Motorstorm: Arctic Edge
Blogy čtenářů Recenze Motorstorm: Arctic Edge

Motorstorm: Arctic Edge

Zima, bláto a krvežízniví protivníci v malém provedeníKomu vděčíme za tuto hru? Kdo splnil naše vysněná přání? Přece BigBig Studios (stojí za dvěma…

Reklama

Zima, bláto a krvežízniví protivníci v malém provedeníKomu vděčíme za tuto hru? Kdo splnil naše vysněná přání? Přece BigBig Studios (stojí za dvěma díly Pursuit Force pro PSP). Troufám si říci, že již dnes neexistuje člověk, co vlastní PSP a nikdy neslyšel o Motorstormu: Arctic Egde (dále jen MAE). Pokud jste o něm opravdu neslyšeli, můžete se považovat za herního barbara, který by měl PSP zahodit, jelikož mu je s takovým přístupem úplně k ničemu. Že přeháním? Ho ho, ani náhodou. Jestli jste již MAE hráli, dáte mi za pravdu. Tak to těm barbarům vysvětlíme. Co na to říkáte? Že prý zdržení? Co se dá dělat, čtou nás i šprti, kteří si o prázdninách pořídili PSP z nudy. Jsou to ty lamy (ve většině případů), co spamujou na fórech, jak se vlastně PSP používá. Mrkneme na ty ozubená kola, co pohánějí celou mašinu kupředu. Překvapivě se jedná o závodní hru. Jenže ejhle. Zapomeňte na nějakou simulaci, která je teď velice v oblibě. Nějaký nabušený bouráky ve stylu Gran Turismo nebo NFS: Shift tu na trati taky nepotkáte. Vlastně se ani na nějakou tu pořádně vyasfaltovanou trať ani nepodíváte. Už máte strach? Mějte! S touhle hrou zažijete naprosté peklo (věřícím se omlouvám)! Co to je za závodní hru, když v ní nejsou reálné tratě a žádná skutečná auta? Jedná se o špinavou hru.

 

Cestu znám

Přikloňme se nejdříve na stranu tratí. Jak již bylo řečeno, nečekejte asfalt. Ten je pro cukrové slečinky. My si pořádně zařádíme na blátě a sněhu. Všechny tratě jsou za polárním kruhem. Bílá země, od které neočekávejte nic dobrého. Laviny, padající části mostu různé nástrahy na tratích. Čeho se nejvíce bát? Volby vozidla. Trať není pokryta jen sněhem nebo ledem. Prokukuje i bláto, bahno a hlína, po které se také najezdíte až až. Jak ale možné, že za polárním kruhem není jen sníh? Tvůrci hry šli asi s módou a tak počítaly i s tím, že než hru vydají, roztaje pár dalších ledovců, ala globální oteplování. Koho to ale zajímá, nám jde o pořádnou pařbu. Zpět k tratím. Střídají se tak často, že budete překvapeni, co vše nabízí. Skokánky, tunely, mosty, klopené zatáčky a další cool věcičky. Mluvilo se o mostech? I ty hrají důležitou roli ve hře. Tedy vlastně jen její část. Pokud vjedete na klasický most, budíš. Nic se nestane. Pokud ale jedete po mostu, který je tvořen jen ledem, nezbývá vám nic jiného, než se modlit, ab před vámi nejel nějaký kolosální protivník. Pokud totiž bude mít velké vozidlo (třeba náklaďák), most se pod ním začne propadat. Řeknu vám, nepříjemná věc, když vás kvůli tomu všichni předjedou a musíte se probít zpět na první pozici a uhryznout tak pro sebe nějaké body. Druhou příjemností je lavina. Jsme přeci za polárním kruhem, i když globální oteplování funguje, tak se sem tam nějaký ten sníh najde. Pokud ji tedy chcete spustit, stačí jen mocně stisknout příslušné tlačítko, zatroubit na plný kule, a z protivníků, co jeli za vámi, jsou jen sněhové koule. Kdo by se ale zajímal o protivníky, co jsou za vámi, když máte adrenalin v krvi a trať plnou nástrah před sebou. Prostředí map se bude velice často měnit. Jednu dobu jedete v důlním prostředí. Další mapa je z prostředí útesů a hned další z horského hřebenu. Názvy map jsou zvoleny naprosto úžasně. Třeba takový “Widow Maker“ (pro neangličtináře: Ovdovovač). Rozmístění ramp, skoků a možností tratě je vždy vyrovnané. Je vidět, že si tvůrci opravdu vyhráli do posledního detailu. Snad jsem na nic důležitého nezapomněl.

Tratě máme za sebou. Usedneme tedy za volant. Nebo řidítka? Obojí! Co by to bylo za závodní hru bez aut. Již víte, že licencovaných vozů, jako Porsche, Ferrari či BMW, se nedočkáme, jak tomu je v Gran Turismu a NFS: Shift. My potřebujeme něco, co má sílu, vytrvalost, jiskru jako kapka vody po ránu a nevadí tomu věčné přetahování o první místo ve stylu “plech na plech“. Teoreticky by nám stačil jen motor, kola a volant. Vozidlopark (toto slovo jsem zvolil schválně) je velice rozsáhlý. Ti co hráli Motorstorm na PS3 určitě vědí, co se dá čekat. Buginy, čtyřkolky, motorky, klasická auta (alespoň tak vypadaly) a ani náklaďák nebyl opomenut. Co si však odehrává svou premiéru je sněžný skútr a rolba (sněžný pluh chcete-li)!!! Nejedná se o překlep, opravdu tam je rolba. Je mohutná, jede na všem, ale na každý závod se nehodí. Skútr je svižný, ale na něčem jiném než na sněhu jede hůře. No, už to rozebereme více do detailů. Každé vozidlo má tak své vlastnosti. Rychlost, zrychlení, sílu a ovladatelnost. U každého to je nastaveno tak, aby se hodilo na něco. Bugina se hodí do blátivých prostředí. Blátem rychle profrčíte a máte to za sebou. Čtyřkolka zase do rovnějších částí mapy a skútr hlavně na sníh. To, jak se mapa střídá, přidává na vyrovnanosti vozidel, ať to stojí, co to stojí. Nejlepší ale je naučit se mapy nazpaměť a podle toho volit příslušné vozidlo. Tím jsme ještě neskončili. Jednotlivá vozítka můžete tak trochu “tunit“. Není to jako u NFS. Prostě si dáte Customize a upravíte převážně barvu vozidla, loga sponzorů a polepy. Překvápko. Můžete zaměňovat i některé části. Disky u kol, světla, výfuky či přídavné příslušenství tak projde vaší mohutnou revizí. A není to jen na jeden závod. Možnost uložení vlastního výtvoru uvítá skoro každý, a tak se s ním setkáme i po době, kdy vám v PSP dojde baterka a úplně se vypne. Stále zůstaneme u vozidel. Během hry získáváte body (k tomu se ještě dostaneme). Pokud jich posbíráte dostatek, uvolníte si buďto upgrade nebo rovnou nové vozidlo. Ze začátku máte od každého vozidla první třídu. Celkem jsou tři. Druhá se otevře po dosažení určitého počtu bodů (každé vozidlo má svou hranici pro otevření) a třetí je jen na pozvání. Takový specielní závod. Teď jsme si o vozidlech řekli vše, co bylo potřeba.

 

Kde je sakra ten volant?

Hurá na samotný herní systém. Je tu několik možností, jak hrát. Ihned zapomeňte na okoukané názvy jako Kampaň nebo rychlý závod. Na to se nehraje. Tahle hra je unikátní, a tak si zaslouží něco více extra. Kampaň je nahrazena slovem Festival. Rychlý závod zase najdete pod položkou Wreckreation. Pod Wrecreation se skrývá více, než by někdo mohl čekat. Hlavní síla je v multiplayeru. Celkem pro šest hráčů na jedné z dvanácti tratí v obou směrech a vybrat přitom můžete ze dvou typů závodu. Ostatně, jen tři jsou i ve Festivalu, takže podle logiky je jeden vyškrtnut. To ale ničemu nevadí.Klasický závod na kola, Time-Ticker a Speed. U speedu musíte do určitého času projet bránou. Pokud tak nestihnete, končí váš výstup ve hře. Jenže to by se ta brána musela taky trefit že? To je největší chyták. Jak těžké to může být? Někdy opravdu dost. Bývají rozmístěné před nebo i za skokánky, a tak někdy špatný nájezd může znamenat konečnou stanici. Time Ticker je jiná. Na trati závodí jen čtyři vozidla jedné třídy včetně vás. Za to, na jaké pozici se aktuálně nacházíte, dostáváte příslušný počet bodů. Takže být první je nejlepší. Ten, kdo dosáhne vytoužené ďábelské číslice 999, se stane vítězem. No a klasický závod snad ne třeba rozepisovat, takže jen stručně. Na trati jste vy a dalších devět protivníků. Jede se na kola, přičemž hodnocené místa jsou jen ty první tři.

 

 

Grupáč all-inclusive

Zařádit tak můžete v Ad-Hoc módu (místní síť) nebo přes Infrastructure (internet) celkem v šesti lidech. Opusťme multiplayer. Čekají další dvě položky. Free-Play (volná jízda – mluví za vše) a Time Attack. Jezdíte tu kola na čas a snažíte se tak ujet ten o nejlepší. Nuda? Ne-e. Z PSN (playstation network) si můžete stáhnout ty nejlepší časy na trati od lidí po celém světě a tak jejich výkon dorovnat nebo rovnou překonat. Samozřejmě můžete odmítnout a jet si svůj závod. Volba je jen na vás. A teď k Festivalu. Jedná se o kampaň. Za každý závod získáte počet bodů. Za první místo 100, druhé 75 a třetí 50. To je vše. Na ostatní se chleba nedostane. Díky těmto bodům odemykáte vylepšení a nová vozidla. Proto doporučuji jet vše postupně a hlavně co nejvíce jich odjezdit na zlatou medaili, tedy hned za 100 bodů. Čekají vás totiž zajímavé bonusy, které se otevřou až po dosažení určitého počtu bodíků. Díky nim se dostáváte i na další úroveň. Šupem do další nabídky. Garage. Zde si můžete prohlédnout vozidla, které máte otevřené. Statistika je další třešnička. Kolik jste ujeli KM? Jak dlouho jste strávili ve vzduchu? Kolikrát jste se vybourali? To a vše mnohem více naleznete právě zde. Bages (odznáčky) dostanete jen, když splníte nějakou podmínku. Třeba se v závodě nevybourat. Je jich celkem na padesát. Máte tedy co dělat abyste je posbírali. V Media najdete videa. Zprvu máte otevřena jen dvě, ale díky bodům za vyhrané závody otevřete postupně další. A v neposlední řadě tu je Driver. Jak budete vypadat? To ovlivníte pod touto položkou. Options tak nabídne jen změnu a úpravu profilu, možnosti ovládání a volbu zvuků. Ostatně musím uznat, že soundtrack je zvolen naprosto dokonale. Nemám jedinou výtku.Už jsme tu zmiňovali počet protivníků, který vás nekompromisně potká v závodech. Jen jsem ještě nic nenapsal o jejich vlastnostech. Jsou to mrzáci! Vychytralí a schopni udělat cokoliv pro vítězství. Přetlačovat se, narážet či cokoliv jiného. Takž to značí, že AI je na vysoké úrovni. Jenže tu je nezanedbatelná chyba. Někdy jsou tak na vysoké úrovni, že skoro nemáte šanci. A další závod jsou zase jako beránci. Tato nevyváženost je u závodu frustrující. A tak velkou hru hraje i štěstěna, jak se poperou mezi sebou, s jakým jedou vozidlem nebo kudy pojedou. Celkově si ale zachovávají dobré jméno.

 

Mistr stylu?

A teď největší kámen úrazu. Grafika. U PSP není zas tak skvělá, ale to u této hry říci nejde. Jedním slovem: “Božská“. To co tvůrci vytvořili, to, jak to celé jede, vše plynulé, detaily okolí, vozidel a efekty, kdy vám na obrazovku stříká bláto, výbuch nepřítele, protože to přehnal se zrychlením (boostem). Velmi rozkošné jsou i efekty odrazu slunce a co teprve kouře kouře. Bože, jak se jim to povedlo?! Pokud jste očekávali grafické hody od Gran Turisma, tak tohle je v tom případě tak x-krát lepší. Na PSP nebylo doposud lepší grafiky v tak plynulém pohybu! Ale menší stížnost si odpustit nemohu. Při vysoké rychlosti se trať stane o trošičku méně přehlednou, tudíž vás určitý terén může splést a tak místo zkratky narazíte na stěnu. Ups.Ovladatelnost je na maximálním bodu spokojenosti. Přehlednost menu, které je nádherně graficky zpracováno. Ovládání je intuitivní. Pravé boční tlačítko slouží k přidání plynu, levé zas jako brzda. Ruční najdeme na místě, kde je kolečko, boost na Xku. Pozor u boostu. Není dostupný hned po začátku. Musíte si deset sekund počkat. Sice máte neomezenou možnost použití, ale pokud ho držíte příliš dlouho, váš pojízdný vrak se ocitne v plamenech. A to je nepříjemné. Čtvereček má dvě skvělé funkce. První je troubení. Tím nejen že na sebe upozorníte, ale můžete vyvolat lavinu, které smete protivníky, co za vámi uhánějí jako zběsilí. Pokud tedy nezatroubí dříve ten před vámi. To se jen modlíte, abyste stihli projet. Druhou funkcí je shazování protivníků. Ano, pokud jedete na motorce, čtyřkolce nebo skútru, můžete svého protivníka z vozidla shodit. Trochu agresivní, ale koho to zajímá. Jsme přeci drsňáci za polárním kruhem. Vše je dovoleno. Ale. Zbavení vozidla jeho řidiče je možné na jednom ze tří zmíněných prostředků, které tuto možnost polovují. Vyhodit ho z buginy samozřejmě nejde. K čemu jsou tedy šipky po levé straně displaye? Ta, co ukazuje směrem dolů je k pohledu zpět. Díky šipkám vlevo a vpravo se podíváte na své vozidlo z určité strany. Ovládání je tak tedy odvedeno k dokonalosti.Zajímavou možností je hru pauznout, a spustit Photo režim. Co to, říkáte si? Vozidlo, které máte v aktuální poloze, se ani nehne tak můžete různě natáčet kameru, měnit úhel pohledu a přibližovat nebo oddalovat. Pokud budete s výslednou pozicí spokojeni, jednoduše uděláte screen. Ten se nakonec uloží do složky X:\PSP\Screenshot na paměťové kartě, kde si jej pozděj můžete prohlédnout. A jsou z nás rázem umělci, co na to říkáte?Co se týče délky hry, nudit nepřestane. Nejen že jdete z jednoho klasického závodu do druhého, ale je zde skvěle upravené prokládání mezi Speed a Time Ticker modem. Samotná „kampaň“ vystačí na pár týdnů určitě. Tedy pokud to bereme z pohledu člověka, co hraje tak 1 hodinu za den. Jestli ohýbáte plechy a mačkáte tlačítka častěji, tak hru dohrajete o něco dříve. Hudba, soundtrack a zvuky některým hrám ubíraly na hodnocení. Tady to opět neplatí. Soundtrack jednoduše dělá hru hrou. Plně ji doplňuje. Je nesen ve stylu techna a různých remixů, na které jsme si zvykly u her jako Wipeout. Dokonce jsou do playlistu přidat písničky co máme uložené v PSP. Zvuky přímo ve hře jsou suprové. Skřípání plechů, náraz do skály, nebo když se totálně vysekáte, tak už je pomalu rozeznáte i po slepu. Jen asi jednou nebo dvakrát se mi stalo, že zvuk přis spuštění Boostu trochu zlobil. Ale není to nic nepříjemného.

 

Final round

Celou hru jsme si již prošli, a tak zbývá už jen slovo závěrem. Jen se zmíním o jednom velkém plus. Načítací doba. Ta je vzhledem k tomu, co uvidíte, zažijete a jaké máte možnosti naprosto mizivá. I Gran Turismo (největší konkurent) se oproti tomu zdá jako šnek. Jediná velká nevýhoda je snad v tom, že nezaujme hráče, co mají raději simulace než arkády. Pro mne je to hit tohoto roku, který se rozhodně vyplatí koupit. Myslím si, že i přes ty menší chybky si hr užije úplně každý.

 

 

[embed]http://www.youtube.com/v/2oLBX_a7CNY[/embed]

... zde pokračujte v psaní ...

 

Motorstorm: Arctic Edge

Verdikt

Hra si své hodnocení rozhodně zaslouží. Jedná se o jednu z nejlepších arkádových závodních her pro PSP, která by snad neměla minout nikdo.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Grafika
Soundtrack
Detaily
Vyrovnanost
Skútr a rolba
Krátká načítací doba
Hratelnost
Photo mód
Multiplayer
Zábavnost
Pocit při hraní, že jste velcí drsňáci
AI je občas nevyrovnaná
Někomu může vadit, že je to arkáda
Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama