Recenze Bayonetta Origins: Cereza and the Lost Demon – příjemné překvapení
Recenze Recenze Bayonetta Origins: Cereza and the Lost Demon – příjemné překvapení

Recenze Bayonetta Origins: Cereza and the Lost Demon – příjemné překvapení

Jan Urbančík

Jan Urbančík

1
Platformy Nintendo Switch Switch

Příběh o tom, jak se z ustrašené dívky stala bojovnice.

Reklama

Bayonetta. Okouzlující bojovnice, která se neštítí prakticky ničeho a kosí jednoho nepřítele za druhým. Alespoň tak jsme ji znali z dosavadních akčních hack-and-slash her od PlatinumGames. Jenže tohle japonské studio se tentokrát rozhodlo vydat trochu jiným směrem a už několik měsíců po vydání plnohodnotného třetího dílu je tady spin-off, který je odlišný snad úplně ve všem. Ale hezky popořadě.

  • Platforma: Nintendo Switch
  • Datum vydání: 17. 3. 2023
  • Vývojář: PlatinumGames
  • Vydavatel: Nintendo
  • Žánr: Akční adventura
  • Česká lokalizace: Ne
  • Multiplayer: Ne
  • Dat ke stažení: 3 GB
  • Herní doba: přibližně 15 hodin
  • Cena: 59,99 € (Nintendo eShop)

Všechno je jinak

Bayonetta Origins: Cereza and the Lost Demon je, jak už název napovídá, prequel. Rozlučte se tak s dospělou nebojácnou Bayonettou, protože v tomto titulu si zahrajete za křehkou dívku Cerezu, která touží ještě jednou vidět svou vězněnou matku. Sama žije ve vyhnanství u čarodějky Morgany, jež ji teprve učí samotným základům magie. A přestože Cereza nedokáže ještě téměř nic, jednoho dne se rozhodne vydat do zapovězeného lesa, kam ji volá zvláštní sen, který se jí neustále zdá. Možná právě tam přijde na to, jak se se svou matkou setkat. Rychle se ukáže, proč je les zapovězený, ovládají ho totiž temné víly, které v něm Cerezu uvězní. Ta ale ze všech sil vyvolá démona, omylem ovšem do svého plyšáka. Když nyní zmíním jméno Cheshire, určitě fanouškům nebude cizí.

Čeho si všimnete na první pohled, je velice unikátní vizuální stránka. Zatímco hlavní díly Bayonetty se snaží o poměrně realistickou grafiku (což podle mě především ve trojce kvůli výkonu Switche moc nefungovalo), tady můžete očekávat spíš pohádkovou stylizaci, což rozhodně do zbytku hry zapadá. Nutno říct, že tento styl nemusí sednout každému, ale mně se rychle zalíbil. Jen je škoda, že ho občas kazí aliasing či příliš nízké rozlišení. Holt další náznak toho, že konzole Nintendo Switch je na konci své životnosti.

Prequel se však od ostatních dílů neodlišuje pouze graficky, ale také hratelností. Klasickou 3rd person kameru nahradil vzdálenější pohled téměř z vrchu, byť nejde vyloženě o top-down kameru. Hlavně ale pohled vůbec neovládáte a ostatně ani není na čem. Proč, ptáte se? Je to poměrně jednoduché, protože ovládáte dvě postavy najednou. Tou hlavní je samozřejmě samotná Cereza, jež dokáže seslat jen velmi jednoduché kouzlo na omráčení nepřítele. Hlavní útočnou sílou vám v této hře bude Cheshire, který se ovládá na druhém Joy-Conu.

Příjemné dobrodružství

Přestože nejde primárně o akční hru, možnosti v souboji jsou poměrně bohaté. Nejprve sice nově zrozený démon umí pouze základní útok, ale později se k tomu přidá parry, úskok, a především silnější živelné útoky, které jsou pro poražení některých nepřátel prakticky nezbytné. Postupně nicméně vyčerpávají energii, kterou si Cheshire nabije pouze tím, že se přemění zpátky v plyšáka, jehož může Cereza pohodlně nosit s sebou. A jeho natahování je docela efektivní způsob, jak sbírat různé předměty.

To je přece jen také důležitá součást. Nejenomže na vás v lese čekají různé suroviny na tvorbu lektvarů, jak to znáte i z jiných dílů, ale také speciální „měna“ na vylepšování schopností obou hlavních hrdinů. Právě chození po lese tvoří rozhodně větší část hratelnosti než samotné souboje a musím říct, že jsem si to velmi užíval. Hra vám dá totiž celkem volnost v tom, jak k průchodu přistoupíte. Chcete jít jen po hlavním příběhu a nezabývat se jinými věcmi? Není problém, cesta je vyznačena a můžete se vydat po ní. Pokud ale chcete prozkoumávat různá zákoutí, hra vám plně vyhoví, celý les je totiž otevřený a můžete se v něm volně pohybovat. Tedy skoro.

Vývojáři totiž do hry přidali lehké prvky metroidvanie. Odemčené elementy nesouvisí jenom se silnými útoky, ale také se schopnostmi, které Cheshire potřebuje na odstranění některých překážek. Postupně se vám tak odemykají nové a nové cesty v již prochozených lokacích, což pochopitelně značí poměrně silnou možnost backtrackingu. Ale opět, z velké části je dobrovolný, pokud vás zrovna do starší lokace nezavede příběh.

Během procházení lesem řešíte různé enviromentální hádanky, kde často musíte zkombinovat schopnosti Cerezy a jejího plyšového démona. Bohužel vám to občas zkazí trochu nešikovná kamera (někdy zkrátka nevidíte tolik, co byste potřebovali) a poněkud koordinačně náročné ovládání. Řídit směr dvou postav naráz skutečně není úplně jednoduché, ale nemyslím si, že je ovládání vyřešeno vyloženě špatně, jen se s ním musí hráč naučit zacházet. A hlavně, ani tyto problémy vám nezkazí to potěšení z průchodu hrou.

Co považuji za jeden z největších problémů, je nízký framerate. Pokud mě zrak nešálil, tak titul běží pouze na 30 FPS, což rozhodně není ideální. Díky tomu, že kameru neovládáte, to ani není tolik poznat v plynulosti obrazu, ale zvýšený input lag rozhodně znát je, a to především v intenzivních soubojích, včetně bossfightů. Ty jsou přitom po designové stránce naprosto fenomenální a neskutečně jsem si je užil. Ale kvůli snímkové frekvenci mohou být poněkud frustrující.

Trnitá cesta

Dost už o hratelnosti, v této hře je totiž velmi důležitou částí příběh. A to i přesto, že příliš klasických cutscén v ní nenajdete, vývojáři totiž zašli v pohádkové stylizaci ještě trochu dál a celý děj se odehrává na ploše knihy, jejíž stránky se postupně otáčí. Kromě výborně zahrané Cerezy tak často uslyšíte hlas vypravěčky, jejíž dabérka rovněž odvedla velmi dobrou práci.

Příběh má hned několik rovin. Především sledujeme vývoj samotné Cerezy, která se postupně z ustrašené dívky proměňuje na sebevědomou čarodějku. Zároveň zde hraje výraznou roli její pouto s Cheshirem, jež je opravdu silně proměnlivé. Už od začátku je jasné, že bude trvat nějak dobu, než si k sobě najdou cestu. Ostatně je Cereze několikrát řečeno, že démon má být pouhým nástrojem k souboji. Ale celkem rychle přijde na to, že to tak není.

Musím říct, že kvalita příběhu mě překvapila. Není nouze o příjemné klidné chvilky, ale také velmi vypjaté emotivní situace či vyloženě dějové zvraty. Vše navíc doprovází naprosto fantastický soundtrack, který je snad ještě lepší než v hlavních dílech této série, až se mi tomu pomalu nechtělo věřit. Opravdu bych nečekal, že zrovna u téhle hry budu v některých místech zažívat takto intenzivní zážitek.

Bayonetta Origins mě překvapila v mnoha ohledech. Jistě, najdou se zde určité nedostatky především technického rázu, za některé navíc může spíš zastaralý hardware. Nicméně tohle zprvu nenápadné dobrodružství na mě zanechalo velmi silný dojem. Musím zdůraznit, že to není hra pro každého, a to z mnoha důvodů. Ale není nic jednoduššího než si vyzkoušet demo, které je volně k dispozici. Pokud vám sedne, rozhodně vám hru doporučuji. Čeká na vás ještě spousta překvapení, o které se určitě nechcete nechat připravit.

Recenze Bayonetta Origins: Cereza and the Lost Demon – příjemné překvapení
Nintendo Switch Switch

Verdikt

Vývojáři z PlatinumGames opět potvrdili své kvality. Spin-off Bayonetty se hraje úplně jinak než všechny ostatní díly, ale je to jenom dobře, tento zajímavý experiment totiž zafungoval skvěle. Upozaďuje akci a sází především na silný příběh, který fanoušky série rozhodně nezklame.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Velmi silný příběh, postavy a jejich vývoj
Fantastický hudební doprovod
Pohádková stylizace
Bohaté možnosti prozkoumávání světa
Povedené enviromentální hádanky
Zábavný soubojový systém
Výborné bossfighty
Nízký framerate kazí vypjaté akční momenty
Aliasing a nižší rozlišení je docela znát
Kamera občas nefunguje, jak má
Ovládání dvou postav naráz chce trochu cviku
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama