Recenze deskové hry Heroes of Might and Magic III
i Zdroj: Vlastní
Speciály Heroes of Might and Magic III Complete Článek Recenze deskové hry Heroes of Might and Magic III

Recenze deskové hry Heroes of Might and Magic III

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

7
Platformy pkgsrc Desková hra

Opravdu vyvedená adaptace.

Reklama

Aktuálně bylo oznámeno vydání nového dílu série Heroes of Might and Magic, který má v mnohém připomínat třetí díl. Legendární zástupce této kultovní značky nyní obdržel deskovou adaptaci, díky níž si můžete vychutnat tažení v tomto oblíbeném fantasy světě přímo na vašem stole. Jak se tato hra hraje a zda stojí za pozornost, se dozvíte v následujících odstavcích.

Počet hráčů: 1 – 3

Herní doba: 90 - 120 minut

Cena: 1899 Kč (Xzone)

Věk: 14+

Heroes of Might and Magic III vám dá řadu alternativ jak jej hrát

Na první pohled působí desková hra Heroes of Might and Magic III trochu děsivě – minimálně pravidla, která na vás vypadnou v momentě, kdy otevřete krabici. Ve skutečnosti to však není tak extrémní, jak by se mohlo zdát. Pro hráče videohry je to něco, do čeho se rychle dostanou. Základní verze, která je aktuálně dostupná na českém trhu, obsahuje celkem tři frakce, z nichž každá disponuje dvojicí hrdinů. V nabídce najdete Kobku, Hrad a také Nekropoli. Postavy jsou kultovní – například Kobka je zastoupena Alamarem, jehož schopnost oživovat je přímo legendární. Zvolením hlavního hrdiny však celé dobrodružství teprve začíná.

 

Recenze deskové hry Heroes of Might and Magic III

Vždy k němu dostanete nějakou speciální kartu spojenou s jeho dovedností a také pár dalších karet. To, jaké dostanete, určují statistiky vašeho hrdiny. Někteří mají více karet útoku, jiní disponují větším počtem karet zvyšujících sílu kouzel či posilujících obranu. Pokud přemýšlíte nad tím, proč je tolik karet, je nutné říct, že Heroes of Might and Magic III je v této podobě primárně deckbuildingovou deskovou hrou, kde při soubojích nebo pohybu herním světem využíváte karty z vašeho balíčku. Ten je v pozdějších fázích hry tvořen dovednostmi, kouzly, vašimi silnými stránkami a také artefakty.

Předměty, kouzla i dovednosti získáváte při putování herním světem, jehož zpracování je velmi povedené a zcela odpovídá tomu, jak si fanoušci pamatují Heroes of Might and Magic III. Na mapě máte spoustu míst k prozkoumání, přičemž při jejich prohledávání hrají dost zásadní roli kostky. S jejich pomocí si totiž určujete, co vám bude dáno. Když například naleznete poklad, můžete získat zkušenosti (nové úrovně), suroviny nebo artefakt. Karet je ve hře opravdu hodně a jejich zpracování je povedené. Mám však problém s tím, že jednotlivé karty nejsou výrazně rozlišeny podle zadních stran. Řešit to lze pomocí jiného obalení, ale raději bych byl, kdyby tento nedostatek byl vyřešen už v základu.

Recenze deskové hry Heroes of Might and Magic III

Během putování herním světem samozřejmě musíte čelit různým hrozbám. Tou nejzákladnější jsou neutrální monstra, která jsou rozdělena do několika skupin. Čím vyšší je hodnota políčka, na něž dorazíte, tím větší je síla přítomných nepřátel. Počet nepřátel, kterým budete čelit, je určován hodnotou políčka i obtížností hry. Pokud však zvolíte nižší obtížnost, v úvodu se střetnete jen s jedním bronzovým protivníkem. Na dvojkových políčkách budete čelit dvěma nepřátelům, zatímco trojková políčka přináší stříbrného oponenta doprovázeného slabším protivníkem.

Recenze deskové hry Heroes of Might and Magic III

To, s jakými jednotkami začnete, je dáno především zvoleným scénářem. V neutrálních bitvách je nutné nepřátele eliminovat během jednoho kola, takže nepočítejte s tím, že s první skupinou toho mnoho zabijete. Bitvu s neutrály lze však prodloužit, pokud to sami chcete. Co se týče jednotek, plně odpovídají tomu, co Heroes of Might and Magic III nabízí ve videoherní verzi. U Nekropole se mi například líbí Lichové, protože poté, co je vylepšíte, dokážou zranit dvě jednotky namísto jedné, což může vést k pořádnému masakru.

Jednotky jsou vám většinou nabídnuty v základní verzi, ale lze je vylepšit na silnější formu. Samotné souboje hradů jsou díky relativně jednoduchému karetnímu formátu plynulé a zábavné. Partie končí vždy podle podmínek definovaných scénářem. Nic vám však nebrání v tom, abyste si hru upravili podle svých představ. Obvykle však hra končí eliminací soupeře či soupeřů.

Recenze deskové hry Heroes of Might and Magic III

Heroes of Might and Magic III v deskové podobě má co nabídnout

Po několika úspěšných taženích i solo hrách musím říct, že tento výtvor v žádném ohledu neselhává. Tvůrcům se podařilo velmi kvalitně přenést oblíbenou videohru na stůl. Už v základní verzi se podle mě podařilo zachytit ducha legendy, díky čemuž hra stojí za to. Mám však dvě výtky. Jednou je zpracování zadních stran karet, druhou pak mírně problematický návrh kartonových prostor, kde budujete město – zde jsem se nevyhnul pilování.

Pokud vás už nebaví hrát Heroes of Might and Magic III na počítači, nebo chcete tuto hru představit těm, kterým nevyhovuje hraní na PC, mohla by se tato deskovka stát ideální volbou. Po několika partiích musím říct, že mě příjemně překvapila, a nebojím se ji doporučit.

Za poskytnutí kopie hry Heroes of Might and Magic III děkujeme českému distributorovi, společnosti Xzone.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama