel již přímo výběr herní mapy. Mapy jsou rozděleny do tří skupin. Zajímavostí je to, že další mapy nemusíte odemykat. Vše je hned odemčené, a je tak na vás, kterou úroveň a mapu si ze začátku zvolíte. První úrovní je Begginer (začátečník). Zde jsou jen dvě mapy, ale to ničemu vůbec nevadí. Díky lehčí obtížnosti se můžeme naučit taktizovat. Dalšími úrovněmi jsou Normal a Extreme. Zde je to jiná káva. Nepřítel nechodí již pouze v jedné vlně, ale třeba hned ve dvou, jeho cesta do cíle je kratší než u začátečnických map, takže se opravdu zapotíte. Jak v Normal, tak i v Extreme jsou na výběr již tři mapy. Každá má své kouzlo, ale ze začátku opravdu nejprve doporučuji zjistit své zkušenosti s těmi nejlehčími mapami.

Nebyla by to pořádná hra, kdyby neobsahovala nějakého toho nepřítele. Zde je jich hned několik. Každý má své určité slabiny na dané věže. Něco mu způsobí menší poškození, něco naopak hned větší. To ale není vše. Postupně se nepříteli zvětšuje počet životů, takže skolení nebude tak lehké, jak by se na první pohled mohlo zdát. Ze začátku nebudete mít s likvidací sebemenší problém, ale ke konci již budete počítat každého nepřítele, který prošel skrze vaši obranu. Pokud tedy nepřítel projde, hned nezmizí, ale dělá další kolečko po mapě, dokud není zničen úplně. Protivníci jsou rozděleni celkem do čtyř barev (stejně jako vaše obranné budovy). Pátou barvu protivníka tvoří speciální jednotka. Za tu dostáváte za zničení více peněz, než za klasické jednotky. Co je na ní tak zajímavého? V její skupině je jedna velká bublinka. Pokud tuto bublinku zničíte, dostanete jeden bonus bod. O tom ale trochu později.

 

Pro obranu můžete vybírat celkem z jedenácti věží. Věže jsou rozděleny do čtyř barev (stejně jako protivníci), a tak jasně poznáte, na kterého protivníka se daná věž hodí. Za likvidaci dostáváte samozřejmě finanční odměnu, kterou můžete použít na nákup nových věží, či vylepšení těch stávajících. Když postavíte věž, je na první úrovní. Jejím vylepšováním ji můžete dostat až na desátou úroveň. Je tedy logické, že čím větší úroveň, tím větší dosah a síla. Zde opravdu doporučuji přemýšlet, jaký styl věže stavět. Od každého alespoň jednu a vylepšit na maximální úroveň. Máte tak větší šanci na přežití do dalších kol. Ale krom vašich obraných budou jsou tu také speciální budovy. Ty se dají nakoupit pouze za již zmíněný Bonusový bod. Celkem jsou ty čtyři speciální budovy. První přidává věžím v její okolí poškození navíc. Druhá zvětšuje dosah věží a třetí přidává finanční bonus za zničení nepřítele. čtvrtá zas přidá na váš účet pět životů. V podnadpisu je nápis Retro. Na takovýto grafický kabátek tvůrci vsadili. Jen několik základnách barev, a to stačí. Mohu říci, že se mi tento styl velice zamlouvá. Efekty střelby u věží jsou nádherné. Škoda že po vylepšení vašich věží se střelba alespoň trochu nezmění. Bylo by to příjemné oživení. Ale na grafiku si já osobně nemohu stěžovat. Hrací pole je díky ní mnohem přehlednější.Co se zvuků týče, ty jsem skoro ani nevnímal. Mají spíše relaxační funkci, která jen dokresluje zvolený styl hry. Takže nečekejte Metal, Rock či pop. Klidná hudba pro vaše ušiska.U ovládání hned zapomeňte na joystick. Hlavním ovládacím prvkem jsou tu šipky. Díky nim se pohybujete na hracím poli. Pomocí X-ka si buďto na prázdném poli zvolíte možnost postavit jednu z jedenácti věží, či přidržením na jedné z věží se objeví možnost věž upgradovat za určitý peníz, nebo ji prodat. To už je na vás. Levým bočním tlačítkem vypínáte a zapínáte funkci automatických vln (to znamená, že jakmile jednu zlikvidujete, hned vychází další). Pokud tuto funkci vypnete, nepřijde další vlna, pokud k tomu sami nedáte svolení. Přidržením pravého bočního tlačítka se můžete podívat, na jakém levelu jsou vaše věže. No a pokud již máte jednu vlnu zlikvidovanou a nechcete čekat na další, stisknete trojúhelník, který vyšle další.Vše se ovládá naprosto intuitivně. Nic složitého.Abych řekl pravdu, tak jsem se na konec daného levelu (50 nepřátelských vln) nikdy nedostal. Vždy jsem skončil někdy kolem 48. nebo 49. vlny. Hra je opravdu v posledních fázích neúmorně těžká. Škoda že chybí funkce ukládání, daly by se tak alespoň porovnat výsledky z předchozích pokusů. Ale tato možnost není.

[embed]http://www.youtube.com/v/fdjlNimo8zk[/embed]

... zde pokračujte v psaní ...

Minis: VectorTD

Verdikt

Hra vám zábavu přinese. Pokud ale chcete pořádnou Tower-Defence hru, doporučuji spíše PixelJunk Monsters. Hra mi přijde vyrovnanější. Pokud ale zakoupíte tuto, nudit se nebudete a pokořit 50. vlnu bude opravdu obrovská výzva, která bude žádat týdny tréninku. Ale za tu cenu? No neberte to!

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

vše je hned otevřené
hodně věží
retro grafika
nevyžaduje profil
velice jednoduché ovládání
velice příznivá cena (kolem 3.99$)
moc těžké
chybí statisktiky
Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama