Recenze EA Sports FC 24 – vstupenka do další éry
FC 24 Recenze Recenze EA Sports FC 24 – vstupenka do další éry

Recenze EA Sports FC 24 – vstupenka do další éry

Daniel Jarocký

Daniel Jarocký

6
Platformy PlayStation PlayStation 4 Nintendo Switch Switch Xbox Xbox Series X|S PlayStation PlayStation 5 Windows PC Xbox Xbox One

Nový název, staré pořádky.

Reklama

Dlouholetá fotbalová série od společnosti Electronic Arts se v loňském roce rozloučila s tradičním názvem FIFA. Letošní ročník se proto nese především ve znamení nového názvu, loga a identity celé série, která nově ponese název EA Esports FC. Dočkala se značka s novým dílem s číslovkou 24 kromě nového názvu také výraznějších novinek?

  • Platforma: PS5 (recenzovaná verze), Xbox Series X/S, PC, PS4, Xbox One, Nintendo Switch (legacy edice)
  • Datum vydání: 29. 9. 2022
  • Výrobce: EA Canada a EA Romania (Electronic Arts)
  • Žánr: sport
  • Česká lokalizace: ano (titulky)
  • Multiplayer: ano
  • Dat ke stažení: 45 GB (PS5)
  • Cena: 1899 Kč (PS Store)

Tradičně nabitý obsah a výborný technický základ

Fotbalové hry od EA se z pohledu grafiky a celkové technické stránky dlouhodobě řadí na špičku žánru sportovních her. Tato přednost se před časem ještě více umocnila s přechodem na engine Frostbite. Výsledkem jsou detailně zpracované obličeje jednotlivých hráčů, nespočet propracovaných stadionů s hlučnými fanoušky či moderní nasvícení. Kromě samotné grafiky navíc vývojáři dlouhodobě vylepšují celkovou prezentaci, kam spadají nejrůznější předzápasové či gólové animace. Letos například přibylo několik nových animací, při kterých na chvíli vidíte pohled ze strany rozhodčího z první osoby. Ačkoli se jedná pouze o další malý střípek do pomyslné skládanky, tak je důležité zdůraznit, že EA Sports FC 24 je zkrátka velmi dobře vypadajícím titulem, který kromě propracované technické stránky nabízí velmi dobrou atmosféru, jež vás dokáže vtáhnout do jednotlivých zápasů. Další inovaci letošního dílu v tomto směru představuje nová komentátorská ve složení Guy Mowbray a Sue Smith.

Českou ligu zastupuje pouze trojice týmů v podobě Plzně, Slavie a Sparty.

Za již tradiční přednost fotbalové série od EA můžeme považovat šíři licencovaného obsahu. Je to právě bezkonkurenční množství licencovaných hráčů, klubů, lig, národních týmů a stadionů, kvůli kterým pro nemalou skupinu hráčů nemá EA Sports FC (dříve FIFA) adekvátní alternativu. Pokud jste byli na pochybách, zda si značka i po rozchodu s mezinárodní fotbalových asociací dokáže ponechat všechny důležité licence, tak vás mohu uklidnit. K dispozici jsou všechny přední světové ligy, kluby i hráči. Řečí čísel je k dispozici přes 19 tisíc hráčů, 700 týmů, 100 stadionů a více než 30 různých lig.

Jednodušší proto bude vypíchnout, co ve hře chybí. Za pozornost stojí především několik předních týmů z italské ligy jako AS Řím a Atalanta Bergamo, které jsou zastoupeny pouze pod smyšlenými názvy. I tentokrát si rovněž musíte nechat zajít chuť na kompletní českou ligu, kterou zastupuje pouze trojice týmů v podobě Plzně, Slavie a Sparty. V případě Slavie je nově k dispozici kromě mužského také ženský tým. Část hráčů může nepříjemně překvapit absence některých národních týmů v čele s Brazílií nebo dalšími zeměmi jako Chile, Peru, Japonsko či Jižní Korea. Celkem v aktuálním ročníku najdete „pouze“ 30 národních mužstev, což už samo o sobě naznačuje, že spousta zemí zkrátka chybí. Co naopak nechybí, je Liga mistrů a další evropské i světové pohárové soutěže. Pro letošek se autoři kromě aktualizace stávajícího obsahu zaměřili na rozšíření nabídky ženského fotbalu. Kromě nejvyšší americké, anglické a francouzské ligy si nově můžete zahrát také nejvyšší ženské ligy v Německu a Španělsku.

Z pohledu herních režimů se žádná revoluce nekoná

V nabídce herních režimů vývojáři vyvarovali experimentům a vsadili na osvědčenou sestavu z minulých dílů. Tradiční režimy pro občasné hráče v podobě rychlého výkopu, turnaje a sezóny doplňuje kariérní režim, který je opět rozdělen mezi kariéru hráče a trenéra. V trenérské kariéře došlo k přidání několika taktických variant a rozšíření možností v oblasti správy trenérského týmu a tréninkových plánů. U hráčské kariéry stojí za pozornost hlubší zapojení vašeho agenta, který vám může sestavit přehled dlouhodobějších cílů, jejichž splnění zvýší šance na přestup do vysněného týmu.

Autoři přidali systém takzvaných herních stylů.

Bez výraznějších úprav se vrací rovněž režim Volta, ve kterém vás čekají online zápasy v pouličním fotbale. V tomto herním režimu hrají prim kličky na malém prostoru a rozsáhlé úpravy z hlediska personalizace vlastní postavy. Stěžejním režimem pro většinu hráčů i samotné vydavatelství Electronic Arts ale nadále zůstává Ultimate Team, který díky propracovanému systému mikrotransakcí generuje společnosti znatelné příjmy.

Nejvýznamnější inovací v tomto režimu představuje plnohodnotná implementace ženského fotbalu. Výsledkem jsou smíšené týmy a přítomnost ženských fotbalistek v jednotlivých balíčcích. Vývojáři se rozhodli fotbalistkám přidělit srovnatelné statistiky jako jejich mužským kolegům, což je krok, který si jistě najde své příznivce i odpůrce. Pokud však autoři chtěli dát fotbalistkám ve hře opravdu plnohodnotnou roli, tak neměli jinou možnost, jakkoli může zvolená cesta působit vzhledem k rozdílům mezi mužským a ženským fotbalem nerealisticky. Na druhou stranu u režimu, ve kterém můžete do týmu zařadit i již nežijící legendární fotbalisty, je otázkou, zda by měla případná snaha o věrohodnější statistiky vůbec smysl.

Fotbalisté se speciálními schopnostmi

A jak je na tom hra z hlediska hratelnosti? Ani zde nějakou velkou revoluci neočekávejte. Došlo však na několik příjemných novinek a inovací, které stojí za pozornost. V první řadě autoři přidali systém takzvaných herních stylů. Tato novinka přidává vybraným hráčům speciální dovednosti, které odpovídají jejich reálným vlastnostem a dovednostem. Může jít například o specifický typ střely, přihrávky, kličky, obranného zákroku nebo způsobu zahrání standardní situace. Kromě standardních herních stylů jsou k dispozici také extrémně účinné styly, kterou jsou označované jako Playstyles Plus. V součtu se rozhodně jedná o zajímavou novinku, která má potenciál při vyrovnaných zápasech ovlivnit výsledek. Na druhou stranu jde o další arkádový prvek, který je u některých fotbalistů natolik silný, že na něj neexistuje z pohledu bránícího se hráče odpověď. Systém herních stylů je dostupný napříč všemi režimy včetně Ultimate Teamu a kariéry, takže můžete formou vylepšení těmito speciálními schopnostmi vybavit i vlastního hráče.

Vývojáři přinesli další evoluci technologie HyperMotion.

Při zaměření na samotného jádro hratelnosti EA Sports FC 24 nijak nevybočuje ze směru, který nastavily starší FIFY. Prim hraje rychlá arkádová hratelnost, ve které dominuje útok namísto obrany, rychlí a techničtí hráči nad těmi silovějšími. Díky těmto vlastnostem logicky padá relativně velké množství gólu. Zkrátka typická „FIFA“ posledních let. I v tomto směru se však vývojáři snažili o určitou inovaci. Pochválit mohu například vylepšení umělé inteligence, která dokáže efektivněji bránit a agresivněji napadat. Pokud hrajete spíše režimy proti počítačem ovládaným protivníkům, tak byste určité změny v jejich chování měli pocítit. Ve spojení s výše zmíněnými herními styly došlo k další evoluci technologie HyperMotion, která se stará o věrohodné zpracování pohybu i animace jednotlivých hráčů a s tím spojenou fyziku. V této oblasti udělala série v posledních letech velký krok kupředu a nový díl v nastolené cestě pokračuje.

Nový díl fotbalu od EA nepřináší navzdory novému názvu žádnou revoluci. Hra se pevně drží struktury, stylu a nabídky obsahu, se kterým dlouhodobě slavila úspěch FIFA. EA Sports FC 24 boduje především na poli audiovizuální stránky a licencí, což jsou aspekty, které mohou hře ostatní sportovní tituly závidět. V rámci hratelnosti vývojáři přinesli další evoluci své technologie HyperMotion, která se stará o fyziku a zpracování pohybu jednotlivých fotbalistů. Celkově se ale série nijak neodchýlila od arkádového stylu, na čemž nic nezměnila ani implementace sytému herních stylů. Na pevný základ z minulých dílů hra navazuje také v oblasti obsahu, kde na vás čeká tradiční nabídka herních režimů. Nejvýraznější novinkou je v tomto směru především hlubší implementace ženského fotbalu v čele se smíšenými týmy v režimu Ultimate Team

EA Sports FC 24
PlayStation PlayStation 4
Nintendo Switch Switch
Xbox Xbox Series X|S
PlayStation PlayStation 5
Windows PC
Xbox Xbox One

Verdikt

Nenechte se zmást novým názvem. Fotbal od EA přináší i letos stejnou strukturu obsahu a styl hratelnosti jako jeho předchůdce s názvem FIFA. Pokud jste trávili spokojené hodiny u starších dílů a neočekáváte žádnou revoluci, tak vás EA Sports FC 24 nemůže zklamat. Pokud jste ale naopak vyhlíželi viditelnější změny v jádru hry i směřování samotné značky, tak vás nový díl spíše zklame.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Výborná audiovizuální stránka a prezentace
Bohatá nabídka licencí
Vylepšený pohyb hráčů a umělé inteligence
Nové animace
Hlubší implementace ženského fotbalu
Atmosféra při zápasech
Přetrvávající důraz na rychlou arkádovou hratelnost
Minimum podstatných změn z hlediska herních režimů a jejich obsahu
Postup v Ultimate Teamu je bez placených balíčků nadále problematický
Některé režimy v čele s kariérou jsou viditelně na vedlejší koleji
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama