Recenze Kirby's Return to Dream Land Deluxe – příjemná oddechovka
Kirby's Return to Dream Land Deluxe Recenze Recenze Kirby's Return to Dream Land Deluxe – příjemná oddechovka

Recenze Kirby's Return to Dream Land Deluxe – příjemná oddechovka

Jan Urbančík

Jan Urbančík

2
Platformy Nintendo Switch Switch

Starší díl se v novém kabátku hraje skvěle i dnes.

Reklama

Fanoušci dlouholeté série Kirby zažívají žně. Loni jsme se dočkali velmi povedené hry s podtitulem Forgotten Land, která provedla výraznou transformaci do třetího rozměru. Následně vyšla menší odbočka v podobě Kirbyho bufetu a nyní je tu další, neméně lákavý titul. Jde o Kirby’s Return to Dream Land Deluxe, předělávku hry, jež původně vyšla na Nintendo Wii v roce 2011. Nová verze pro Nintendo Switch slibuje nejenom hezčí grafiku, ale také solidní porci obsahu navíc. Jak tedy nakonec dopadla?

  • Platforma: Nintendo Switch
  • Datum vydání: 24. 2. 2023
  • Vývojář: HAL Laboratory
  • Vydavatel: Nintendo
  • Žánr: Plošinovka
  • Česká lokalizace: Ne
  • Multiplayer: Ano (lokální, až pro 4 hráče)
  • Dat ke stažení: 5 GB
  • Herní doba: přibližně 10 hodin
  • Cena: 59,99 € (Nintendo eShop)

Návrat ke kořenům

Na začátek je nutno říct, že na rozdíl od Forgotten Land je tohle návrat ke klasice – 2D, respektive 2,5D zobrazení. Naopak náplň jako taková je v podstatě podobná, postupně procházíte různými světy a v nich jednotlivými úrovněmi. Úkolem je samozřejmě dostat se na konec levelu, který je vždy velmi lineární, nicméně po cestě na vás čekají i nějaké ty překážky.

Nepřátelé jsou pestří a pochopitelně u nich uplatníte hlavní Kirbyho schopnost – nasát protivníka a možnost používat jeho útoky. To je vždy velké osvěžení hratelnosti, protože každá dovednost funguje výrazně odlišně: laso, oheň či dokonce jatpack. Každý průchod úrovní může být díky tomu velmi unikátní. Hra vám totiž ve výběru po většinu času nechává volnou ruku. Pravdou je, že občas určitou schopnost specificky vyžaduje, což je ale jenom dobře, protože vás díky tomu motivuje k tomu, abyste nezůstali jen u jedné, kterou jste si oblíbili, ale vyzkoušeli celou pestrou škálu. Jedinou výtku mám v tomhle ohledu k tomu, že některé schopnosti až příliš usnadňují průchod levely (např. létání), ale už je samozřejmě jen na vás, pokud těchto funkcí „zneužijete“.

Nestárnoucí formule

Design úrovní jako takový přes stáří původní hry funguje skvěle i dnes. Střídá se nejenom vizuální prostředí, ale postupně se zapojí různé nové mechaniky, jako odpalování Kirbyho z děla, pohybující se objekty, voda, vítr či mé oblíbené úrovně ve tmě, kde si Kirby musí pomoct svíčkou. Ani tak nejsou levely bez chyby, slabinu vidím v umístění checkpointů, respektive většinou v jejich úplné absenci, což může být místy trochu frustrující. Obzvlášť pokud se vám se stane, že vás hra „zamkne“ a už se nemůžete vrátit pro nějaký ten secret.

Ano, procházení z místa A do bodu B samozřejmě není jedinou náplní hlavní části hry. Sbírání secretů tvoří nemalou součástí hratelnosti, byť už to občas chce trochu pozornosti a dovedností. Někdy k nim vede cesta přes časově omezené levely, na jejichž konci na vás čeká miniboss. Bohužel, právě bossfighty jsou jednou z mých hlavních výtek. Konkrétně miniboss ve skrytých levelech je jen a pouze jeden, souboj s ním je tedy extrémně repetitivní. A druhů těch ostatních minibossů také není zrovna větší množství. Lepší je to rozhodně u soubojů s hlavními bossy na konci každého světa, které jsou originální a zábavné, byť většinou nepředstavují nějakou větší výzvu. To je fakt, který platí, až na výjimky, pro celou hru. Jestli hledáte výzvu, Kirby není úplně pro vás, jde především o oddechovou záležitost.

Hezčí a obsáhlejší

Kde titul vyloženě exceluje, je audiovizuál. Grafika je oproti Forgotten Land začištěná a celá hra nabízí opravdu pestrou škálu barev, které na OLED displeji Switche vypadají krásně. Soundtrack je fantastický, a to jak v klidných pasážích, tak při průchodu levely a bossfightech. Mnohé tracky si pouštím i po dohrání, hudba už se pro mě stala neodmyslitelnou součástí Kirbyho. Ostatně na ni sází opravdu hodně, v cutscénách žádné jiné zvuky ani neuslyšíte, což je určité poznávací znamení pro tuto sérii. Osobně toho úplně nejsem fanouškem, ale je to skutečně věc vkusu. Filmečků je navíc ve hře naprosté minimum, příběh je velmi jednoduchý a hraje sotva druhé housle. O něm ale Kirby nikdy nebyl.

Naopak vedlejší obsah je věc, o které Kirby z velké části je. Kromě již zmíněných skrytých lokací se můžete těšit na úplně nový epilogy, který ani nebyl v původní hře, různé výzvy a samozřejmě spoustu zábavných miniher. Ty můžete, stejně jako celou hlavní část, hrát také ve více hráčích, což jsem osobně vyzkoušel. Musím říct, že ve dvou je to vlastně ideální a dá se hezky doplňovat, ale ve 4 (což je maximální podporovaný počet) už je na obrazovce takový chaos, že si hru moc neužijete. Proto bych v tomto počtu doporučoval pouze zmiňované minihry a příběhovou část odehrál sám, nebo ve dvou. Pozitivní je každopádně to, že ovládání je velmi jednoduché a hru si může úplně bez problémů zahrát i člověk, který videohrám příliš neholduje.

Celkově vzato je Deluxe edice Return to Dream Land povedeným přídavkem do celé série. Nedosahuje sice kvalit loňského Forgotten Land, ale je to stále pouze předělávka, a ne nová hra. Po této stránce obstál titul skvěle, nabízí opravdu moc pěknou grafiku a nově přidaný obsah je povedený. Pokud si, stejně jako já, chcete občas trochu oddychnout od náročnějších her, Kirby je na to jako dělaný.

Kirby's Return to Dream Land Deluxe
Nintendo Switch Switch

Verdikt

Přestože jde především o vizuální předělávku s obsahem navíc, Return to Dream Land by fungoval skvěle i jako nová hra. Nejenom že krásně vypadá, ale hlavně hratelnost je stále zábavná a velmi přístupná. Přestože jsem v recenzi zmínil hned několik nedostatků, rozhodně vám nezabrání v tom, abyste si hru užili.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Bohatý výběr schopností
Fantastický hudební doprovod
Pěkný vizuální styl
Jednoduchost ovládání a celková přístupnost
Variabilita nepřátel a prostředí
Obrovská porce bonusového obsahu
Možnost hrát v kooperaci...
... ale ve 4 hráčích už to příliš nefunguje
Frustrující (ne)umístění checkpointů
Až na výjimky velmi nízká obtížnost bez možnosti úpravy
Repetitivní minibossové
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama