První rok s konzolí PlayStation 5
Speciály Článek První rok s konzolí PlayStation 5

První rok s konzolí PlayStation 5

Martin Zavřel

Martin Zavřel

29
Platformy PlayStation PlayStation 5

Současná herní konzole Sony slaví první narozeniny.

Reklama

Je tomu přesně rok od chvíle, kdy současná generace konzolí PlayStation vstoupila na český trh. Bohužel přetrvává nedostatek zásob, kdy poptávka převyšuje nabídku, nicméně kdo opravdu hodně chtěl nebo svoji rezervaci zaregistroval včas, ten se již ke konzoli touto dobou nejspíš dostal. Samozřejmě přibývají další zájemci, kteří reagují na zvěsti o výkonu či funkcích konzole, například haptickou odezvu DualSense ovladače nebo blížící se mimořádně silné exkluzivní tituly, plánované na příští rok. Podle dostupných neoficiálních statistik se k dnešnímu dni ve světě prodalo 14.19 milionů kusů konzolí PlayStation 5.

První rok s konzolí PlayStation 5

Ačkoliv první rok nové platformy bývá poněkud slabší na zásadní nové hry, jak se teprve tvoří silná zákaznická skupina a vývojáři se ještě učí s novým železem pracovat, s konzolí PlayStation 5 rozhodně nebyla těch prvních 12 měsíců nuda. Překvapivě propracovaná, nádherně nostalgická a nevýslovně "hmatatelná" hra Astro’s Playroom posloužila jako nejlepší představení jakékoliv konzole v historii. Hned po jejím prvním dohrání jsem se tu první noc s konzolí ponořil do remake Demon´s Souls, který je nejen prakticky dokonalý, ale doslova se loni v zimě jednalo o jedinou hru, která opravdu naplno vypadala jako hra nové generace. Již na jaře ale dorazila dvojice exkluzivit v podobě nádherné akční plošinovky Ratchet & Clank: Rift Apart a nezvykle hluboké, dospělé psychologické roguelike sci-fi Returnal. Pokud se nicméně na PlayStation 5 tituly z prvního roku podíváme objektivně, žebříček na Metacritic vypadá takto:

Nejlépe hodnocené hry pro PlayStation 5 dle Metacritic:

  1. Hades (93/100)
  2. Demon´s Souls (92)
  3. Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2 (92)
  4. Final Fantasy VII Remake Intergrade (89)
  5. Disco Elysium: The Final Cut (89)
  6. Devil May Cry 5: Special Edition (89)
  7. Deathloop (88)
  8. It Takes Two (88)
  9. Ratchet & Clank: Rift Apart (88)
  10. Ghost of Tsushima: Director's Cut (88)
První rok s konzolí PlayStation 5

Někteří samozřejmě mohou namítat, že určité hry z toho seznamu vyšly také pro minulou generaci nebo obecně již dříve na jiných platformách, ale to nic nemění na tom, že na PlayStation 5 vypadají a běží citelně lépe, než na PlayStation 4. Jen samotná rychlost nahrávání hry je velký rozdíl, na který se snadno zvyká, stejně jako obecně vyšší plynulost nebo rozlišení hry, o podoře haptické odezvy u některých titulů nemluvě. Navíc zhruba polovina z her v tomto žebříčku je přinejmenším zatím exkluzivní pouze pro platformu PlayStation, ačkoliv nejspíš můžeme doufat ve vydání alespoň některých z nich pro PC někdy později.

Ovladač DualSense je zásadní přednostní PlayStation 5

Slyšeli (nebo četli) jste to už milionkrát, ale musí to zaznít i zde. Jakkoliv je přítomnost SSD disku v nové konzoli zásadním vylepšením pro všechny herní zážitky, celkem určitě ve vás nezanechá tak výrazný a silný dojem "novosti", jako haptická odezva a adaptivní spouště celkově výrazně vylepšeného DualSense ovladače. Bohužel to zatím zdaleka ne všechny hry podporují naplno, ale ty, které si na tom daly opravdu záležet, jsou díky novému způsobu vnímání hry, jejího světa a interakcí v něm, drasticky lepší zážitek.

Kromě zmíněných Astro, Demon´ Souls nebo Returnalu stojí rozhodně za vyzdvihnutí i taková Far Cry 6, kde doslova cítíte došlápnutí každého kopyta vašeho koně, terén pod koly vašeho vozidla či výrazně odlišný zpětný ráz různě velkých automatických zbraní. Už jen díky tomuto zážitku bych Far Cry 6 (a každou další multiplatformní hru s plnou podporou DualSense) nehrál na žádné jiné platformě. Nicméně haptiku můžete na DualSense ovladači zažít i při hraní na PC, pokud to daná hra podporuje. Jestliže mám naopak jmenovat nějakou slabinu konzole, je pro mne bohužel zklamáním relativně hlučná disková mechanika, ačkoliv celkově již hlučnost konzole není takový problém, jako v případě PlayStation 4.

PlayStation dále dominuje

PlayStation je dlouhodobě jednou z nejoblíbenějších herních platforem, což platí obzvláště v našich končinách. Přesto ale úspěch jeho páté generace překonává dosavadní rekordy: jak jsme psali nedávno, PlayStation 5 je zatím nejrychleji prodávanou konzolí značky PlayStation. Je tedy očividné, že start této generace se Sony jednoznačně povedl a jediná otázka je, jak dalece a kam až úspěch této konzole zajde. Bylo by pěkné a pro všechny hráče přínosné, kdyby se poměry mezi jednotlivými konkurenčními platformami co nejvíce vyrovnaly, protože jedině to donutí každou z nich, aby ze sebe vydala to nejlepší a šla co nejvíce vstříc samotným hráčům – nabídkou obsahu, služeb i cenami.

Sám mezi svými přáteli (většinou hardcore hráči) pozoruji postupné nahrazování jejich staršího modelu PlayStation tím novějším, ačkoliv řada z nich ještě vyčkává na "první skutečný killer titul" nebo prostě nezvládli udělat svoji rezervaci včas a nestojí jim zatím shánění konzole za nějaké extra kroky. To nejhorší, co můžeme jako hráči z dlouhodobého hlediska udělat, je samozřejmě nakupovat od skalperů, protože pak budou do budoucna takoví překupníci jen přibývat. Osobně jsem se za první rok s PS5 dočkal dostatečného množství jedinečných titulů a zážitků (v čele s Demon´s Souls, Returnal, Deathloop a Kenou), nicméně příští rok očividně přeřadíme na mnohem vyšší rychlost, jelikož zcela exkluzivní tituly Horizon: Forbidden West nebo God of War: Ragnarök vypadají jako naprosto zásadní trháky.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama