NVIDIA DLSS přináší majitelům notebooků nečekané výhody
Novinka NVIDIA DLSS přináší majitelům notebooků nečekané výhody

NVIDIA DLSS přináší majitelům notebooků nečekané výhody

Inzerce

Inzerce

3
Platformy Windows PC

Umělá inteligence přináší do herního průmyslu revoluci.

Reklama

Inzertní PR článek.

Umělá inteligence přináší do herního průmyslu revoluci. Uplatňuje se v mnoha oblastech od simulace fyzikálních modelu a animací až asistenci při vykreslování samotného obrazu. Příkladem toho je Deep Learning Super Sampling (DLSS) společnosti NVIDIA. Technologie dokáže díky Tensor jádrům exkluzivním pro GeForce RTX využít obraz renderovaný v nižším rozlišení a pomocí AI jej zobrazit v požadované kvalitě. Rozdíl oproti nativnímu rozlišení je obvykle téměř neznatelný a v některých případech odkáže i výsledek znatelně vylepšit zvýrazněním jemných detailů nebo odstranění některých artefaktů. Nejde totiž o klasický upscaling. K trénování umělé inteligence se totiž využívá obraz v rozlišení 16K a velmi vysoké kvalitě. K výpočtu finálního obrazu se používá několik snímků a pohybové vektory, které definují změnu pozice objektů na scéně.

NVIDIA DLSS přináší majitelům notebooků nečekané výhody

Hráčům je k dipozici několik režimů podle toho, jak výkonnou grafickou kartu vlastní, a jak vysokého počtu FPS chtějí dosáhnout. Režim Ultra Performance a Performance ocení zejména majitelé nižších řad nebo pro hraní v extrémních rozlišeních. Balanced a zejména Quality se budou hodit i majitelům výkonnějších modelů, takové Red Dead Redemption 2 nebo Cyberpunk 2077 dokáží ve 4K potrápit i současný high-end.

Seznam her nabízejících DLSS dnes čítá okolo 60 titulů a díky nativní podpoře v Unreal Engine a Unity, které doplňuje i několik proprietárních enginů, se tento počet rychle rozšiřuje.

DLSS v noteboocích: nový rozměr výhod

Nicméně NVIDIA DLSS nabízí ještě několik výhod, které ocení zejména majitelé notebooků. V současných generacích přenosných počítačů se sice často objevují 4K obrazovky, kde se NVDIA DLSS uplatní naplno podobně, jako v případě desktopových sestav, stále ale má mnoho modelů 1080p nebo 1440p monitory. I zde však DLSS funguje a kromě velmi náročných her se uplatní pro šetření spotřeby grafické karty.

Pokud se tedy hráči v méně náročných titulech spokojí např. se stabilními 60 FPS, karta se díky DLSS může podtaktovat, snížit tak provozní napětí a tím i onu spotřebu až o desítky procent. To má dvě velká pozitiva. S nižší spotřebou klesá také provozní teplota GPU. A tedy i potřeba chlazení, což se promítne ve znatelně tišším chodu notebooku při hraní. Druhou výhodu ocení zejména cestovatelé. Na cestách autobusem nebo vlakem bez přístupu k zásuvce dokáže DLSS znatelně prodloužit herní seanci na baterii. Přirozeně tak doplňuje funkce jako NVIDIA Battery Boost.

A samozřejmě jako v případě stolních počítačů platí: Nejnovější hry si díky DLSS lze plynule zahrát i na levnější konfiguraci, i notebooky s GeForce RTX 3050 nebo 3050 Ti se dokáží důstojně popasovat s náročnými tituly a při výběru nového přenosného stroje není třeba sahat tak hluboko.

Přehlednou nabídku notebooků s GeForce RTX podporujících NVIDIA DLSS naleznete na CZC.cz.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama