Recenze Frostpunk: On the Edge
Frostpunk Recenze Recenze Frostpunk: On the Edge

Recenze Frostpunk: On the Edge

Jan Urbančík

Jan Urbančík

1
Platformy Windows PC

Příběh nové doby ledové uzavírá povedený závěrečný přídavek.

Reklama

Hra Frostpunk od polského studia 11 Bit je tady s námi už víc než dva roky. Unikátní strategie, ve které musíte přežít globální ochlazování, nám přinesla hned ze začátku několik scénářů, v nichž jsme si mohli zahrát za několik různých osad. Po hře This War of Mine to byl pro 11 Bit studios další obrovský úspěch a není divu, že jsme se dočkali několika updatů (tím největším byl bezpochyby scénář o zkáze osady Winterhome) a letos taky dvou DLC. To první s názvem The Last Autumn vyšlo v lednu a podívali jsme se v něm před zmiňované globální oteplování. Naším úkolem pak bylo postavit pro Frostpunk tolik ikonický generátor. A před pár dny vyšlo druhé DLC, kterému se dnes budeme věnovat. Poslední rozšíření, jenž definitivně uzavřelo tuto hru. Jmenuje se On the Edge a kromě nové mapy a možností do Endless módu přináší hlavně scénář, který funguje jako sequel hlavní kampaně. Budeme tak v něm přežívat první dny po velké bouři.

  • Platformy: PC (později Xbox One a PlayStation 4)
  • Datum vydání: 20. 8. 2020
  • Vývojář: 11 Bit Studios
  • Vydavatel: 11 Bit Studios
  • Žánr: Budovatelská strategie
  • Česká lokalizace: Ne
  • Herní doba: 3 hodiny
  • Cena: 12,99€ (Steam)

Bouře skončila, ale zima ne

Ujmeme se skupinky přeživších, která byla vyslána z Nového Londýna, aby vybudovala novou osadu, která má zajistit pravidelný přísun oceli. Na oplátku má dostávat jídlo, ale jak už to tak chodí, ne všechno jde úplně podle plánu a hned ze začátku budete čelit velice důležitému rozhodnutí. Dál však spoilerovat nebudu.

Zásadní problém této osady je ten, že nemá absolutně žádný přísun jídla. Zvěř už nikde nežije a zdejší půda rozhodně není vhodná pro pěstování. Jste tak absolutně závislí na Novém Londýně. Ostatně Outpost 11, jak je tato osada pojmenovaná, je v podstatě jeho kolonií, a tak dokonce ani nemáte vlastní zákony, vše schvalují vaši nadřízení. Ale jak brzy zjistíte, na Nový Londýn se nedá úplně spolehnout, a tak budete muset co nejdřív prozkoumávat okolí, kde se nachází další osady. Rozšíření totiž do hry přináší úplně novou mechaniku a tou je diplomacie. S jednotlivými osadami si budete muset navzájem pomáhat, obchodovat a zkrátka udržovat co nejlepší vztahy. Pokud budete mít problém vy, můžete je požádat o zdroje, naopak vy jim můžete jiné zdroje zase dávat a pomáhat se zlepšováním osady. Diplomacie vlastně funguje docela dobře, jenom mi občas vadila konverzace, která nepůsobila příliš plynule. Po každém kliknutí jako by skončila a pak mě zase daná osada znovu zdraví, jako bych je právě teď nepožádal o dodávku dřeva. Ale to je skutečně jen detail.

Kratší a jednodušší

Na rozdíl od většiny scénářů zde nemusíte příliš řešit teplotu. Sice bude postupně klesat, ale generátor vám rozhodně chybět nebude a postačí vám jednoduché vytápění. To je nakonec docela škoda, osobně bych určitě ocenil, kdyby byl v tomto směru scénář o něco náročnější. Obecně má rozšíření poněkud nízkou obtížnost. Začátek je sice velice náročný a měl jsem co dělat, aby mi všichni obyvatelé neumřeli na vyhladovění, ale poté se vše stabilizovalo a až do konce jsem hrál v podstatě bez problémů. Nemocných nebylo moc díky relativně normální teplotě, jídla jsem měl dostatek a přísun dalších surovin jsem řešil obchodováním. Nicméně na tom si toto rozšíření skutečně zakládá. Ve spolupráci je síla. On the Edge vás zkrátka donutí kompletně změnit způsob hraní této hry.

Bohužel v tomto scénáři nebudete moc stavět, protože jednoduše není co. Obyvatel není mnoho a příbytky, které tvoří po celou dobu drtivou většinu vašich budov, postavíte velice rychle. Jinak se On the Edge točí z velké části kolem diplomacie. Rozhodně bych to ale nebral jako špatnou věc, protože je všechno zpracováno dobře. Výtku mám ale kromě nižší obtížnosti ještě k délce, rozšíření je totiž poměrně krátké. Dohrajete ho za nějaké tři hodiny a nejspíš se vám to povede hned na první pokus. Pokud tedy nechcete zkusit scénář znovu na vyšší obtížnost, asi nebudete s menší porcí obsahu úplně nadšení.

Starý dobrý Frostpunk

Kde naopak DLC exceluje je hudba, jak už u Frostpunku bývá zvykem. Už původní soundtrack byl skvělý a The Last Autumn ani nejnovější On the Edge nijak nezaostávají. Skladatel Piotr Musial opět odvedl výbornou práci. Nejinak je na tom příběh, díky němuž je tato strategie tolik unikátní. Možná byl o něco slabší než předchozí DLC, ale stále je na velmi dobré úrovni.

I přes pár zmíněných nedostatků jsem se u posledního rozšíření skvěle bavil. 11 Bit opět ukázali, že umí dělat strategie se skvělým příběhem a já jenom doufám, že se ještě nějaké hry z tohoto unikátního světa dočkáme. Protože, jak řekli vývojáři, On the Edge je poslední kapitola Frostpunku, ale se světem jako takovým ještě neskončili.

Frostpunk
Windows PC

Verdikt

Frostpunk: On the Edge je velmi důstojné zakončení této unikátní strategie. Kromě klasických mechanik, které známe ze základní hry, přináší také diplomacii, která funguje opravdu dobře. Sice bych ocenil vyšší obtížnost a o něco delší herní dobu, ale jinak můžu s klidným srdcem říct, že se i u tohoto rozšíření budete skvěle bavit.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Povedený příběh
Úžasná hudba
Dobře zpracovaná diplomacie
Donutí vás změnit styl hraní
Stále skvělý svět a atmosféra
Kratší herní doba
Nižší obtížnost
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama