PlanetSide 2 – čas dobýt planetu
Planetside 2 Recenze PlanetSide 2 – čas dobýt planetu

PlanetSide 2 – čas dobýt planetu

Tomáš Miklica

Tomáš Miklica

19

Podruhé na Auraxis ve futuristické MMO střílečce, které ani za nic neuvěříte, že je free-to-play.

Reklama

První PlanetSide běží už od roku 2003 a v současné době se chystá k přechodu na free-to-play režim. Sony Online Entertainment (SOE) následovníka téhle skutečně masivní multiplayerové akce pro jistotu vydávají zadarmo rovnou. My tak nemusíme prohánět proslulý retro kousek a můžeme se vydat rovnou na servery dvojky.

Darovanému koni na zuby nehleď, říká prastaré rčení. Ale chápeme, že stahovat nějakých šest gigabajtů dat (počítáno bez updatů) něčeho prostě není podnik, do kterého by se hráči chtěli pouštět nepřipravení na to, co je čeká. Tedy vám my nejdřív povíme, co nám hoši z SOE hodili do klína.

Zdarma do války

Nemá cenu si nic nalhávat. V okamžiku, kdy většina z vás viděla obrázky a zjistila, že se tam střílí a že je to zdarma, už tenhle odstavec ani nezačala číst a rovnou začala tahat tohle futuristické MMO. Počkat! Vy jste tu ještě? Fajn, takže pokračujeme.

PlanetSide 2 nemá bůhvíjak promyšlený příběh, respektive vůbec tu nehraje roli a nikdo nemá potřebu vám ho vyprávět. Vlastně – hra nemá příliš potřebu vám cokoliv vyprávět. Vyberete si frakci (jsou tři – rebelující New Conglomerate, konzervativní a autoritářská Terran Republic a nakonec nadšenci do mimozemských technologií Vanu Sovereignity), za kterou se do futuristické války o planetu jménem Auraxis pustíte. Pak svého válečníka zařadíte do jedné z pěti tříd – je tu sniper, lehký a těžký útočník, medik a ženista. Každý má speciální zbraně (například rakety pro těžký útok) a schopnosti (jetpack u lehkého útočníka, zneviditelnění u snipera…), ale ve výsledku nečekejte nijak drtivý dopad zvolené třídy na hratelnost. A po tomhle výběru jste rovnou vhozeni na Auraxis.

Žádná nápověda, žádné přivítání. Najednou jste někde uprostřed skutečně rozlehlého světa, kde se pohodlně ztratí stovky hráčů, a nevíte, co se sebou. Sem tam někdo proběhne, projede nebo proletí kolem vás, sem tam se vás nějaký zbloudilý voják pokusí zabít. Jenom občasná hláška o tom, že někde bylo získáno území, vám napovídá, že „tohle ještě není ono“. Musíte k mapě, kouknout, kde se bojuje, a tam se nechat dopravit! Pak to teprve může začít vřít!

Jsme tým

Při hraní PlanetSide 2 nám přišli na mysl dvě hry. Jedné se novinka SOE podobá, druhé naprosto ne. Tou první je Battlefield (1-3) – frakce, třídy, dobývání pozic, celková hratelnost vám vojenskou on-line akci nepochybně také připomenou. Druhou, nepodobnou, je Call of Duty (je jedno, jaký díl si vyberete). Proč CoD? Inu, tato herní série z vás dělá válečného hrdinu, pro kterého jsou spolubojovníci jenom okrasné křoví. To se vám v PlanetSide 2 nestane. V PlanetSide 2 totiž sami za sebe rozhodně hrát nemůžete. Nebo ne dlouho.

Týmová spolupráce mezi hráči je jednak podmínkou přežití, jednak (a ono to s tím přežitím souvisí) zážitku ze hry. Nejlepší samozřejmě je přitáhnout s sebou do hry pár kámošů, ale nemusíte se bát, že by vás nepřibral do jednotky nějaký z těch rozených lídrů, co se po Auraxis prohánějí, co je server serverem. Ne vždy je pak komunikace mezi hráči úplně bezchybná, každopádně důležité je, nehrnout se do bitvy sám. Seberte transport a naplňte ho spolubojovníky, protože tohle není žádná práce pro Ramba, tady je prostě každý tím vojínem Ryanem, co potřebuje parťáky ve zbrani, aby mu kryli záda.

Bitvy jsou potom skutečně velkolepé a mají takříkajíc šťávu. Na bojišti se srážejí tanky a běhají medici, nad nimi lítají bojové letouny. Akce vás čeká frenetická, ale přece jste nevstupovali do vybrané frakce, abyste pak někde na pokladně vybírali členské příspěvky! Jak jsme naznačili, sice pořádně nevíte, za co se bojuje, i tak je to ovšem pořádná zábava.

Válečná daň

Otevřený (a variabilní) svět, množství dopravních prostředků, kvalitní grafika… Nic z toho nebývá ve free-to-play hrách jisté, v PlanetSide 2 to máte všechno. Rozlehlost se v závislosti na oblíbenosti hry může stát klidně též záporem, protože nemusíte v pláních Auraxis narazit na soupeře, ale to se nám ještě nestalo a přinejhorším vždycky můžete změnit server.

Co je naopak celkem frustrující, jsou hardwarové nároky. Tady nejde jen o rychlost připojení, grafika a otevřenost světa si vybírají svou krutou daň – v okamžiku, kdy se pustíte do nějaké větší bitvy, padá framerate do naprostých hlubin. Jako by SOE udělala ze hry free-to-play po nějaké dohodě s výrobci vnitřností pro vaše počítače – ušetřili jste na hře, zaplaťte za upgrade mašiny. Takže: bez našlapaného stroje do boje nelez!

A co říci závěrem hlášení? Kdyby byly všechny věci zadarmo takhle dobré… Ne, už dost s těmi hláškami z Lidlu. PlanetSide 2 by si totiž své příznivce našlo, i kdyby nebylo free-to-play. Ale je! Tak na co ještě čekáte, vojáci?! Auraxis vás potřebuje! Vy potřebujete Auraxis!!

Planetside 2

Verdikt

Hodně vesmírné muziky za málo peněz. Třeba za žádné. Jestli jste nenašetřili na poslední Battlefieldy, PlanetSide 2 je skvělá alternativa. A nejen to – taky jde o jednu z nejlepších MMO akcí, po kterých můžete v současné době sáhnout.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

obrovská rozlehlost planety
široký záběr hráčských možností
zábavnost a efektnost bitev
důraz na týmovou spolupráci
celkem vysoká hardwarová náročnost
že nás hra nechá herní principy hledat na vlastní pěst
občasné bugy a nedodělky
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama