PlanetSide 2 - připravit k palbě!
Preview Planetside 2 Článek PlanetSide 2 - připravit k palbě!

PlanetSide 2 - připravit k palbě!

Jiří Viktora

Jiří Viktora

2

Druhý díl FPS akce PlanetSide byl oficiálně oznámen. Co všechno nabídne a co od něj můžeme s předstihem čekat?

Reklama

Sony Online Entertainment oficiálně oznámilo pokračování online sci-fi MMO akce Planetside, vydané už v roce 2003. Vývojáři opět slibují dechberoucí bitevní vřavy až pro několik stovek hráčů a úzce tak navazují na první díl.

Hra navíc poběží na zcela novém enginu, který slibuje mnohem realističtější dojem z boje a řadu nových efektů. Brzy se tak znovu vydáme na planetu Auraxis a coby elitní vojáci se staneme součástí jedné z frakcí, které o sobě ještě několikrát dají hlasitě vědět.

Druhý díl jde ve stopách svého staršího bratříčka. Stejně jako v prvním díle je základním stavebním kamenem dobývání teritorií. Jejich vlastnění je samo o sobě stěžejním motivačním prvkem. Získáním některého z klíčových teritorií automaticky dostáváte přístup ke zdrojům, které potom umožňují rychlejší vylepšování zbraní, vozidel apod. na základě narůstajících bodů. Život na planetě totiž bude disponovat nejméně dvěma desítkami vozidel (určených k boji na souši i ve vzduchu) i zbraní.

V rytmu teritorií

Abyste některé z teritorií získali, je třeba taktizovat mnohem rafinovaněji, než v předchozím díle. Jednotlivé frakce jsou proto hierarchicky strukturovanější a každý hráč v poli má svou specifickou roli (pilot, medik), které si může postupně odemykat. Ty naštěstí nebudou automaticky přidělovány, ale jejich volba bude záležet čistě na vás.

Každá funkce také umožňuje jinak rozvíjet svoji postavu (a to včetně různých obleků nebo zbraní), od čehož si autoři slibují i větší motivaci samotných hráčů. Jejich vzájemná komunikace bude ještě umocněna hlasovým chatem.

Silnou stránkou bude i slibovaná perzistence světa, který se tak nebude resetovat jako u ostatních online her jednou nebo víckrát denně, ale vydrží až několik týdnů. Slibně vypadá i systém úkolů rozdělovaných na základě zmíněných týmových funkcí, za jejichž splnění získáte plusové body pro vylepšování postavy podobně, jako kdybyste byli součástí skupiny bránící nebo útočící na dané teritorium. Body totiž nedostáváte jen vlastněním (respektive bráněním) teritorií, ale i útočením. Díky tomu mohou své jednotky vylepšovat i frakce, které už nevlastní žádná teritoria.

Nejdříve si dobře vybrat

Planetside 2 nabídne výběr ze tří frakcí. Příslušníci autoritářsky řízené frakce Terran Republic jsou posedlí právem a pořádkem, což jim jako jediným umožňuje udržet současnou situaci na uzdě. Naproti tomu New Conglomerate je tvořena volným seskupením rebelů, bojovníků za svobodu a teroristů, kteří většinu prostředků koncentrují na boj právě proti Terránské republice. Třetici uzavírají členové z Vanu Sovereignty, jejichž cílem není vyhladit ostatní frakce do posledního vojáka, nýbrž odkrýt starobylé artefakty planety Auraxis.

Beta? Zatím ve hvězdách

Nad vydáním druhého Planetside však visí spousta otazníků. Předně se neví, na jakém obchodním modelu hra poběží. SOE tají i datum vydání. Stejně tak zatím zůstává ve hvězdách, kdy se objeví první veřejně hratelná beta verze. Od ní se pravděpodobně bude odvíjet i další vývoj. Spekuluje se dokonce o tom, že PC verzi by měla sekundovat i verze pro PS3. Zajímavé bude sledovat, jak si bude PS 2 počínat v konfrontaci s dalšími online hrami podobného ražení. O dalších novinkách vás budeme informovat v následujících týdnech.

Napsal: Jiří Viktora

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama