Mobilní aplikace Switche trpí nejedním omezením
Splatoon 2 Novinka Mobilní aplikace Switche trpí nejedním omezením

Mobilní aplikace Switche trpí nejedním omezením

Martin Cvrček

Martin Cvrček

3

Kupříkladu hlasový chat nefunguje při běhu aplikace na pozadí nebo v úsporném režimu mobilního telefonu.

Reklama

Začátkem týdne Nintendo konečně vydalo mobilní aplikaci Nintendo Switch Online pro iOS a Android, která jako jediná nabízí přístup k většině online služeb Switche. Nejvýraznější z nich je nepochybně hlasový chat, ale ten bohužel nefunguje tak, jak by nejspíš člověk čekal s ohledem na to, že se nacházíme v roce 2017. Nejde ale jen o něj.

Hlasový chat kupříkladu funguje jen v případě, že je aplikace Nintenda na popředí. Když třeba aktivujete jinou aplikaci a obecně začnete na mobilním telefonu provádět jiné činnosti, své přátele neuslyšíte. Hlasová komunikace nefunguje ani v úsporném režimu, jak informuje třeba server Ars-Technica. Jakmile displej mobilu zhasne, komunikace se přeruší a k dispozici bude až ve chvíli, kdy je displej opět aktivní, takže používání aplikace se může neblaze promítnout do výdrže baterie.

Hlasový chat je navíc použitelný jen při hraní hry, v tomto případě Splatoon 2, což je zatím jediný titul, který aplikaci podporuje. Nejdřív se tedy musíte připojit do Online Lounge ve hře, abyste si mohli popovídat. O tom se pro změnu zmiňuje server VG247. Dokonce se momentálně zdá, že přátele lze do party pozvat opět jen prostřednictvím mobilní aplikace, nikoliv skrz rozhraní konzole jako takové.

A jak je to se zvukovými výstupy? Zvuky samotné hry i při používání aplikace uslyšíte ze samotného Switche nebo z jakéhokoliv zařízení, které k němu máte připojené, zatímco hlas uslyšíte pouze z telefonu nebo opět z čehokoliv, co jste k němu připojili. V tomto případě si musí každý sám podle jeho preferencí a možností říct, jak velký problém to může představovat.

Všechno naštěstí není tak hrozné, jak dokazuje jinak velmi kritický text britského Eurogameru. Jeho redaktor si pochvaluje alespoň SplatNet 2, tedy rozhraní, které je také k dispozici v rámci mobilní aplikace Switche a která vám poskytuje různé informace o Splatoon 2 jako takovém i o vašich herních výkonech.

Jak se každopádně zdá, vydání mobilní aplikace Switche je zatím docela katastrofa. Kdejakou online službu provází při spuštění problémy a porodní bolesti, ale momentálně se zdá, že v Nintendu zase jednou úplně zaspali dobu a rozhodli se dělat věci nesmírně zastaralým způsobem. Kupříkladu funkčnost hlasového chatu při běhu aplikace na pozadí nebo v úsporném režimu je něco, s čím si tvůrci mnoha dalších soudobých aplikací hravě poradili.

Někdo se snaží omlouvat Nintendo snahou o omezení hlasového chatu, v němž občas člověk slyší kdejaké nevhodné věci, kvůli dětem. Ani omezení pro mladší hráče by ale nemělo mít za následek takovou technickou omezenost a nepraktičnost aplikace.

Můj osobní názor je ale takový, že online funkce typu hlasového chatu by měly být první řadě součástí samotné konzole, ne nějaké externí mobilní aplikace. Už tohle rozdělení online služeb mezi dvě naprosto odlišná zařízení považuji za nesmyslný krok, na který teď uživatelé Switche doplácí. Myslím, že tu máme krásný důkaz toho, že dělat věci za každou cenu jinak než ostatní není nutně totéž jako dělat věci dobře a ve prospěch zákazníků a uživatelů.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama