NHL 2018 – tři bratři na ledě
NHL 18 Recenze NHL 2018 – tři bratři na ledě

NHL 2018 – tři bratři na ledě

Milan Votava

Milan Votava

28

Letošní ročník série NHL se nese ve znamení hry ve třech, avšak přináší i nějaké zásadní novinky?

Reklama

Recenzovaná verze: PlayStation 4

Tři bratři na ledě? Kde koho možná zarazil podtitulek dnešní recenze, ale vysvětlení je zcela jednoduché. A nebojte, nejedná se o muzikál na ledě inspirovaný pohádkou od pana Svěráka. V letošním NHL je novinkou herní režim jménem NHL Threes a nutno poznamenat, že přináší opravdu výborné zpestření a nevšední zábavu do klasického herního obsahu. V NHL Threes se odehrává zápas tři na tři, na podstatně menším kluzišti a téměř bez jakýchkoliv pravidel. Střídání je povoleno pouze mezi třetinami, za faul je okamžitě nařízen trestný nájezd a na hřiště je možné povolat i samotného maskota. Zkrátka výborný blázinec přímo na ledě.

Váš tým postupně vylepšujete, díky plnění výzev v zápasech proti nejrůznějším týmům z celé Ameriky a Kanady. Postupně tak odkrýváte nové hokejové hrdiny, maskoty, stadiony, ale také dresy a loga. Na ztřeštěnosti NHL Threes přidává také tzv. Money Puck. V tomto případě je totiž možné vstřelit branku, jež se bude počítat rovnou dvakrát anebo vstřelit branku a soupeři naopak jeden gól ubrat. Během chviličky je tak možné rozhodnout zcela ztracený zápas. Vše je navíc možné absolvovat sám nebo v kooperaci, popřípadě zcela online, podobně jako snad všechny herní režimy hry.

Velmi bohatý herní obsah

Za NHL Threes je potřeba EA Sport pochválit, kéž by podobných novinek a svěžích nápadů bylo víc. V ostatních herních režimech se totiž tolik novinek neudálo, přesněji řečeno, téměř žádné. Ano, v režimu Be a Pro můžete požádat o přestup do jiného týmu a ještě si u toho diktovat podmínky, v EASHL je nově prodloužení pouze 3 na 3 a podobně, avšak nic zásadnějšího nečekejte. Osvěžením nového ročníku NHL, a teď nemyslím pouze toho od EA Sport, je zcela jistě nový hokejový tým, Golden Knights z Las Vegas, jehož je možné se ujmout i v herním režimu Organizace. Menším zpestřením prošel i Ultimate Team. Zatímco v loňském roce se v HUT objevil draft a umožnil hráčům získat na chvilku opravdu speciální hráče a legendy, letos autoři vymysleli HUT výzvy. Většinou se jedná o klasické úkoly jako: vyhraj o dvě branky, inkasuj maximálně jednu branku nebo nenech se vyloučit. Za splnění výzev na hráče čekají odměny v podobě extra mincí a speciálních balíčků.

Herního obsahu je v NHL 18 dostatek, o tom není pochyb. České příznivce může těšit, že ani letos nechybí tuzemská nejvyšší hokejová liga a své zástupce máme i v hokejové lize mistrů, jež je také součástí hry. Bohužel ligu mistrů není možné přetvářet dle obrazu svého, pokud se tak do této soutěže váš oblíbený mančaft neprobojoval, ani ve hře si s ním nezahrajete. Čtveřice vyvolených, kteří letos hájí naší extraligu v lize mistrů, jsou Třinec, Hradec Králové, Liberec a Kometa Brno. Jediné, co prozatím ve výčtu herních režimů postrádám, je hokejové mistrovství světa a licencované národní dresy, jelikož to, co nám EA Sports servírují coby dresy reprezentačních celků, to je opravdu ohavnost.

Vypadá a hraje se úplně stejně

Hratelnost nezaznamenala změny téměř žádné, a ačkoli se autoři dušují, že do hry přibyly nové pohyby, kličky a vše působí opět o něco lépe, obyčejný smrtelník zřejmě žádné změny nezaregistruje. NHL 18 se hraje úplně stejně jako předchozí ročníky, netvrdím, že se hraje špatně, avšak určitý pokrok by jistě nebyl na škodu. Nejenom, že se hra stejně hraje, ale dokonce i stejně vypadá, takže očekávaný přechod na Frostbite engine se opět odkládá. Doufejme, že pouze o rok, jelikož NHL by již grafický facelift potřebovala jako prase drbání. Bohužel, nezmizely ani některé nedostatky, jež mi v minulosti kazily dojem z hraní. Na mysli mám trhané pohyby, nelidsky prohnutá těla při nárazu do mantinelu nebo gólmani posedlý ďáblem. Určitě jste to také zažili, brankář leží na puku a najednou stojí v přímené poloze jako by nic.

Jako v minulém ročníku, i letos je skvěle zvládnutá atmosféra na stadionech, když se daří, fanoušci řádí jako pominutí a naopak. Stejně tak povedený je i hudební doprovod, který snad v žádném roce nezklamal. Konečný dojem ze hry je tak trošičku rozporuplný, zatímco kvituji nový herní režim NHL Threes a celkově výborný herní obsah, který přináší doopravdy zábavu na několik dnů, ba dokonce i měsíců, nemohu se spokojit s malým množstvím změn v hratelnosti a grafickém zpracování. Fanoušci hokeje zřejmě nebudou váhat a nový ročník si pořídí, už jen z toho důvodu, že žádnou jinou alternativu nemají, pokud však patříte pouze mezi příležitostné hráče, zvažte, zdali se vám vyplatí investovat do hry, které vesměs přidává pouze nový herní režim.

NHL 18 koupíte na Xzone.cz a GameExpres.sk.

NHL 18
Xbox Xbox One
PlayStation PlayStation 4

Verdikt

NHL 18 těží především z nového herního režimu NHL Threes, který se doopravdy povedl, bohužel novinek a změn mohlo být daleko víc. Uvidíme příští rok a snad i toho nového enginu se dočkáme.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

NHL Threes
celkově bohatý herní obsah
tréninkový režim s tipy a triky
nedostatek změn a inovací
trhané pohyby a bugy
ohavné dresy národních týmů
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama