Recenze Far Cry 5 – Lost on Mars (Ztracen na Marsu)
Far Cry 5 Recenze Recenze Far Cry 5 – Lost on Mars (Ztracen na Marsu)

Recenze Far Cry 5 – Lost on Mars (Ztracen na Marsu)

Jan Kalný

Jan Kalný

4
Platformy Windows PC PlayStation PlayStation 4 Xbox Xbox One

Mars? Ano. Spousta střílení? Ano. Brouci z Hvězdné pěchoty? An… moment, cože?

Reklama

Další měsíc je v plném proudu, a to pro fanoušky Far Cry 5 znamená další placený obsah. V červnu jsme mohli v roli amerického vojáka Wendella Redlera postřílet pár, jak by řekl Bronson z českého Vietcongu, rejžožroutů za dob Vietnamské války; tentokrát ovšem upouštíme od párhodinového dobrodružství v zelené džungli a vydáváme se na sluncem zalitou poušť rudé planety.

Ztracen na Marsu - Lost on Mars

Datum vydání: 17. července 2018

Cena: 9,99€ (260 Kč) nebo jako součást Season Passu za 29,99€ (775 Kč)

Jak už název DLC jasně napovídá, Ztracen na Marsu se nejen odehrává na Marsu, ale také jste na něm ztraceni. Konkrétně vy, Nick Rye, a jeho dobrý kamarád Hurk, které můžete znát z původní hry. Ačkoli se hlavní a bohužel předvídatelný příběh tohoto DLC točí kolem plného nastartování umělé inteligence ANNE, která jako jediná může Zemi ochránit před invazí domorodých pavoukovců, je nutné si připomenout, že Hurk nemá všech pět pohromadě. A to doslova. Zápletka tohoto šíleného a zcela upřímně i místy vtipného rozšíření se sice točí kolem neutuchajícího kosení pavoukovitých mimozemšťanů a de facto opravy zmíněné ANNE, ale také kolem nalezení všech části Hurkova těla, které je roztříštěno na kusy.

Už jen díky premise příběhu tak od začátku víte, že vás tentokrát nečeká relativně pomalé plížení se džunglí se sotva nalezenou zbraní a hrstkou nábojů k ní, ale za vlasy přitažená akce, ve které budete skákat, vznášet se vzduchem a střílet sci-fi zbraněmi na mimozemšťany připomínající kombinaci pavouků, brouků z Hvězdné pěchoty a antlionů z Half-Life. Blood Dragon 2 se asi jen tak nedočkáme, takže bude muset stačit tohle.

Stejně jako v případě Hodin temnoty, tedy předešlého DLC, ani tady nečekejte nic, co by výrazně vybočovalo ze známé a zavedené hratelnosti původní hry. Ta zůstává opět zachována, ačkoli se najde pár nových, případně alespoň odlišných mechanik, které dobrodružství na Marsu trochu ozvlášťňují.

Jednou z novinek je celkově arzenál zbraní a nástrojů, ke kterým se na Marsu dostanete. Jak už bylo zmíněno, čekají vás různé sci-fi zbraně - paprskomety, laseromety a další cosimety. Od pistolí přes pušky po brokovnice, to všechno budete k zabíjení pavoukovců používat. Vývojáři měli prostor vymyslet opravdu ledacos, ale bohužel, nějaké zvlášť originální zbraně nečekejte. Zpravidla platí, že útočná puška je prostě útočná puška a brokovnice je prostě brokovnice. Lze najít i trochu zajímavější zbraně, jako je například Morfovátor nebo Vypalovač odpalovač rozparovač, ale dá se říct, že jde jinak o celkem standardně fungující zbraně. Tedy s tím rozdílem, že místo klasických nábojů využívají samodoplňující se energii. Přeci jenom to ale chtělo trochu originálnější zbraně.

Po ruce navíc budete mít například pár zajímavých granátů nebo energetický štít Péroblok (název snad netřeba rozvádět), abyste mohli bez problému vystřílet všechno, co uvidíte. Jinými slovy - tady máte zbraně, co nepotřebují munici, tady máte v zásadě nekonečno nepřátel, pár hodin se bavte. Tou nejužitečnější částí vaší výbavy je ovšem gravitační pásek, jenž vám dovolí krátce létat vzduchem nebo se vznášet, což je ideální nejen na delší cestování, ale i k získání taktické pozice pěkně ve vzduchu nebo k vyhnutí se písku Marsu, po kterém když budete chodit, tak přilákáte právě ony pavoukovce.

Samotný Mars je přitom takový, jaký zhruba očekáváte. Jde v zásadě o celkem prázdnou jednobarevnou pláň, kde budete na každém kroku něco střílet, šplhat na věže (které se po absenci v původní hře vrací - Ubisoft zjevně nemohl odolat), a to všechno za neustálého doprovodu Hurkových hlášek, Nickových přízemních reakcí a arogantního robotického rozkazování ANNE. Stejně jako Hodiny temnoty, i přídavek Ztracen na Marsu prostě nabízí takovou několikahodinovou jednohubku (kompletní dohrání mi trvalo kolem čtyř hodin) v jiných kulisách, která začne ke konci nudit, ale která je zároveň ideální pro ty, kteří touží po chvilkovém spestření. Větší duchaplnost ale v tomto DLC rozhodně nehledejte, protože ji tam ani nenajdete.

Ovšem na rozdíl od už několikrát zmíněných Hodin temnoty je Ztracen na Marsu přeci jenom trochu zajímavější - nabízí lepší postavy, příběh a dialogy, celkově více obsahu, větší mapu, více aktivit a nový, byť ne nijak kulervoucí arzenál zbraní, jenž je díky absenci munice alespoň trochu zajímavý a jehož pár vybraných zástupců lze použít i v hlavní kampani, což je fajn. Ve zkratce - nové DLC jednoznačně nenadchne každého, šlo s tím vymyslet mnohem více a ke konci začne nudit, ale zároveň mluvíme o obsahu za 250 korun, a za takovou cenu to přeci jenom není tak zlé, i když zázrak to taky není.

Hodnocení: 6/10

Další DLC:

Hodiny temnoty - 5. června 2018

Mrtví živí - srpen 2018

Far Cry 5
Windows PC
PlayStation PlayStation 4
Xbox Xbox One

Hodnocení

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama