Oxide Games přibližují vývoj tahovky Ara: History Untold
ARA Novinka Oxide Games přibližují vývoj tahovky Ara: History Untold

Oxide Games přibližují vývoj tahovky Ara: History Untold

Jan Urbančík

Jan Urbančík

1
Platformy Windows PC

Aneb jak se ze 4X stala grand strategie.

Reklama

Žánru 4X poslední roky dominovala série Civilization, tedy až do příchodu hry Humankind, která vyšla loni v srpnu. A nyní se do pomyslného souboje přidává další soupeř, studio Oxide Games a jejich Ara: History Untold, jež byla oznámena na červnové akci Xboxu. Autoři ve čtvrtek vydali první vývojářský deníček, jenž se zaměřil na definování toho, co je vůbec jejich nová hra zač.

Design director Michelle Menard se o tom v článku na oficiálním webu rozpovídal poměrně do detailů. Ara začínala jako klasická 4X tahová strategie na styl již zmíněné Civilizace. Autoři si však brzy uvědomili, že jejich nová hra je víc než jen to a že už nezapadá to "škatulky" žánru 4X. Rozhodli se tedy, že ke čtyřem původním X (Eplore, Expand, Exploit a Exterminate) přidají ještě další dvě.

Tím pátým je "Experimentation", což asi mluví samo za sebe. Ve hře nemají být žádné předem určené cesty k vítezství a každý hráč k němu může dojít jiným způsobem, přičemž bude čelit spoustě složitých rozhodnutí. Šesté X je pak "Expression", což má reflekovat unikátní přístup hráče k danému titulu.

A tak byla z Ary na nějakou dobu 6X strategie. Mluvilo se tak o ní interně, ale i s vydavatelem (Xbox Game Studios). Jenže ani u toho už nezůstalo napořád. Hra se zvětšovala, vývojáři byli čím dál tím ambicióznější a už ani dodatečná X nereflektovala podobu projektu. Autoři si tedy shrnuli základní fakta. Ara je:

  • tahovka
  • silně propojená s historií
  • strategie, ne taktická hra
  • velká

A právě tak přišli Oxide Games na (nejspíš) definitivní označení této hry: grand strategie. Menard sice dodává, že ani to není perfektní název a ne všem se nutně líbí, ale má nejblíž tomu, co Ara je. Více o hře se máme dozvědět v druhém deníčku, který snad přijde už brzy.

Připomínám, že ještě v létě má proběhnout beta test pro hráče, kteří jsou přihlášeni do insider programu. Plná verze pak vyjde příští rok na PC.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama