PlayStation 5 Pro údajně přinese vlastní AI upscaling od Sony
Novinka PlayStation 5 Pro údajně přinese vlastní AI upscaling od Sony

PlayStation 5 Pro údajně přinese vlastní AI upscaling od Sony

Jan Urbančík

Jan Urbančík

1
Platformy PlayStation PlayStation 5

Dokáže nabídnout lepší kvalitu obrazu než FSR?

Reklama

Vydání vylepšené verze PlayStationu 5 se už zdá být téměř jistotou. O Pro konzoli má informace řada insiderů, v čele s Tomem Hendersonem, který o konzoli mluvil jako první. Loni ostatně nastínil specifikace, cíle Sony a také fakt, že má projekt nést kódové označení Trinity.

PS5 Pro by však mohl přinést také nové technologie po stránce softwaru a jednou z nich je upscaling, který v dnešní době využívá většina her na konzolích. Použito je však většinou FSR od AMD, jež kvalitou stále nedosahuje na úroveň DLSS od Nvidie (které však funguje pouze na Nvidia kartách), což je na konzolích znát o to víc, když se často používá poměrně agresivní upscaling z nízkých rozlišení. A přestože jsou tu jiné možnosti (XeSS, TAAU, v UE hrách TSR...), tak vývojáři upřednostňují FSR, mnohdy jako důvod uvádí vyšší výkon.

Dostane tedy FSR další konkurenci? Sony údajně pracuje na své vlastní upscalovací technologii, jež by měla využívat strojové učení. S informací přišel trochu netradičně NXGamer v podcastu Moore's Law is Dead. Nejde o žádného insidera, ale technického analytika, který produkuje videa nejenom na svůj kanál, ale také pro renomovaný magazín IGN. Jako zdroje uvádí své kontakty s vývojáři, kteří mu měli už několikrát existenci upscalingu od Sony potvrdit.

Zda se nakonec skutečně dočkáme jeho uvedení, samozřejmě stále jisté není. Vzhledem k množství upscalovacích technologií by nicméně nebylo překvapivé, kdyby o svou vlastní usilovala i Sony. Z loňského úniku dokumentů ostatně víme, že má na své verzi pracovat také Microsoft.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama