Přehled HW novinek z 8. týdne
Novinka Přehled HW novinek z 8. týdne

Přehled HW novinek z 8. týdne

Jan Urbančík

Jan Urbančík

7
Platformy Windows PC

Steam Deck je tady, Nvidii postihl kybernetický útok.

Reklama

Steam Deck dorazil na trh, jaké jsou ohlasy?

"Počítač do ruky", tak se často popisuje zařízení Steam Deck od společnosti Valve, které bylo oznámeno loni v létě a vyjít mělo ještě v prosinci. Kvůli stále trvající čipové krizi však došlo k odkladu na 25. února 2022. Od včerejšího dne si tak Steam Deck mohou pořídit všichni, kteří si stihli udělat rezervaci mezi prvními. Co se týče herních médií, ta největší měla k dispozici model už o několik týdnů dříve, a včera jsme se tak dočkali i prvních plnohodnotných recenzí.

Ohlasy jsou zatím velmi pozitivní, novináři chválí hlavně bezkonkurenční cenu a až překvapivě vysoký výkon. Většina her by vám měla běžet alespoň na 30 FPS, když se trochu upraví nastavení, což je pomalu zázrak, protože se tady bavíme i o náročných titulech jako Control či Horizon Zero Dawn.

Pak tu jsou ale také nedostatky. Výhrady recenzenti měli především k samotnému počtu her, které jsou momentálně podporovány, a nepřehlednému UI, jež výrazně komplikuje orientaci v systému. Například podle kanálu Linus Tech Tips je Steam Deck "nekompletní" a ještě ho čeká dlouhá cesta, než z něho bude to všemi vytoužené zařízení. Pozitivní však je, že prakticky všechny hlavní nedostatky jsou softwarového charakteru. Hardware je, zdá se, opravdu kvalitní.

Nvidii postihl ransomware, společnost podnikla protiútok

Společnost Nvidia se včera stala terčem kybernetického útoku, informoval o tom magazín The Telegraph. Podle Bloombergu byl použit ransomware, tedy program, který je určen k vydírání. Útok postihl některé interní systémy, které proto musely být vypnuty. Organizace Vx-underground, která se zabývá sdílením vzorků různých malwarů a virů, na Twitteru uvedla, že za útokem měla stát jihoamerická skupina LAPSU$ a údajně se jí povedlo ukrást 1 TB dat.

Nejzajímavější část ale je, že Nvidia to nenechala jen tak a podle skupiny LAPSU$ prý zahájila protiútok, v němž také použila ransomware. Hackeři už však měli ukradená data zálohované, a tak si Nvidia příliš nepomohla. Samotná společnost navíc událost stále oficiálně nekomentovala. Uvedla pouze, že ji prošetřuje.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama