Netradiční rogue-like hra Dead Cells je k dispozici na Steamu
Dead Cells Novinka Netradiční rogue-like hra Dead Cells je k dispozici na Steamu

Netradiční rogue-like hra Dead Cells je k dispozici na Steamu

Martin Cvrček

Martin Cvrček

S každým úmrtím se postupně zlepšujete. Samozřejmostí jsou nároční nepřátelé, unikátní zbraně, tajné skrýše nebo procedurálně generované úrovně.

Reklama

Před necelým týdnem se na Steamu v sekci Early Access objevila zajímavá hra Dead Cells od studia Motion Twin, která zatím mezi hráči slaví značný úspěch, jak dokazují třeba velmi dobré uživatelské recenze.

Autoři popisují Dead Cells jako plošinovku a navíc využívají pojmy jako rogue-like nebo metroidvania. Dokonce používají vlastní pojem metroidVania, který značí, že vás čeká průzkum propojeného prostředí, konkrétně ostrova, v němž je vlastně vše přístupné od začátku, i když dostat se do určitých částí prostředí už může být zprvu problém.

Hra slibuje i přítomnost náročných bossů a unikátních zbraní a kouzel. Před útoky nepřátel musíte neustále uskakovat a uhýbat. Nechybí ani různé skryté místnosti, tajné cesty a nelineární postup hrou. Smrt v Dead Cells hraje významnou roli, checkpointy tu nefigurují a každé úmrtí odemyká nové úrovně a umožňuje průzkum dosud nenavštívených lokalit a porážku dříve nepřemožitelných nepřátel. To proto, že smrt vás může vrátit na začátek, ale zároveň platí, že jakmile jednou získáte nějaký důležitý předmět, schopnost nebo kouzlo, už vám zůstane, i když vás někdo zabije.

Tvůrci Dead Cells přitom do určité míry spoléhají na procedurálně generované úrovně, které nesází na obvyklou potřebu zapamatovat si strukturu úrovně nebo pozice nepřátel. Spíše odměňují vaše instinkty, reflexy a schopnost přizpůsobit se dané situaci.

Aby nedocházelo k vytváření nezajímavých levelů, jsou úrovně skládány z předem připravených sekcí. To má v hráčích vyvolat pocit, že se nachází v pečlivě vytvořeném světě, ve kterém na ně zároveň stále čeká něco nového.

V tuto chvíli stojí hra 14,44 eur, za necelý den už vás vyjde na 19,99 eur. V Early Access bude přitom hra zhruba 8 až 12 měsíců a během této doby se má obsah Dead Cells zdvojnásobit, což bude mít za následek určité zvýšení ceny za finální verzi.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama