Princ z Persie: Písky času
Blogy čtenářů Recenze Princ z Persie: Písky času

Princ z Persie: Písky času

Když jsem před nedávnem psal recenzi na nepříliš povedený film Tekken, uvedl jsem, že filmy podle herních předloh, většinou nedopadají zrovna dobře.…

Reklama

Když jsem před nedávnem psal recenzi na nepříliš povedený film Tekken, uvedl jsem, že filmy podle herních předloh, většinou nedopadají zrovna dobře. Když jsem se ale potom dozvěděl o filmovém zpracování slavného Prince z Persie, neodolal jsem. Je tedy čas koupit chipsy a pohodlně se usadit na gauči, zábava začíná.

Prince of Persia: The Sands of Time

Jak jistě tušíte, hlavním hrdinou tohoto filmu nebude nikdo jiný než princ Dastan, který vyrůstal jako sirotek, potloukající se ulicemi, kde si ho díky jeho statečnosti všiml sám král a adoptoval ho do své rodiny. Dastan, spolu se svými dvěma bratry vyráží dobít posvátné město Alamut, které je obviněno z dodávání zbraní nepříteli. Princ Dastan se samozřejmě zapojí do bitvy a tak je město zanedlouho dobito. Zde se ale zápletka poněkud zamotává a zdá se, že nic není takové, jaké se zdá. Král je totiž zabyt, a vše naznačuje, že je vrahem právě princ Dastan, který musí z města uprchnout. V útěku mu pomáhá sama princezna Tamina.

Ta prince Dastana pochopitelně vidí jako člověka, který dobil její město, a tak sleduje své vlastní zájmy. Dastan totiž v boji ukořistil tajemnou dýku, která, jak jistě tušíte, umí obracet tok času. To ale princ zjistí až potom, co se mu ji princezna pokusí vzít. Mezi tím je na prince vypsána odměna, a tak Dastan musí očistit své jméno a odhalit otcova vraha. Kdo je skutečným vrahem samozřejmě prozrazovat nebudu.

Rozpočet filmu, je to to hlavní?

Ne tak úplně. Na novém Princovi z Persie je ale jasně vidět, že rozpočet nebyl moc velký problém. Prostředí je opravdu nádherné stejně jako většina trikových scén. Akční scény jsou pěkně udělané a jsou hlavně svižné a zábavné. Dočkáme se samozřejmě různého skákání po zdech a běhání po střechách, přesně tak, jak jsem od tohoto filmu očekával. Vše je potom opravdu pěkně zpracované.

Samozřejmě, že se i zde najdou momenty, které jsem moc nepochopil, ale ne všechny akční scény musí být naprosto bezchybné, protože celkový dojem je opravu parádní a hlavně v druhé části filmu se dočkáte s opravdu demoličními scénami, kde vám vše padá na hlavu a lítá všude kolem. Samozřejmě nečekejte zde moc reálných scén, toto je fantazy jak má být a ne nějaký nudný dokument.

Obsazení stojí za to

Samozřejmě dobrý film, je z velké části také o hercích, a tak se zde v roli prince Dastana setkáme s americkým hercem Jakem Gyllenhaalem, kterého můžeme znát z filmů Den poté, a nebo Zodiac. V roli krásné princezny se zase setkáme s anglickou herečkou Gemmou Artertonovou, kterou zase můžeme znát z nového filmu Souboj Titánů. Roli hlavního zloducha vám ale samozřejmě neprozradím.

To bych vás totiž připravil o to nejzajímavější, tedy o rozuzlení celého příběhu. Nedá se sice říct, že je příběh kdo ví jak originální a nepředvídatelný, ale i tak je opravdu pěkně zpracovaný. Samozřejmě na každém filmu se najde něco, co by se dalo zkritizovat, ale já to v případě že jsem spokojený dělat nebudu, přeci jenom, nejsme tu kvůli tomu abychom hledali na všem chyby, ale kvůli tomu, abychom se bavili.

Závěrem

Přemýšlím, jak by se tento film na herní motivy dal shrnout a vystihnout. Nový Princ z Persie je volnou adaptací velmi slavné počítačové série, která podle mě opravdu povedla. Samozřejmě od spousty lidí utržila velmi nepříjemnou kritiku, ale já si myslím, že je hlavní, jak se u toho člověk pobavil a já si opravdu nemohu na nic stěžovat. Herci se ke svým rolím opravdu hodí a to ať už mluvím o Jaku Gyllenhaalovi, který se snad pro tuto roli narodil, a nebo o Gemmě Artertonové, která v roli působí také přirozeně.

Prince of Persia mi dokázal, že né všechny filmy, natočené podle hry, musí být nutně špatné, a nebo nejvýš podprůměrné. Nesmíte ale tento film brát vážně, jde o příběh, o pohádku, která vás bude bavit, ale asi se k ní znova nevrátíte a proto filmu dám hodnocení 7/10, protože jsem se pěkně bavil, ale nic mě nenutí se na to kouknout znovu. Pokud jste tedy film ještě neviděli, doporučuji shlédnout aspoň jednou i když nejde o kdo ví jaké dílo. Film se dá sehnat na DVD a také na Blu-Rey, přinejhorším ve vaší půjčovně.

Princ z Persie: Písky času

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Opravdu pěkné zpracování
Zábava na jeden večer
Obsazení herců
Český dabing princezny
Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama