Recenze Knowledge is Power: Decades
Recenze Recenze Knowledge is Power: Decades

Recenze Knowledge is Power: Decades

Jakub Němec

Jakub Němec

9
Platformy PlayStation PlayStation 4

Znalostní soutěž v rámci párty služby PlayLink se vrací s generačními otázkami.

Reklama

Služba PlayLink s námi už nějaký pátek je a nabídla hráčům někdy více (Frantics, Hidden Agenda), jindy méně (Knowledge is Power). Rodina párty her ovládaných mobilním telefonem se zkrátka pomalu, ale jistě rozšiřuje a začíná pracovat se spin-offy. Právě s jednou takovou odbočkou jsme se dostali do kontaktu také my a přinášíme vám k ní naši recenzi. Vstupte do druhého kola otázkové soutěže Knowledge is Power s podtitulem Decades.

Dvakrát do stejné řeky vstoupíš?

Řekněme hned z kraje a na rovinu, že pokud vás nebavila původní hříčka, neuspěje u vás ani druhý pokus tvůrců z Wish Studios zaměřující se na zábavné ověřování znalostí před televizí. Koncept více méně zůstává nezměněn, takže si vyberete animovanou postavičku (pro někoho roztomilé, pro jiného bizarní) a vyfotíte se s příslušným skinem. Připíšete jméno a jde se na věc.

Uvaděč vás protáhne třemi koly, která jsou tvořena trojicí klasických otázek, jejichž kategorie si vybíráte klepnutím na příslušné dveře v mobilní aplikaci. Decades se zaměřují na čtveřici desetiletí – 80., 90. a nultá léta plus současnost. Poté si vybíráte ze čtveřice dveří Hudba, Film, Popkultura a TV, na jejichž základě se vám nabídne závěrečné kvarteto možností. Průběh je vlastně vždy totožný a jen čekáte, jaká otázka na vás vypadne. Bohužel pro nás se zaměřuje především na britsko-americkou scénu, takže občas vám nezbude nic jiného než tipovat.

„Podlé útoky na displeje soupeřů dostaly novou tvář a vypadají mnohem lépe. Zároveň dokáží více znepříjemnit situaci.“

Změnou k lepšímu prošla předělová čtvrtá kola. Již se neopakují soutěže spoj dvě poloviny patřící k sobě a roztřiďování. Přibylo řetězové spojování výrazů, doplňování písmen či přiřazování odpovídajícího výrazu. Nelze se už tak snadno připravit na nadcházející soutěž a vždy budete napnutí, co vám losovací algoritmus vybere. Pestrost půlminutových klání mě mile potěšila, stejně jako náhodně losované škodící prvky v závěrečné pyramidě otázek.

Nemusí se jen podvádět

Právě podlé útoky na displeje soupeřů dostaly novou tvář a vypadají mnohem lépe. Zároveň dokáží více znepříjemnit situaci. Bugy rozmažou obrazovku, zámečky s řetězy je třeba rozbít, diskotéka na obrazovce znepříjemní čtení podobně jako zpřeházení písmenek. Stálice typu sliz, bomby či zamrznutí zůstaly, ale mé srdce si získal zip. Prostě vybranému šťastlivci schová všechny odpovědi a on si je musí poctivě rozepnout.

„Titul Knowledge is Power: Decades postrádá překlad do naší mateřštiny, a to jak zvukový, tak bohužel i textový. Pro řadu hráčů bude potíž přelouskat samotnou otázku, natož aby se vyznala v původních názvech anglických či amerických filmů.“

Zatímco v prvním díle bylo možné pouze škodit, nyní můžete na svého avatara spustit také pozitivní účinky speciálních schopností. Můžete mít nápovědu 50/50, dvojnásobný počet bodů za správnou odpověď či znásobit body všem díky pestrobarevné pinatě naplněné lesklými flitry, které jen čekají na své osvobození. Grafická stránka děje na televizní obrazovce se moc nezměnila, ale právě mobilní část ušla kus cesty kupředu.

V čem vězí háček

Pokud jste narolovali dolů, tak již víte, že současný podařenější titul si odnesl stejnou známku jako jeho předchůdce. Asi se tedy v duchu ptáte, jak je to možné. Důvod je prostý. Původní Knowledge is Power měl obrovskou devizu v kompletní české lokalizaci. Dabing postav a některé otázky na míru českému publiku zkrátka činily titul vhodný na rozjezd večerní párty, i když nejste žádní Einsteini. Zkrátka jste se pobavili a pokračovali k dalším činnostem.

To nyní mizí, protože titul Decades postrádá překlad do naší mateřštiny, a to jak zvukový, tak bohužel i textový. Pro řadu hráčů bude potíž přelouskat samotnou otázku, natož aby se vyznala v původních názvech anglických či amerických filmů. V jedné herní seanci se nám stalo, že jsme museli na polovinu otázek tipovat, a to si nemyslím, že jsme na tom ve znalosti současných a blízce minulých trendů kdovíjak špatně.

V překladu to znamená, že přičítám bodík za vylepšení, jež jsou zřejmá na první pohled, ale kvůli absenci lokalizace naopak jeden strhávám. Jestliže nemáte problém s angličtinou, tak vězte, že herně jsou Decades lepší, jen pro méně zkušené hráče neovládající cizí jazyk (a původní názvy filmů, pořadů atd.) ztrácí Decades smysl hrát. Je to škoda, ale sama česká pobočka PlayStationu musí vědět, zda se investice do českého překladu her PlayLinku vyplatila. Zřejmě tomu tak nebylo, což má dopad na další tituly. Doufejme, že budou pokračovat ve své velmi dobré práci alespoň u velkých prémiových titulů.

Hru koupíte na Xzone.cz a GameExpres.sk.

Recenze Knowledge is Power: Decades
PlayStation PlayStation 4

Verdikt

Knowledge is Power: Decades pokračuje v solidní párty zábavě s vědomostními prvky. Některé mechaniky prošly pozitivní proměnou, což zlepšuje hratelnost, ale absence mateřštiny značně omezuje využití titulu v českých luzích a hájích.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

atmosféra švihlé vědomostní soutěže
naschvály ovlivňující schopnost rychle odpovědět
pozitivní vlastnosti
lepší předělové soutěže
zlepšený vizuál mobilní části
otázky jsou zaměřené spíše na anglo-americkou společnost
některé předěly jsou pořád ještě dlouhé
absence českého překladu
nenašli jsme otázky na české reálie
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama