Přehled HW novinek ze 17. týdne
Novinka Přehled HW novinek ze 17. týdne

Přehled HW novinek ze 17. týdne

Jan Urbančík

Jan Urbančík

Platformy Windows PC

RX 7600 XT v květnu, Intel příští generaci procesorů rozdělí.

Reklama

Radeon RX 7600 XT má dorazit na konci května

V prosinci loňského roku vydalo AMD dvě grafické karty postavené na nejnovější architektuře RDNA 3: Radeon RX 7900 XTX a 7900 XT. Především cena té druhé zmíněné poměrně rapidním tempem klesá a začíná se spekulovat, jestli je v lineupu AMD vůbec místo pro potenciální RX 7800 XT. Jisté však je, že si společnost dává s vydáním nových karet načas. Příliš dlouho už bychom ale naštěstí čekat neměli, podle nejnovějších informací by měl totiž nový model dorazit v květnu.

Konkrétně by mělo jít o Radeon RX 7600 XT. Nejprve web Igor'sLAB informoval o tom, že by karta měla být představena na akci Computex. YouTube kanál Moore's Law is Dead pak přišel s upřesněním, že 15. května mají GPU obdržet recenzenti, verdikty (ale pouze modelů za MSRP) budou uveřejněny 24. května a o den později karta vyjde (společně s recenzemi dražších modelů). Nějaký velký generační skok ovšem nečekejte. Podle úniků má nová karta nabídnout jen 10 až 15% nárůst výkonu oproti RX 6650 XT, navíc se stále stejnou kapacitou VRAM v podobě 8 GB. Cena tak bude muset být nastavena velmi agresivně, aby byl o nový model větší zájem.

Příští generace CPU od Intelu má být rozdělena mezi dvě architektury

Spekulace okolo příští generace procesorů od Intelu se neustále mění. Momentálně to vypadá tak, že letos dorazí pouze refresh Raptor Laku (aktuální 13. generace) s o něco vyšší frekvencí, a na novou architekturu si budeme muset počkat do příštího roku. Meteor Lake se socketem LGA 1851 totiž letos vyjde zřejmě pouze pro notebooky. Ale co tedy příští rok? Spekulovalo se o tom, že Meteor Lake se na desktop možná nepodívá vůbec. Podle uniklé tabulky, kterou na Twitteru zveřejnil leaker Bionic_squash, to však vypadá, že nakonec přece jen vyjde i v podobě pro PC.

Nová generace má být totiž rozdělena mezi dvě architektury. Zatímco nižší modely do i5 pokryje Meteor Lake, od i7 nahoru budou procesory postavené na novější architektuře s kódovým označením Arrow Lake. Kdy přesně ale nové procesory vyjdou, to zatím těžko odhadovat. Nejčastěji se mluví až o podzimu příštího roku.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama