Odhalení konzole Project Scorpio od Microsoftu
Novinka Odhalení konzole Project Scorpio od Microsoftu

Odhalení konzole Project Scorpio od Microsoftu

Michal Burian

Michal Burian

71

Specifikace a další detaily.

Reklama

Divize Digital Foundry britského magazínu Eurogamer dnes odpoledne exkluzivně odhalila novou konzoli společnosti Microsoft s pracovním názvem Project Scorpio. Jde o nový Xbox, který nemá nahradit stávající Xbox One, ale umožnit hráčům pořídit si mnohem výkonnější herní přístroj, který bude zvládat hry v mnohem lepší kvalitě. Exkluzivity a další hry tak budou vycházet zároveň na Xbox One a Project Scorpio, podobně jako to má Sony u PlayStationu 4 a výkonnější verzi PS4 Pro.

Project ScorpioXbox OnePlayStation 4 Pro
ProcesorOsmijádrový procesor x86 taktovaný na 2,3 GHzOsmijádrový procesor Jaguar taktovaný na 1,75 GHzOsmijádrový procesor Jaguar taktovaný na 2,1 GHz
Grafický čip1172 MHz853 MHz (Xbox One S: 914 MHz)911 MHz
Operační paměť12GB GDDR58GB DDR3/32MB ESRAM8GB GDDR5
Vysokovýkonostní pamět326GB/s68GB/s, ESRAM max 204GB/s (Xbox One S: 219GB/s)218GB/s
Velikost disku1TB - 2,5 palce500GB/1TB/2TB 2,51TB 2,5 palce
Optická mechanika4K UHD Blu-rayBlu-ray (Xbox One S: 4K UHD)Blu-ray

Pokud se moc nevyznáte v hardwaru, tak procesor je o 30 procent rychlejší než u Xboxu One a grafický čip je 4,6 krát silnější než u Xboxu One. Důležité také je, že zdroj je zabudován přímo v konzoli, nebudete muset schovávat žádnou cihlu

Díky takto výkonné konzoli si Microsoft podle svých slov může dovolit, aby všechny hry z Xboxu One (ty v rozlišení 900p i 1080p) běžely na nové konzoli v nativním rozlišení 4K. Při té příležitosti redaktor mohl vidět ForzaTech demoverzi, která běžela v nativním rozlišení 4K při uzamčených 60 snímcích za sekundu. Ukázka podle něj vypadala úchvatně, přitom šlo jen o port z Xbox One verze. Tím pádem nové hry mohou být ještě hezčí. Využití grafického čipu v tomto případě bylo 66,19 procent. To znamená, že zbývá ještě spousta dalšího výkonu. Pokud by vývojáři tlačili ukázku ForzaTech na nastavení ultra z PC, tak by GPU u Project Scorpio vytížili na 88 procent. Xbox One u Forzy 6 využívá 90 procent dostupného výkonu v rozlišení 1080p. Tady obrázek v PNG z ForzyTech na novém Xboxu v rozlišení 4K.

Microsoft technologické demo Forzy Motorsport 6 nevybral náhodou, jde totiž o nejlépe optimalizovanou hru na Xboxu One. Je tak otázkou, jaké kvality dosáhnou jiné tituly Microsoftu.

Microsoft se ale nezaměřuje pouze na 4K rozlišení, kvalitní hraní chce nabídnout také hráčům s FullHD televizemi, tedy v rozlišení 1080p. Každý hráč si bude moci vybrat, zda bude chtít mít požitek z grafiky nebo fps. Hry by měly mít režimy výkonu, aby si každý nastavil hru podle svého - 4K nebo 1080p.

Abychom nemluvili jen o grafice a frekvenci snímků za sekundu, tak výkonnější hardware se má projevit i v rychlosti načítání her. Microsoft tvrdí, že načtení her bude mnohem rychlejší.

Název nové konzole bychom se měli dozvědět v červnu na E3 v Los Angeles. Co se ceny týče, tu Microsoft prozatím neprozradil. V minulosti se zástupci nechali slyšet, že nebude vysoká - což dává smysl, Xbox se nemůže prodávat za výrazně vyšší cenu než PS4 Pro. Redaktor Eurogameru odhaduje, že cena bude 499 dolarů. Xbox One se v současné době prodává za 260 dolarů (1 TB verze za 300 dolarů), PlayStation 4 za 260 dolarů a PS4 Pro za 374 dolarů.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama