Přehled HW novinek ze 47. týdne
Novinka Přehled HW novinek ze 47. týdne

Přehled HW novinek ze 47. týdne

Jan Urbančík

Jan Urbančík

1
Platformy Windows PC

Novinky o RDNA 3, Ryzeny 7000 masivně zlevňují.

Reklama

Potvrzeny parametry nižších čipů z řady RDNA 3

Na začátku listopadu byly představeny první dvě grafické karty postavené na architektuře RDNA 3. Obě ale vychází z čipu Navi 31, přičemž víme, že AMD má v přípravě ještě nižší varianty Navi 32 a 33. O těch se už poměrně dlouho různě spekuluje, ale nyní přichází v podstatě oficiální potvrzení jejich základního parametru. Stalo se tak prostřednictvím softwaru ROCm, informoval o tom insider Kepler.

Prostřední čip, tedy Navi 32, má v plném provedení nabídnout 60 výpočetních jednotek (Navi 31 jich má 96). Připomenu, že tento čip bude zřejmě použit pro karty s číselným označením 7800 a nejspíš také 7700. Podle spekulací by mělo jít opět o čipletový design, tentokrát ale se 4 MCD místo 6.

Zdroj: Kepler (Twitter)
Zdroj: Kepler (Twitter)

Zatím nejmenší známý čip z aktuální generace, Navi 33, by měl nabídnout až 32 jader. Nicméně pozor, grafické karty (zřejmě 7600 a nižší) se budou od vyšších modelů poměrně výrazně lišit. Tento čip by měl být postaven na 6nm procesu a půjde o monolit, nikoli čiplet. Už dlouho se mluví o tom, že by mělo být Navi 33 levné na výrobu, ale na spekulace o cenách je samozřejmě ještě brzy.

Nakonec připomenu, že Radeon RX 7900 XTX a 7900 XT dorazí na trh 13. prosince.

Intel má na CES představit spoustu nových modelů generace Raptor Lake

Na veletrhu CES, který se koná na začátku lednu, by mělo AMD představit V-Cache modely procesorů Ryzen 7000, které zřejmě přinesou výrazné zvýšení výkonu ve hrách. Intel ale samozřejmě také nespí, čínský magazín ITHome nyní informoval o tom, že by měl další modely z aktuální generace Raptor Lake představit už 3. ledna, zřejmě tedy také na CES. Níže si můžete prohlédnout všechny údajné modely, které by v rámci 13. generace měly dorazit na trh.

Zdroj: Videocardz
Zdroj: Videocardz

V lednu by mělo dojít mobilní CPU a desktopové modely bez označení "K". Nicméně pozor, všechny procesory od Intel Core i5 13600 (včetně) níž budou postaveny na starší architektuře Alder Lake. Co se týče vylepšené vlajkové lodě v podobě i9 13900KS, která má přinést frekvenci až 6 GHz, zatím není úplně jisté, jestli ji Intel představí už na CES. Spekuluje se, že na ni dojde až později.

Ryzeny 7000 výrazně zlevnily, ale pouze dočasně

AMD má problém, to bylo jasné už od prvotního vydání procesorů Raptor Lake od Intelu. Zatímco ve hrách jsou si procesory v podstatě vyrovnané a lehce navrch má spíš AMD, Intel drtivě vítězí v multijádrových aplikacích, kde především modely Core i5 a i7 nabízí o třídu lepší výkon. Zákazníci tak začali volat po zlevnění Ryzenů 7000 a skutečně, stalo se.

Společnost oznámila oficiální snížení cen, které je následující (v závorce je původní cena):

  • Ryzen 9 7950X – 574 $ (699 $)
  • Ryzen 9 7900X – 474 $ (549 $)
  • Ryzen 7 7700X – 349 $ (399 $)
  • Ryzen 5 7600X – 249 $ (299 $)

Slevy se dotkly i českých obchodů a jsou skutečně poměrně velké. AMD nicméně dodalo, že jde pouze o dočasnou "promo akci" v rámci Black Friday a poté tedy zřejmě opět dojde k návratu k původním cenám.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama