Přehled HW novinek ze 14. týdne
Novinka Přehled HW novinek ze 14. týdne

Přehled HW novinek ze 14. týdne

Jan Urbančík

Jan Urbančík

2
Platformy Windows PC

GPU od Intelu nabídne solidní výkon, AMD chystá facelift základních desek a nenápadně vydalo novou grafickou kartu.

Reklama

Vítejte u týdenního souhrnu novinek ze světa hardwaru.

Dozvíte se to nejpodstatnější, co se v uplynulém týdnu stalo, od všemožných leaků až po vydání nových produktů.

Můžete se na něj těšit každou sobotu ve 20:00.

Grafická karta od Intelu údajně nabídne výkon mezi RTX 3070 a 3080

YouTube kanál Moore’s Law is Dead přišel před pár dny s velmi zajímavou zprávou. V novém videu totiž informuje o připravované grafické kartě od Intelu s označením Xe-HPG. Že se pracuje hned na několika modelech, to už víme nějakou dobu. Nyní se ale dozvídáme možné specifikace vlajkové lodě.

Podle Moore’s Law is Dead má karta nabídnout 512 výpočetních jednotek s maximálním boostem až na 2,2 GHz. Dále má mít 16 GB GDDR6 VRAM na 256bitové sběrnici. Původní plány prý mluvily o TDP 225 až 250 W, ale nyní je stanoveno na 275 W. Karty mají vyrobeny na 6nm procesu od TSMC, ale údajně není vyloučen ani 7nm.

Fotka grafické karty Xe-HPG
Fotka grafické karty Xe-HPG

Co se týče výkonu, model má mířit na úroveň mezi RTX 3070 a 3080. Údajně by měl být prakticky stejně výkonný jako potenciální RTX 3070 Ti. Autor videa ale připomíná, že se vše stále může změnit, protože jde pouze o vzorek, nikoli finální produkt.

Intel údajně nezanedbává ani software, zatím má prý ale problémy se stabilitou. Velmi zajímavá informace je pak to, že má Intel podle Moore’s Law is Dead pracovat na své verzi DLSS, které firma označuje jako XeSS. Připomenu, že na své verzi už pracuje také AMD, nese označení FidelityFX Super Resolution (FSR).

Přehled HW novinek ze 14. týdne

S vydáním už to tak žhavé není, máme prý očekávat až poslední čtvrtletí letošního roku. Krátce po nejvýkonnějším modelu má ale následovat také varianta se 128 výpočetními jednotkami. Pravděpodobně prý vypadá také model, který jich má 256.

Pro midrange karty máme očekávat cenovku 200 až 300 dolarů, ale kolik bude stát nejvýkonnější model, to zatím není jasné. Moore’s Law is Dead však ukončuje výčet nových informací tím, že chce Intel nastavit cenovku velmi agresivně.

Základní desky X570 dostanou facelift

Krátká zpráva ohledně základních desek pro procesory od AMD. Konkrétně je řeč o těch s čipsetem X570. Zápis v databázi Eurasijské ekonomické komise totiž ukázal, že společnost Gigabyte chystá nové modely, které nesou označení X570S. Původně se mělo za to, že jde o přípravu na případné procesory Ryzen 6000 postavené na architektuře Zen 3+, s upřesněním však přišel opět Moore’s Law is Dead, který tvrdí, že písmeno S má značit „silent“ a půjde tedy o desky s pasivním chlazením. Navíc dodává, že Zen 3+ nakonec vůbec nemusí vyjít.

AMD potichu vydalo novou grafickou kartu

A ještě jedna krátká zpráva ohledně AMD. Firma totiž před pár dny nenápadně vydala novou grafickou kartu, informoval o tom server Videocardz. Nelekejte se, že jste prošvihli nějaký nový model. Jde o grafickou kartu RX 6800 XT v nových barvách (varianta nese označení „Midnight Black“). A jak už je zvykem, velmi rychle se vyprodala, takže ani není jasné, jaký smysl toto „vydání“ vůbec mělo.

Přehled HW novinek ze 14. týdne
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama