Videa Recenze Recenze Ghost Trick: Phantom Detective – detektivní noc

Recenze Ghost Trick: Phantom Detective – detektivní noc

Jan Urbančík

Jan Urbančík

1
Platformy PlayStation PlayStation 4 Nintendo Switch Switch Xbox Xbox Series X|S PlayStation PlayStation 5 Windows PC Xbox Xbox One

Původní exkluzivita z Nintenda DS se i po letech hraje pořád skvěle.

Reklama

Recenzi jsme zpracovali také ve formě videa.

Pokud jste obeznámeni s právnickou adventurní sérií Ace Attorney od Capcomu, možná vám něco řekne titul Ghost Trick: Phantom Detective. Za detektivní hrou s poměrně unikátní hratelností totiž stojí Šu Takumi, tvůrce Ace Attorney, ale také spin-offů The Great Ace Attorney. Ghost Trick vyšel už v roce 2010 v Japonsku, respektive o rok později na západě, a to pouze pro Nintendo DS. Už za pár dní nás však čeká vydání remasteru pro prakticky všechny moderní platformy, a právě ten jsem si měl možnost zahrát.

  • Platforma: PC (recenzovaná verze), PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch
  • Datum vydání: 30. 6. 2023
  • Vývojář: Capcom
  • Vydavatel: Capcom
  • Žánr: Adventura
  • Česká lokalizace: Ne
  • Multiplayer: Ne
  • Dat ke stažení: 6 GB
  • Herní doba: přibližně 12 hodin
  • Cena: 29,99 € (Steam)

Ace Attorney bez právníka

Ve hře se ujmete role Sissela, který však ve hře nevystupuje jako klasická postava, ale jako duch. Právě totiž zemřel, ale kdo ho zabil a proč, to zůstává záhadou. Vydá se tak na cestu za zjištěním pravdy nejenom okolo jeho smrti, ale i dalších událostí. Jak brzy zjistí, tato noc je velmi speciální. A má čas jen do svítání, aby odhalil veškerá tajemství, jež zdejší město skrývá.

Stejně jako v Ace Attorney je příběh jednou z hlavních předností této hry. Není však natažený na několik případů, ale naopak vtěsnaný do jedné jediné noci, což má své výhody i nevýhody. Pozitivem je rozhodně velmi solidní tempo a postupné odkrývání záhady, byť zpočátku na vás čeká spíš víc otázek než odpovědí. Příběh vás ale rychle chytí a až do konce nepustí. Je to i díky skvělým dialogům, které umí být vážné, ale také vtipné, jak je to ostatně zvykem v Ace Attorney. Postavy jsou bravurně napsané a postupné zjišťování jejich osobnosti a motivací působí skvěle.

Příběh však v mých očích sráží jedna věc – závěr. Jak už tady padlo, děj je vtěsnaný do jedné noci, což sice pomáhá udržet tempo, ale v posledních kapitolách se naplno ukáže nedostatek, který zvolení této metody vyprávění přináší. Zatímco ve většině hry se postupně dozvídáte jednu informaci za druhou, na konci na vás hra vychrlí všechna dosud neodhalená tajemství. Vše to působí poněkud urychleně a trochu překomplikovaně. Je to rozhodně škoda, ale nic to nemění na tom, že je příběh velmi silný.

Nestárnoucí hratelnost

Po dlouhých 13 letech navíc nezestárla ani hratelnost, která je od začátku do konce opravdu zábavná. Jakožto duch můžete přeskakovat mezi různými předměty na scéně a manipulovat s nimi, přičemž vaší hlavní zbraní je pak možnost vrátit se 4 minuty před smrt těla, které najdete. Hrátky s časem jsou ostatně ústředním tématem této hry a až na již zmíněný závěr fungují skvěle. A kdyby vás v pozdějších fázích hry začaly hlavní mechaniky nudit, tak se nemusíte bát, titul i po stránce hratelnosti skrývá několik překvapení.

Jde sice o lineární zážitek, ale hra vás nijak nevodí za ruku a na řešení musíte přijít sami. Pravda, párkrát se možná zaseknete, ale rozhodně to u mě nikdy nepřešlo ve frustraci, právě naopak. Spíš jsem se divil tomu, jak jsem na danou, poměrně zjevnou věc nemohl přijít.

Remaster v dobrém i zlém

To jsou všechno aspekty, které zůstaly stejné jako v původní hře, co se tedy změnilo? Titul byl převeden do RE Enginu a předně se změnil samozřejmě vizuál, jenž je výrazně vylepšený. Vyšší rozlišení hře rozhodně sluší a vypadá pěkně, ale stále jde znát, že jde o starší titul, některé objekty na scéně by si podle mě zasloužily trochu větší péči, protože vyčnívají oproti například postavám, které naopak vypadají skvěle. A to jsem ještě nezmínil jejich fantastické animace, už jenom třeba při příchodu na scénu. Bez nich by celková prezentace nepůsobila zdaleka tak dobře.

Velká škoda však je, že je hra stále zaseknutá v poměru stran 4:3. Myslím, že by si rozhodně zasloužila převedení do dnešního standardu 16:9, abychom si mohli titul užít na plné šířce našich obrazovek. Samozřejmě není to nějaký obrovský problém a v takovéto hře si na užší obraz poměrně rychle zvyknete, ale přesto to není něco, co bych od titulu pro moderní zařízení očekával.

Co však musím velmi pochválit, je soundtrack. Tady tvůrci naopak odvedli mnohem víc práce, než museli, ale rozhodně to stálo za to. Už původní hudba je skvělá, nicméně tu novou, která je kvalitnější a do velké míry vylepšená, si nedokážu vynachválit. Perfektně doplňuje napínavé i odlehčené momenty. Při hraní jsem si skladby neskutečně užíval a melodie mi zůstaly v paměti natolik, že hudbu poslouchám i po dohrání. Společně s dalšími bonusy je navíc dostupná v hlavním menu, takže jsem tam kvůli tomu strávil nemálo času…

Celkově vzato jsem z Ghost Tricku odcházel s velmi pozitivními dojmy. Jistě, měl jsem výhrady k příběhu a v některých ohledech i k tomu, jak bylo k remasteru přistoupeno, ale ve výsledku platí to, že jde o skvělý titul, který ani za 13 let nezestárl a rozhodně stojí za pozornost. Především pokud jste fanoušci série Ace Attorney, tak s touhle unikátní detektivkou určitě neuděláte chybu.

Recenze Ghost Trick: Phantom Detective – detektivní noc
PlayStation PlayStation 4
Nintendo Switch Switch
Xbox Xbox Series X|S
PlayStation PlayStation 5
Windows PC
Xbox Xbox One

Verdikt

I po letech skvělá hra s propracovaným příběhem a specifickou hratelností, která dostala zasloužený remaster. Rozhodně si na něm vývojáři z Capcomu mohli dát víc záležet a absence obrazu 16:9 je poněkud zarážející, nic to však nemění na celkové kvalitě hry, a především geniálního soundtracku, jenž obdržel značná vylepšení.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Unikátní hratelnost, která nezestárla
Fantastický soundtrack
Zajímavý příběh plný zvratů a napínavých momentů
Skvěle napsané postavy a dialogy
Výborné animace
Závěr příběhu je příliš unáhlený a překomplikovaný
Vizuální vylepšení mohlo být větší
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama