Nejlepší notebooky pro studenty
Novinka Nejlepší notebooky pro studenty

Nejlepší notebooky pro studenty

Redakce

Redakce

3
Platformy Windows PC

Zpátky do škol s přenosnými zařízeními pro všechny účely.

Reklama

Pomalu začíná nový školní rok a žáci se vrací do zaběhnutého režimu. Zatímco ale menším dětem stačí učebnice, sešity a psací potřeby, starší studenti určitě ocení také notebook. Přenosné zařízení se může hodit nejenom na zápisky ve škole, ale také práci a samozřejmě hraní. Vybrat ten správný notebook nicméně není vůbec jednoduché, a proto jsme pro vás připravili seznam tipů pro různé účely a cenové relace.

Asus TUF Gaming F15

Cena: 16 990 Kč

Pokud jste pro nižší cenu schopni udělat nějaké ústupky, tohle je model pro vás. F15 nabízí 6jádrový procesor Intel Core i5-11400H, grafickou kartu GeForce RTX 2050 se 4 GB VRAM, 8 GB DDR4 RAM a 512GB SSD. Pro zápisky a hraní starších titulů či novějších při snížení detailů je to ideální stroj. 15,6palcový IPS displej navíc nabízí vysokou obnovovací frekvenci v podobě 144 Hz.

Zároveň jde o vstupní bod pro technologie jako hardwarově akcelerovaný ray tracing ve hrách, který se stará o realističtější nasvícení. Dále můžete použít technologii DLSS, jež dokáže upscalovat obraz na cílové rozlišení za zvýšení výkonu, ale podobné, někdy i lepší kvality obrazu. Využity jsou k tomu Tensor jádra, která lze však použít také pro jiné úkony související s umělou inteligencí a strojovým učením.

Asus Zenbook 14 OLED

Cena: 25 884 Kč

 

Jestli vám o grafický výkon vůbec nejde a notebook potřebujete jen pro základní úkony a konzumaci obsahu, tohle může být model pro vás. Procesor Intel Core i5 1240P je doplněn o integrovanou grafiku, 16 GB LPDDR5 RAM a 512GB SSD. Předností notebooku je však hlavně velmi nízká hmotnost v podobě 1,39 Kg a také lesklý OLED displej s rozlišením 2880x1800. Ten má mnohem lepší kontrast než klasické IPS panely a jednotlivé pixely se mohou úplně vypnout, takže černá na obrazovce je skutečně černá. Pro časté diváky filmů a seriálů je tohle rozhodně velká výhoda. Na práci je zase ideální zvolený poměr stran 16:10.

Asus TUF Gaming A15

Cena: 26 990 Kč

Teď se zase vrátíme k o něco těžším, ale zato výkonnějším kouskům. Za cenovku 26 990 Kč můžete získat model A15, jenž nabízí velmi moderní komponenty. Pohání ho procesor AMD Ryzen 7 7735HS, 16 GB DDR5 RAM a grafická karta Nvidia GeForce RTX 4050 se 6 GB VRAM. Tohle už je plnohodnotný herní notebook, který tak kromě školy můžete využívat i pro hraní nejnovějších titulů.

Lenovo LOQ

Cena: 24 990 Kč

 

O dva tisíce levněji vás pak vyjde podobný notebook od Lenova, který však místo Ryzenu vsadil na procesor Intel Core i5-13500H od Intelu se 4 P-jádry a 8 E-jádry. Musíte však počítat s o něco vyšší spotřebou a notebook zároveň nedisponuje licencí pro operační systém Windows, kterou tak budete muset dokoupit.

Oba modely každopádně nabízí veškeré výhody nejnovější řady grafických karet od Nvidie. Jednou z hlavních předností je generování snímků v rámci DLSS 3, jež vám za cenu o něco vyšší latence umožní navýšit snímkovou frekvenci až na dvojnásobek, což výrazně zlepší plynulost obrazu. Navýšení latence navíc můžete potlačit pomocí technologie Nvidia Reflex.

Tvůrce obsahu zase potěší podpora enkódování pomocí AV1, otevřeného kodeku, jenž nabízí výrazně lepší kompresi než dosavadní standard v podobě H.264. Na disku tím ušetříte spoustu místa a při streamování vám bude stačit nižší bitrate. Kodek AV1 už pro streamy podporují platformy jako YouTube či Discord.

MSI Katana 15

Cena: 36 990 Kč

 

V případě, že kombinujete tvorbu obsahu s hraním, jako ideální kandidát je tu MSI Katana 15. Tento model disponuje procesorem Intel Core i7-12650H s 6 P-jádry a 4 E-jádry, 16 GB DDR5 RAM, 1TB SSD a grafickou kartou Nvidia GeForce RTX 4070 s 8 GB VRAM.

Hráče samozřejmě opět potěší obnovovací frekvence 144 Hz, ale také herní klávesnice s RGB. Studenty technických oborů zase akcelerace AI aplikací díky výkonné grafické kartě. Tvůrci obsahu mohou využít platformy jako Nvidia Broadcast pro možnosti upravení audia při streamování či tvorbě videí a podcastů, Nvidia Canvas pro vytváření realistických obrázků s pomocí AI či Nvidia Omniverse, jenž urychluje tvorbu 3D obsahu.

MSI Vector GP77

Cena: 49 990 Kč

 

Stejnou grafickou kartu, ale s jinými výhodami nabízí dva o něco dražší kousky. Vector GP77 od MSI pohání procesor Intel Core i7-13700H s 6 P-jádry a 8 E-jádry, který nabídne výrazně vyšší výkon než Katana, především tedy ve vícejádrové zátěži. Navíc nabízí 32 GB DDR5 RAM, takže paměť už nikdy nebudete muset řešit. Ani desítky otevřených záložek v Chromu takovou kapacitu nezastaví. Potěší také vyšší rozlišení v podobě 1440p a hráči určitě ocení vysokou obnovovací frekvenci, konkrétně 240 Hz.

Lenovo Legion Pro 5

Cena: 55 989 Kč

 

O něco dražší kousek od Lenova nabízí ještě vyšší CPU výkon. Legion Pro 5 totiž vsadil na Intel Core i9-13900HX s 8 P-jádry a 16 E-jádry, což je oproti i7 opravdu velký upgrade. Ostatní specifikace jsou prakticky stejné, Lenovo ale navíc nabízí podporu G-Syncu. Technologie, jež dokáže měnit refresh rate na základě snímkové frekvence, což zajistí větší plynulost obrazu a zamezí nepříjemnému trhání. Odlišností je pak ještě displej, který je o něco menší, ale s rozlišením 2560x1600, tedy poměrem stran 16:10. To se hodí především pro různé pracovní využití, aplikace totiž roztáhnete víc do výšky.

Lenovo Legion Pro 7

Cena: 95 277 Kč

Neřešíte cenu a chcete zkrátka maximální výkon? V tom případě je volba jasná. Tenhle kousek opět nabízí procesor Core i9-13900HX od Intelu, 32 GB DDR5 RAM a 16palcový IPS displej s rozlišením 2560x1600 a 240 Hz. Notebook ale disponuje hned 2TB SSD úložištěm a hlavně grafickou kartou Nvidia GeForce RTX 4090 s 16 GB VRAM. Jde o to zdaleka nejvýkonnější, co si můžete na poli přenosných zařízení pořídit. RTX 4090 nabídne fantastický výkon ve hrách, kde můžete vyzkoušet i ty nejnáročnější tituly jako Cyberpunk 2077 s path tracingem, ale karta se také skvěle hodí pro tvorbu obsahu. Například na střih videí určitě oceníte vysokou kapacitu VRAM.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama