Na RPG boxu pro PC si smlsli piráti
Punch Club Novinka Na RPG boxu pro PC si smlsli piráti

Na RPG boxu pro PC si smlsli piráti

Michal Burian

Michal Burian

22

Více než 80 procent aktivovaných kopií je nelegálních.

Reklama

Netradiční box s RPG prvky nesoucí název Punch Club z ledna letošního roku dokázal prodat 300 tisíc kusů. Pro vydavatele i vývojáře je to úspěch, ale kdyby neexistovali piráti, mohlo to být mnohem víc. Právě tahle skupina si na hře přímo smlsla. Vydavatelská společnost TinyBuild uvedla, že aktivováno je více než 80 procent nelegálních verzí. U PC, Macu a Linuxu se bavíme o 1 137 000 kusech, zatímco u mobilních a tabletových verzí je to 514 tisíc kusů. 90 procent tvoří Android.

Je otázkou, zda by si piráti hru jinak koupili. Jejich argumenty se často opírají o fráze, že si hru nemohou bezplatně vyzkoušet, protože často neexistují demoverze. Když se jim hra zalíbí, tak si ji koupí. To jsou ale spíše výmluvy, než pravda. Rovněž nevíme, zda 1,6 milionů lidí hru skutečně hraje, je možné, že je po hodině přestala bavit.

Statistikám každopádně kraluje Brazílie, Rusko a Čína. S velkým odstupem je potom Turecko, Ukrajina, Maďarko, Spojené státy, Německo, Polsko a Francie. Zajímavé je, že hra byla lokalizovaná do portugalštiny. Poté zaznamenala na místním trhu velký nárůst, který se ale nezopakoval v případě Brazílie. Tam to může být z důvodu vysoké ceny, které určují daně.

„S pirátstvím je těžké bojovat. Většina DRM ochran se nechová dobře k platícím zákazníkům. Když se na problematiku díváme dnes, měli jsme umožnit sdílení uložených pozic napříč platformami. Tímto způsobem jsme mohli získat nějaké zákazníky, kteří si hru stáhli na PC, ale legálně by si ji koupili alespoň na mobilech,“ dodává Alex Nichiporchi.

Punch Club má na Steamu velmi kladné recenze, celkově jich je přes 2400.

Punch Club vypráví příběh o muži, kterému brutálně zavraždili otce před jeho očima. Budete tvrdě trénovat, jíst kuřecí maso a snažit se získat místo v řadách klubu Punch. Jenom tak zjistíte, kdo vašeho otce zabil. Cíl máte jasný, ale pouze na vás záleží, jak se k němu dostanete.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama