Recenze Ice Age: Nutty Adventure
Recenze Recenze Ice Age: Nutty Adventure

Recenze Ice Age: Nutty Adventure

Josef Murcek

Josef Murcek

Platformy PlayStation PlayStation 4 Nintendo Switch Switch Windows PC Xbox Xbox One

Neúnavný sběratel žaludů je zpět.

Reklama

Nevím jak vy, ale já už nedočkavě vyhlížím Vánoce. Nejde ani tak o ten lavor bramborového salátu s řízky velkými natolik, že by se s nimi dalo pohodlně umlátit hejno kosatek, spíš se těším na dohánění restů. Je mi sice jasné, že nestihnu dohrát ani polovinu toho, co se za posledních pár týdnů vyrojilo na pultech herních obchodů, přesto se o to jako každý rok alespoň marně pokusím.

Důležitým kritériem ale začíná být hloubka vlastní peněženky. Pod 60 euro startuje málokterý titul a pokud jste hrdým rodičem, musíte ke svému seznamu přání připočíst ještě pár stovek navíc pro své ratolesti. V minulosti býval výběr dost omezený, letošní rok je to naopak a vybrat si můžete mezi zástupem kvalitních her určených pro děti. Pokud jste si ani přesto nedokázali vybrat, na starého dobrého veverčáka Scratche je vždycky spolehnutí.

  • Vyšlo na: PC (recenzovaná verze), PS4, Xbox One, Switch
  • Datum vydání: 18. října 2019
  • Žánr: Akční adventura
  • Česká lokalizace: Ne

Vše při starém

Je to už nějaký ten pátek, kdy jsme mohli zavítat do animovaného světa Doby Ledové. Naštěstí se prakticky nic nezměnilo, a to včetně veleznámé šavlozubé veverky. Ta se pořád snaží chytit svůj nepolapitelný žalud, bohužel k její smůle zapadne do spouštěcího mechanizmu starobylého chrámu Scratazon pohřbeného pod letitým pařezem. Aby mohla získat svůj drahocenný poklad zpět, musí nejprve najít a přinést čtyři bájné krystalové oříšky. A jak nejspíš tušíte, nebude to zrovna procházka prehistorickým sadem. Přesto už teď můžu prozradit, že jde vcelku o zdařilé a zábavné dobrodružství.

 

Cesta za posvátnými ořechy se vine do čtyř různých částí ostrova a zmíněný chrám leží přesně uprostřed. Během svého putování se podíváte do barevných lesů plných života, navštívíte zasněžené horské kopce a planiny, projdete ponurým jeskyním labyrintem a chybět nebude ani oblast rozpálená doslova do ruda. Na konci každé kapitoly získáte kromě legendárního oříšku i novou dovednost, přičemž poslední, čtvrtá kapitola slouží jako finální zkouška pro otestování všech dosažených schopnosti na maximum. Sluší se ale dodat, že autoři počítají s tím, že hru dohrajete alespoň dvakrát.

Jde vcelku o zdařilé a zábavné dobrodružství.

Už od samého začátku jsem totiž nacházel místa, na která se stoprocentně dalo nějakým způsobem dostat. Ale ať jsem se snažil sebevíc, ničeho jsem nedosáhl. Buď byla plošina moc daleko, v cestě mi stála nápadně zbarvená kostka, anebo se nad místem vznášela podivná brána. Až po absolvování prvních třech částí hry jsem pochopil, že jsem v danou chvíli nedisponoval dvojskokem, telekinezí či schopností průletu bránou, nad čímž jsem si trochu zanadával, protože se tím tvůrci evidentně snaží uměle natáhnout herní dobu namísto toho, aby do hry přidali více lokací.

Doba plastová

Jeden průchod hrou zabral slabé čtyři hodiny, a to jsem se poctivě snažil sbírat všechny drahokamy a skryté sošky. Některé z nich jsou schované opravdu dobře a pro jejich získání musíte často zkombinovat nabité dovednosti. Drahokamy pak můžete použít pro odemčení artworků v menu hry pod položkou Extras. Krátké herní době nepřidají ani stereotypní souboje, které se v podstatě neustále opakují. Vašimi nepřáteli jsou brouci či kraby, co si to s vámi rozdají na blízko, lemuři házející kamení z dálky, otravní komáři schopní z vás udělat v rekordním čase jehelníček a vlci (příp. dinosauři), které musíte potichu obejít, jinak skončíte jako huňatá jednohubka. Všichni protivníci bez výjimky vypadají až nezvykle "plastikově", dokonce i samotný Scratch vypadá místy vypelichaně.

S bossy je to naštěstí lepší. Jednak vypadají lépe, a hlavně se můžete těšit na tři bitky: konkrétně na adrenalinovou potyčku s nosorožci před zavřenou bránou, velkolepou bitvu s parybami na kluzké ledové kře a závěrečné proplesknutí uřvaného pterodaktyla v lávové aréně smrti. I když jsou boje o poznání tužší, tak se nemusíte bát složitosti, protože je jak vy, tak i vaše dítka zvládnete bez větších obtíží. Tomu částečně napomáhá pohodlné ovládání. Za sebe doporučuji hrát pomocí ovladače a pokud možno na gauči, a to říkám jako elitní člen PC Master Race hrdě se hlásící k tomu, že dodnes nevlastním žádnou herní konzoli. Přesto jsem v tomto případě dal přednost televizi se Steam Linkem a Xbox One S ovladači v ruce.

Nemusíte se bát složitosti, protože to vy i vaše dítka zvládnete bez větších obtíží.

Televize měla ještě jednu výhodu – hra vypadala naprosto báječně. I přes minimalistické možnosti v nastavení a za použití Unity enginu jsem u některých pasáží valil bulvy. Vše je navíc dokonale plynulé, takže vám skoro nic nezabrání si do sytosti vychutnat okolní krajinu a nasát příjemnou atmosféru. Je pravda, že jsem párkrát proskočil texturou nebo se dostal na místo, ze kterého už nebylo návratu. Ale celkově bych počet bugů napočítal na prstech jedné ruky. A protože jsou checkpointy chytře rozmístěné, nemusel jsem se nikdy vracet déle než pár skoků. Pokud bych měl ale něco pohanit, tak je to neposedná kamera, se kterou jsem se musel častokrát poprat. Nicméně to je neduh tohoto žánru snad od nepaměti.

Kdo chce moc, nemá nic

Licencované hry to mají těžké. Zpravidla mají omezený rozpočet a ve většině případů nestojí za nic. A ať už je Ice Age: Nutty Adventure vedle ostatních AAA titulů jen malou infantilní hříčkou, já se kupodivu královsky bavil a dokonale si u ní odpočinul. Nechal jsem se unášet klidnou krajinou a okolními zvuky, hledal ztracené sošky do omrzení, se zájmem řešil jednoduché puzzly a častokrát se pousmál povedenému humoru. Vlastně se tomu nemusím zase až tak divit, hru mají totiž na svědomí mazáci ze studia Just Add Water, kteří dali světu kromě jiného i poslední tři díly ságy Oddworld.

Bohužel licenci vlastní Bandai Namco, což se nepěkně podepsalo na výsledné ceně. Pokud by byla poloviční, jednalo by se o skvělý kup bez jakýchkoliv námitek. Za 40 euro ale nové dobrodružství Scratche nestojí, takhle její koupi můžu doporučit snad jen tomu, kdo si srolovanými stovkami připalujete kubánské doutníky.

Nejnovější PC hry testujeme na výkonném počítači LYNX Grunex Super 2019.

Hru můžete zakoupit na Xzone.cz.

Recenze Ice Age: Nutty Adventure
PlayStation PlayStation 4
Nintendo Switch Switch
Windows PC
Xbox Xbox One

Verdikt

Neočekávaný přírůstek do rodiny Ice Age má bezesporu své kvality, díky kterým si jeho hraní užijí jak děti, tak dospělí. Přemrštěná cena ale pravděpodobně způsobí, že o něj nebude v nabité předvánoční sezóně takový zájem, jaký by si zasloužil.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Solidní grafika
Pohodlné ovládání
Příjemná atmosféra
Vkusný humor
Bitky s bossy
Až příliš krátké
Rutinní souboje
Neposedná kamera
Plastikové modely
Vysoká cena
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama