Přehled HW novinek z 41. týdne
Novinka Přehled HW novinek z 41. týdne

Přehled HW novinek z 41. týdne

Jan Urbančík

Jan Urbančík

1
Platformy Windows PC

Vydání Radeonu RX 6600, Ryzen slaví 5 let, Intel Arc nebude mít ochranu proti těžení kryptoměn.

Reklama

Jak si vede Radeon RX 6600?

Ve středu 13. října jsme se konečně dočkali. Společnost AMD oznámila a zároveň vydala low-end grafickou kartu Radeon RX 6600. Ta nabízí 1792 stream procesorů, 32 MB Infinity Cache, takt až 2491 MHz a 8 GB GDDR6 VRAM. Cena je stanovena na 329 dolarů, tedy stejně jako konkurenční RTX 3060. Bohužel, stejně jako u konkurenční karty od Nvidie také neexistuje referenční model a ty od AIB partnerů u nás nejsou skladem.

Ve stejný den vyšly také recenze a my se již tradičně podíváme na tu od kanálu Hardware Unboxed. Výkon samozřejmě závisí na tom, jakou hru zrovna hrajete, ale obecně platí, že Radeon RX 6600 se pohybuje okolo RTX 3060, byť celkový průměr při rozlišení Full HD zůstává několik procent pod touto kartou od Nvidie, někde na úrovni Radeonu RX 5700, který měl při vydání pouze o 20 dolarů vyšší cenovku. V rozlišení 1440p jde výkon ještě níž a sahá někde na úroveň RTX 2060 Super, což za cenu 329 dolarů není žádná sláva.

Ryzen oslavil 5 let, nové produkty přijdou příští rok

Den před vydáním RX 6600 se ale stala ještě jedna věc. AMD oslavilo 5 let od oznámení brandu Ryzen, který nyní doprovází všechny procesory, postavené na architektuře Zen. Společnost k této příležitosti vydala video, ve kterém jsme se dozvěděli několik zajímavých informací. Bylo v něm potvrzeno, že chystaná platforma AM5 bude podporovat PCIe 5. generace, nebylo ale zmíněno, jestli se tak stane už s vydáním příští generace procesorů (Zen 4), která by měla zamířit na trh někdy ke konci příštího roku. Zároveň došlo na potvrzení, že Ryzen V-Cache se dočká vydání na začátku příštího roku (předtím se mluvilo o konci toho letošního) a poběží ještě na platformě AM4. Zatím ale nevíme, jestli půjde o jakousi mezigeneraci, nebo jen klasický refresh.

Intel Arc nebude mít ochranu proti těžení kryptoměn

Poslední krátká zpráva se týká Intelu. Nové informace o grafických kartách Arc jsme se dozvěděli v rozhovoru pro web Gadgets 360, informoval o něm magazín Videocardz. Asi nejpodstatnější zprávou je, že grafiky od Intelu nebudou mít ochranu proti těžbě kryptoměn, na rozdíl od Nvidie, která nabízí své LHR karty. Je to poměrně logické, protože Intel je na trhu s kartami nováčkem a bude na něm chtít získat za každou cenu co největší podíl. Zároveň ale Intel přiznává, že dodat takové množství karet, aby uspokojilo poptávku hladových zákazníků, bude velmi náročné. Firma si bude čipy vyrábět u velmi vytíženého TSMC, ovšem na 6nm procesu, který zatím nepoužívá ani AMD.

Na výsledek si budeme muset ještě nějakou dobu počkat. Momentálně to vypadá tak, že v prvním čtvrtletí příštího roku by se mohly na trh dostat GPU pro notebooky a ty desktopové až v kvartálu druhém.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama