Přehled HW novinek z 23. týdne
Novinka Přehled HW novinek z 23. týdne

Přehled HW novinek z 23. týdne

Jan Urbančík

Jan Urbančík

Platformy Windows PC

Nové AMD procesory, cena videopamětí prudce klesá.

Reklama

AMD nejspíš chystá Ryzen 5 5600X3D

Od podzimu minulého roku jsou na trhu procesory Ryzen 7000 postavené na architektuře Zen 4, které zároveň přinesly novou platformu AM5. Vypadá to ale, že na starší desky se socketem AM4 se ještě nezapomíná, AMD totiž možná chystá nový procesor z generace Zen 3, respektive Zen3D.

Má jít o Ryzen 5 5600X3D, jenž se objevil v interní tabulce, kterou sdílel leaker chi11eddog. CPU má nabídnout 6 jader a 12 vláken s 3 MB L2 Cache a 96 MB L3 Cache. Šlo by tak o levnější alternativu Ryzenu 7 5800X3D, který byl vůbec prvním procesorem používající technologii V-Cache, jež v některých hrách dokáže poměrně výrazným způsobem zvýšit výkon. Zatím jde však stále pouze o únik a budeme si muset počkat na oficiální potvrzení.

Nové informace o Ryzenech 7000 a 8000

S AMD ještě nekončíme, na internetu se totiž objevila roadmapa chystaných generací procesorů, na Twitteru ji sdílel uživatel s přezdívkou harukaze5719. Pochází z oficiálních materiálů společnosti, které byly zveřejněny zřejmě omylem, neboť už se k nim nyní nelze dostat.

Zdroj: AMD
Zdroj: AMD

Roadmapa prozrazuje, že ještě tento rok bychom se měli dočkat nových procesorů Ryzen 7000 postavených na Zenu 4, ale s grafickým čipem RDNA 3. Dosavadní CPU z této řady mají pouze čip RDNA 2. Kromě lehkého výkonnostního posunu integrované grafiky by to znamenalo například podporu kodeku AV1. Zároveň jsme se dočkali potvrzení, že příští rok už dorazí zcela nová generace – Ryzen 8000. Tyto procesory přinesou architekturu Zen 5 a grafický čip RDNA 3.5.

Cena VRAM padá, ale dotkne se to ceny grafických karet?

Nedostatek videopaměti, v posledních měsících velké téma PC hráčů a zatím to nevypadá, že by se situace zlepšovala. Kapacita VRAM se u karet nové generace příliš nezvedla, což je ale v nesouladu s cenami modulů GDDR6 pamětí. Magazín 3DCenter totiž na Twitteru zveřejnil zajímavý graf pokrývající cenu za 8Gbit modul (tedy 1 GB).

Zatímco v únoru 2022 byla cena v průměru na nějakých 13 amerických dolarech, nyní už je to pouze něco přes 3 dolary za 1 GB. 8 GB tak vychází na přibližně 27 dolarů, což je velmi zajímavá informace, protože jak už víme, Nvidia chystá 16GB verzi RTX 4060 Ti, která však stojí o 100 dolarů víc než základní model. Přitom jde jinak po stránce specifikací o úplně stejnou kartu.

DLAA jako nový preset DLSS

Na závěr ještě příjemná zpráva pro majitele RTX karet od Nvidie. Zatímco technologie DLSS se stala velmi populární a dnes ji najdeme v celé řadě PC her, DLAA zdaleka ve všech takových titulech není. Přitom jde o funkci, která používá stejnou metodu anti-aliasingu jako DLSS, pouze bez jakékoli rekonstrukce obrazu, vše probíhá v nativním rozlišení. Pokud tedy nepotřebujete navýšit FPS, ale co nejvíc zlepšit kvalitu obrazu, je DLAA ideální volba.

V nadcházejících hrách už by se technologie mohla nacházet častěji, neboť novém updatu SDK pro DLSS se objevilo DLAA jakožto nový preset, po boku Ultra Performance, Performance, Balanced a Quality. Jak moc to ale v rozšířenosti DLAA pomůže, na to si budeme muset počkat.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama