Proč je Rise of the Tomb Raider exkluzivně na Xbox?
Rise of the Tomb Raider Novinka Proč je Rise of the Tomb Raider exkluzivně na Xbox?

Proč je Rise of the Tomb Raider exkluzivně na Xbox?

Michal Burian

Michal Burian

58

Šéf Crystal Dynamics tvrdí, že Microsoft jim pomáhá plně využít potenciál hry. Vývojáři se soustředí jen na hru a neřeší reklamu a další záležitosti.

Reklama

Proč je Rise of the Tomb Raider exkluzivně na konzole Xbox One a Xbox 360? Tahle otázka nedá spát nejednomu fanouškovi archeoložky Lary Croft od srpna loňského roku, kdy Microsoft oznámil nečekané partnerství s Crystal Dynamics.

Darrell Gallagher, šéf Crystal Dynamics, se rozhodl na toto téma promluvit a prostřednictvím magazínu Game Informer vysvětlil, že spolupráce s Microsoftem nevznikla přes noc. Ve skutečnosti je to už dlouhodobé partnerství, které začalo v roce 2008, kdy studio vytvořilo Tomb Raider Underworld pro Xbox 360 s několika exkluzivními DLC balíčky. A potom spolupráce pokračovala s titulem Lara Croft and Guardian of Light, který byl v letní akci pro Xbox 360.

Podle slov Gallaghera jde o přirozenou evoluci spolupráce mezi Crystal Dynamics a Microsoftem.

Oproti jiným exkluzivitám, hlavně těm časovým (Ryse od Cryteku, Dead Rising 3 od Capcomu), je Rise of the Tomb Raider jiný příběh. Microsoft nemá pouze exkluzivitu na své platformy, ale rovněž se postará o vydání hry, reklamu a prý se postará i o to, aby tvůrci mohli vytvořit co možná nejlepší hru. O tom už jsme psali v prosinci 2014.

Dohoda rovněž umožňuje Crystal Dynamics využít odborné znalosti specifikace hardwaru konzolí Xbox. Microsoft je do vývoje zapojen a pomáhá vývojářům, aby dokázali z konzolí vymáčknout maximum. Nejvíce ale budou zřejmě těšit z toho, že se mohou soustředit na vývoj a nemusí řešit reklamu a další věci, bez kterých se velká hra neobejde.

Darrell Gallagher závěrem rozhovoru zopakoval, že Rise of the Tomb Raider může někdy v budoucnu přijít na další platformy, včetně konzolí PlayStation. To také není žádná novinka, Microsoft má totiž jen časovou exkluzivitu. Otázkou jen zůstává, kdy ona exkluzivita vyprší a Crystal Dynamics ve spolupráci se Square Enix budou moci nové dobrodružství Lary Croft vydat i na PC a PS4 (možná i PS3). Aby bylo jasno, Microsoft značku Tomb Raider nevlastní.

„Právě teď se soustředíme na Xbox One a Xbox 360. Na to jsme se zaměřili a neřešíme nic jiného,“ řekl Gallagher.

Pokud by vás zajímal úspěch Tomb Raider rebootu z roku 2013, tak Gallagher potvrdil, že se prodalo 7,5 milionů kusů. Hra vyšla na PC, PS3 a Xbox 360. Později následovaly vylepšené verze pro PlayStation 4 a Xbox One.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama