Rebel Galaxy - vesmír na dlani
Rebel Galaxy Recenze Rebel Galaxy - vesmír na dlani

Rebel Galaxy - vesmír na dlani

Jan Kalný

Jan Kalný

5

Že by další vesmírná simulace? Ne, tentokrát ne.

Reklama

Složitá vesmírná RPG, simulace nebo ještě složitější strategie zažívají v poslední době menší boom. Předně pak s hrami jako je například Star Citizen. Zpovzdálí se ale pomalu blíží nadějně vypadající kousek Rebel Galaxy, který sice na první pohled vypadá jakž takž podobně jako například zmíněné Star Citizen nebo dokonce Elite: Dangerous, ale při bližším zkoumání zjistíte, že je to vlastně něco docela jiného.

Zatímco ostatní hry podobného žánru jsou spíše pro náročnější hráče, kteří rádi studují trhy a detailně prozkoumávají všechny statistiky, k téhle hře si prostě sednete a můžete relaxovat klidně i hodiny. Rebel Galaxy vám totiž nabídne celý vesmír a je na vás, jak s tím naložíte.

Tetička v nesnázích

Ještě než do rukou dostanete svou první vesmírnou loď, uvítá vás menší intro hry, které vám prozradí, co se krátce předtím dělo. Od své tety, kterou jste neviděli už dobrých deset let, najednou dostanete zprávu, že vás chce vidět. Několik dní tak cestujete vesmírem, dokud na ono místo nedoletíte. V tomto momentě se už sice dostanete k hraní, ale ještě předtím vás čeká nějaký ten dialog a naprosté základy.

Záhy zjistíte, že vaše tetička není tam, kde být měla, a vy jí tak začínáte hledat a zároveň odhalovat, o co vlastně jde. Díky tomu se dostanete mezi překupníky, zločince a kohokoliv, kdo je vám schopný za správnou částku vrazit kudlu do zad. Ačkoli hra z velké části sází na přítomnost dějové linky, nečekejte od ní nikterak velké věci. Slouží spíše jako takový motor kupředu. Není to sice nejlepší motor, ale je minimálně zdánlivě dostačující.

Pirátem, obchodníkem, ale především bojovníkem

Rebel Galaxy je téměř takové, jak byste čekali. Vlezete do lodi a je na vás, jestli půjdete dělat hlavní mise, půjdete přepadnout nějaké obchodní lodě nebo se prostě přidáte k žoldákům a budete plnit mise za směšný peníz. Hra vám dovoluje hrát tak, jak chcete. Můžete ostatním pomáhat a likvidovat pirátské frakce, nebo se můžete sami stát piráty a vydobýt si slávu jako největší padouch historie.

Ať už se ale vydáte jakoukoliv cestou, budete bezprostředně potřebovat vesmírnou loď. Zprvu dostanete Rasputina, jakýsi polovrak po vaší tetě, se kterým horko těžko sestřelíte i namyšlenost vašich nepřátel. Za ono plnění misí pak získáte peníze, které můžete investovat celkem do čtyř věcí, které se týkají vašich lodí.

Tou první je samozřejmě zcela nová loď. Každá loď je jinak rychlá, dá se s ní jinak manévrovat, má větší nebo menší nákladní prostor, jiný počet pozic pro děla atd. Nové lodě jsou většinou drahá zábava, a tak byste se nejdříve měli upnout na ty další tři věci. A těmi jsou zbraňové systémy, obranné systémy a komponenty.

U zbraní najdete různá děla, lasery, miny, rakety... Prostě od všeho trochu. U obranných systémů naopak najdete plátování trupu, lepší štíty i reflektory (ty můžete ručně zapnout a dočasně se tak ubránit některým silnějším zbraním nebo návalu projektilů z bočních salv nepřátel). V neposlední řadě najdete u komponentů všechno, čím můžete samostatné statistiky lodě vylepšit. Tzn. že tam najdete lepší motory, warpový pohon, vylepšení nákladního prostorů a další věci. Všechno to samozřejmě stojí nějaké peníze, a tak je důležité se rozmyslet, do čeho investovat, protože nutno říct, že s nedostatkem peněz se budete potýkat docela často. Později ve hře určitě.

Jak už je vám asi jasné, peníze získáváte buďto prodejem komodit a kontrabandu nebo plněním misí. Hlavních i vedlejších. Různé mise můžete získat téměř na všech stanicích. Může jít o jednoduchou ochranu těžebních lodí, zničení několika nepřátelských lodí, eskortu nebo třeba převoz zboží. Všechny mise samozřejmě mají odlišnou obtížnost, a tím se také mění peněžní odměna. Nutno ovšem dodat, že od samotných misí nesmíte hledat velkou originalitu. Všechny jedou podle stejné šablony, a pokud vás tak nebaví plnit mise, které vypadají jedna jako druhá, tak vás o opaku tahle hra určitě nepřesvědčí. Co vás ale u hry udrží je samotný soubojový systém a atmosféra hry.

„Hra vám dovoluje hrát tak, jak chcete. Můžete ostatním pomáhat a likvidovat pirátské frakce, nebo se můžete sami stát piráty a vydobýt si slávu jako největší padouch historie.“

Souboje - a cestování - se totiž nehledě na to, že je hra 3D, odehrávají na dvourozměrné ploše. Ve zkratce tak nemůžete letět nahoru ani dolů. Tahle hra se prostě hodně podobá klasickým námořním bitvám. Jako třeba s těmi z Assassin's Creed, se kterýma je tvůrci občas porovnávají. Regulujete rychlost vaší lodě, musíte správně manévrovat a nenarážet do bordelu a skupin planetek a samozřejmě zničit vaše nepřátele. Ty se naopak dělí na dva základní archetypy.

Tím jedním jsou velké lodě podobné té vaší. Často pomalé, ale silné a rozhodně smrtící. Tím druhým typem jsou menší loďky, které lítají všude kolem vás a občas se dají těžko zasáhnout. Něco jako moucha kolem monitoru. Ke všemu vám naštěstí pomůže automatický zbraňový systém, který se, podle toho jak si to „naprogramujete”, bude snažit všechno zničit. Nejvíce ovšem budete používat vaše boční kanóny pro vystřelení bočních salv. A trefit se není rozhodně těžké. Celkově je zkrátka potřeba říct, že tahle hra opravdu není těžká. Není to něco, u čeho budete bouchat vzteky do stolu. Občas můžete narazit na těžší nepřátele, ale to se stává relativně výjimečně.

Vesmírní kovbojové

Jak už jsem ale říkal, důležitou roli hraje ve hře i atmosféra. Základem je samozřejmě grafika a grafici se rozhodně za svou práci stydět nemusí. Pěkné světelné efekty spojené se samotnou barevností a pěknými modely určitě potěší každého nadšence vesmírné tématiky. Co snad není úplně ideální jsou modely postav, ale s těmi se nesetkáte tak často, takže se to dá snadno odpustit.

Pokud jde o zvuky, tak je to v podstatě totéž. Rozhodně vás dokážou pohltit, pokud nečekáte kvalitu na 110 procent. To samé dabing, který je rozhodně kvalitní. Hra má dokonce pro mimozemské rasy vlastní hatmatilku. V tom momentě jsem měl osobně problém číst titulky a zároveň poslouchat, protože většinou vnímám, co dotyčný říká, než abych to všechno četl. Takže když nějaký mimozemšťan řekne něco jako hastarmasa, tak z toho dvakrát chytrý nejsem. Ale je to spíš jenom subjektivní problém.

Ale - teď pozor, přichází velké ale - hudba... Hudba je zkrátka výborná. A správně (pseudo) kovbojská. Některé konkrétní kousky jsou zjevně licencované, jiné pochází z knihovny volně stažitelné hudby (nebo to tak alespoň vypadá) a některé má pravděpodobně na starost samotný tým, který za hrou stojí. Ale tak či onak je samotná hudba využita opravdu parádně. Při soubojích hraje akční adrenalinová skladba, která vás napumpuje vším možným. Při letu vesmírem naopak hraje něco poklidnějšího, ale zkrátka to úžasně podtrhuje takovou tu kovbojskou náturu hry.

Navíc není problém hru na nejvyšší detaily rozjet na konstantních 60 (nebo více) fps a s ovládáním také není vůbec problém. Všechno je to opravdu vyladěné. A pokud vám nakonec bude hudba vadit, můžete jí velmi snadno nahradit za vlastní. A dokonce můžete vybrat, jaká hudba bude v jakých částí hry (menu, souboje) hrát a případně jí můžete zkombinovat i s původní hudbou ve hře.

Galaktickým rebelem

Rebel Galaxy rozhodně není vesmírnou simulací. Spíše vesmírnou arkádou. Ale není to vůbec špatně. Samotná hra je tak rozhodně daleko přístupnější širšímu okruhu lidí a malý tým Double Damage se opravdu nemá za co stydět. Odvedl parádní práci a hra vás pravděpodobně i na několik desítek hodin zabaví.

Ano, tahle hra má chyby. Má několik bugů, mise se mohou zdát po čase stereotypní, příběh není nic extra a samotná hratelnost taky nedostává extra velký počet obměn během hraní. Stejně tak může časově vytíženějším hráčům vadit delší průlety vesmírem, kde zpravidla budete cestovat minimálně minutu až dvě. Přičemž se až nebezpečně často (tak často, že možná až zrudente) stává, že se vám warpový pohon automaticky vypne, protože jsou poblíž nepřátelé nebo nějaký materiál.

Všechno to ale naštěstí zachraňuje ten základ a skvělá atmosféra. Tvůrci se navíc o hru evidentně aktivně starají, a je tak dost možné, že s následujícími patchi přidají nové možnosti a nakonec se z toho může stát i velká hra. Pokud tak hledáte něco zdánlivě podobného ostatním vesmírným hrám, ale přeci jenom byste chtěli něco víc přístupnějšího, tohle je určitě jedna ze správných voleb. A zmínil jsem také, že samotný vesmír (při každé nové hře) a mise jsou náhodně generované, přičemž vás čeká více než 10 slunečních soustav?

Počítač do redakce zapůjčil Grunex.com.

Rebel Galaxy

Verdikt

Rebel Galaxy je ve zkratce jedno - je to vesmírná hra, která není určená pro hráče, kteří se vyžívají v simulacích. Tahle je arkáda tělem i duším. Rozhodně jde ale o kvalitní arkádu.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

základní a přístupná hratelnost
úžasná atmosféra a kvalitní audiovizuál
rozsáhlý vesmír, ve kterém si můžete dělat, co chcete
generovaný vesmír a mise
minimální počet chyb
že po čase může přijít stereotyp
víceméně průměrný příběh a dialogy
delší cestování s jistotou vypnutí warpového pohonu
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama