Nvidia na GDC představí Path Tracing pro Cyberpunk 2077
Cyberpunk 2077 Novinka Nvidia na GDC představí Path Tracing pro Cyberpunk 2077

Nvidia na GDC představí Path Tracing pro Cyberpunk 2077

Jan Urbančík

Jan Urbančík

21
Platformy Windows PC PlayStation PlayStation 5 Xbox Xbox Series X|S PlayStation PlayStation 4 Xbox Xbox One

Další krok po Ray Tracingu, zvládnou to dnešní grafické karty?

Reklama

Přestože z pohledu zákazníka nebyla řada grafických karet RTX 20 kdovíjak výhodná v poměru cena/výkon, rozhodně byla pro celý průmysl do velké míry revoluční, přinesla totiž hardwarovou akceleraci ray tracingu. Začátky nebyly jednoduché, ale postupně se technologie začala dostávat do většího množství her. Některé mají implementaci horší, ale některé velmi dobrou a díky ray tracingu si v nich můžeme užívat krásné nasvícení, stíny či odlesky.

V poslední době se však začaly objevovat tituly, které zašly ještě o něco dál a využívají path tracing. To je v podstatě druh ray tracingu, jehož definice není úplně jednoznačná. Nvidia však tento výraz používá pro takovou implementaci RT, kdy se používá pro celou scénu, a ne pouze vybrané části, jako například stíny. Typickým příkladem je nedávný Portal RTX, jenž je dost možná jednou z nejnáročnějších her všech dob, ale zároveň ukázal, že real-time path tracing je možný.

Zdá se, že první novější hrou, která by mohla path tracing implementovat, je Cyberpunk 2077. Poprvé byl tzv. Ray Tracing: Overdrive Mode oznámen už při představení grafických karet RTX 40. Nyní jsme se však dozvěděli, že více o dané technologie prozradí speciální prezentace na GDC, která proběhne 22. března. Zástupci Nvidie a CD Projektu RED by zde měli představit, jak všechno funguje. Nová verze slibuje RT odrazy s vyšším rozlišením a lepší přímé i nepřímé nasvícení díky tomu, že se paprsky dokážou odrazit hned několikrát.

Zatím nevíme, kdy přesně Overdrive Mode dorazí. Zároveň je docela pravděpodobné, že bude velmi náročný i pro momentálně nejvýkonnější grafické karty, jako je RTX 4090.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama