Přehled HW novinek z 11. týdne
Novinka Přehled HW novinek z 11. týdne

Přehled HW novinek z 11. týdne

Jan Urbančík

Jan Urbančík

Platformy Windows PC

DirectStorage dorazil na PC, Intel Arc pro notebooky pomalu míří na trh.

Reklama

Oznámení nových Ryzenů 4000 a 5000 i představení FidelityFX Super Resolution 2.0 jsme věnovali samostatné články.

DirectStorage je konečně tady, ale kde jsou hry?

Snad vůbec největší předností aktuální konzolové generace je rychlé NVMe SSD, které výrazně zkrátilo načítací časy a umožnilo mnohem větší volnost v designu, což jsme mohli vidět například ve hře Ratchet & Clank: Rift Apart. Jenže pokud jste vlastníky NVMe SSD na PC, asi tak nadšení nebudete. Jistě, v aplikacích je rozdíl oproti klasickému SSD rozhodně znát, ale ve hrách už moc ne. A právě to se má změnit s příchodem API DirectStorage, které Microsoft konečně před několika dny vydal.

Software už je k dispozici všem vývojářům, kteří o něj budou mít zájem o to, aby mohli využít plný potenciál rychlých disků. Redmondský gigant navíc slíbil, že už 22. března na GDC uspořádá speciální konferenci, která se bude týkat právě toho, jak DirectStorage funguje, a herní vývojáři by se zde měli dozvědět, jak s technologií pracovat.

Hráče ale oznámení zřejmě příliš nepotěší. DirectStorage totiž momentálně žádný titul nepodporuje. Zatím víme pouze to, že má technologii využívat akční RPG Forspoken, ale to bylo z května odloženo až na září.

Až nějaké hry dostupné budou, připravte si NVMe SSD s PCIe 3.0 či vyšší. Technologie je kompatibilní s operačními systémy Windows 10 i 11, ale Microsoft doporučuje pro využití plného potenciálu používat ten novější.

Intel Arc pro notebooky míří na trh

Grafické karty Arc od Intelu měly původně vyjít v prvním kvartálu letošního roku. Zatímco ty pro desktopy byly odložené až na druhé čtvrtletí, karty pro notebooky by skutečně Q1 stihnout měly, ale opravdu o fous. Intel totiž oznámil, že jednotlivé modely oficiálně představí 30. března. Jako první by měl být oznámena karta Arc A370M, která podle Intelu nabídne 2x vyšší výkon než integrované grafiky.

Přehled HW novinek z 11. týdne

Magazín Videocardz informoval o tom, že na jednom z eshopů se už dokonce objevil notebook s grafikou Arc. Přestože byl rychle stažen, jasně to naznačuje, že vydání už je hodně blízko.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama