Recenze Minecraft Dungeons
Minecraft Recenze Recenze Minecraft Dungeons

Recenze Minecraft Dungeons

Martin Zavřel

Martin Zavřel

9
Platformy PlayStation PlayStation 4 Nintendo Switch Switch Windows PC Xbox Xbox One

Odlehčená diablovka pro nenáročné.

Reklama

Na první pohled Minecraft Dungeons vypadá jako odlehčená verze "serióznějších" ARPG ve stylu Diablo nebo Path of Exile, zaměřená svou estetikou i zjednodušenými herními mechanismy na sváteční nebo mladší hráče. Díky své přístupnosti ji lze snadno doporučit pro lokální coop hraní až ve čtyřech hráčích u jedné televize nebo pro nenáročnou zábavu s přítelkyní či sourozencem, který jinak na hry zas tak moc není. Jako dlouholetý hardcore fanoušek žánru jsem ale s překvapením zjistil, že i mě si hra dokázala získat a po prvním zapnutí jsem od ní nedokázal odejít, dokud jsem nebyl na konci.

  • Platforma: PC (recenzovaná verze), PS4, X1, Switch
  • Datum vydání: 26. 5. 2020
  • Výrobce: Mojang Studios (Švédsko)
  • Žánr: ARPG
  • Česká lokalizace: ne
  • Multiplayer: ano, coop až pro 4
  • Dat ke stažení: 10 GB
  • Herní doba: 5+ hodin
  • Přístupnost: 7+
  • Prodejní verze: krabicová i digitální
  • Cena: 569,- Kč (MS Store)

Popadněte krumpáče

Minecraft prodal nějakých 200 milionů kusů a měsíčně jej hraje 126 milionů hráčů, takže zasadit hru do jeho světa, včetně jednotlivých rekvizit i celkové stylu, samozřejmě dává z prodejního hlediska skvělý smysl. Pokud patříte k těm, kdo na Minecraftu vyrostli/vyrůstají, velmi pravděpodobně si k Dungeons najdete cestu už jen z tohoto důvodu. A hra vám skutečně nadělí plno oblíbených rekvizit ze své předlohy, takže si třeba místo meče můžete vzít krumpáč, na své farmě pěstovat minecraftí prasátka a v dungeonech se potýkat s tradičními nepřáteli od zombíků po creepery.

Přesto svět Minecraft Dungeons a zápletka jeho příběhu bez problému obstojí i pro někoho, kdo Minecraft v životě neviděl. Vypráví příběh vesničana, kterému se tak dlouho posmívali a odstrkovali ho, až se rozzlobil a vyhledal zakázané kouzlo pro oživování mrtvých, z nichž následně postavil vlastní armádu a začal terorizovat celý kraj. Na to konto přichází do boje s armádou nemrtvých odvážný hrdina (nebo až čtveřice hrdinů a hrdinek). Vše je podáno s komediální pohádkovou nadsázkou a "krabičkovým" vzhledem Minecraftu, takže se nemusíte bát ke hře pustit ani ty nejmenší hráče.

Hra vám nadělí plno oblíbených rekvizit ze své předlohy.

Kampaň proti hlavnímu zlotřilci se táhne napříč devíti samostatnými mapami, z nichž každá vám zabere zhruba 15 minut, podle toho, na jakou hrajete obtížnost a zda jste na to sám nebo je vás víc (spoluhráči se mohou navzájem oživovat). Mezi mapami trávíte čas na své usedlosti, kde můžete nakupovat nové vybavení - bohužel jen formou náhodné volby (předem nevíte, co z kováře nebo prodavače vypadne, když mu dáváte své peníze). Pro průchod každou mapou máte k dispozici tři životy a po smrti neožívají nepřátelé ani se neuzdraví boss, nicméně po vyčerpání životů se vracíte zpátky na orbit světovou mapu. Schválně to rozebírám dopodrobna, protože hra místy poněkud klame tělem a na vyšší obtížnosti rozhodně není snadná.

Odlehčená ale funkční

Tím se dostávám k jádru věci. Ačkoliv Minecraft Dungeons působí na první pohled jednoduše a nevinně, v jádru jde o poctivou ARPG se vším všudy, kde kromě jiného fungují nastavitelné vrstvy obtížnosti, podobně jako třeba Torment úrovně v Diablu. Pokud prostě hrajete, aniž byste na nastavení obtížnosti sahali, hra vám vybírá odpovídající nastavení automaticky, přičemž udržuje obtížnost snesitelnou, bez extrému na jakoukoliv stranu. Také si ji ale můžete nastavovat ručně sami - takže pak třeba můžete projet příběhem jako nic za tři hodiny... a nebo naopak proměnit každého nepřítele v smrtící výzvu. Odměnou za vyšší obtížnost vám je samozřejmě silnější loot.

Loot zde sice nepadá tak často jako v podobných hrách, ale pořád si z každé mapy nějaké ty kousky nového vybavení odnesete a další pak můžete koupit v obchodě za nasbíranou měnu. Jinak loot lze nastavit tak, aby padal pro každého zvlášť nebo naopak pohromadě pro všechny. Podobně jako zbytek hry i v případě lootu a vybavení je cítit zjednodušení vůči konkurenčním hrám, nicméně pořád si můžete postavit hrdinu podle svého gusta - kouzelníka, obrněnce s velkým mečem nebo třeba hbitého lukostřelce. Vaše schopnosti záleží jen na vašem vybavení, samotná postava žádné schopnosti nemá, takže je snadné zkoušet různé kombinace a herní styly.

Vaše schopnosti záleží jen na vašem vybavení.

Boj samotný je také prostý - máte jednu zbraň na blízko, druhou na dálku a k tomu trojici artefaktů, poskytujících speciální schopnosti, jako jsou zvířecí spolubojovník nebo třeba léčivý totem. Vzhledem k tomu, že 3D grafika napodobuje styl původního Minecraftu, postava se lépe ovládá na ovladači, jelikož myší se vám občas zachytává o terén (na ovladači neukazujete postavičce kam má jít, ale řídíte ji přímo, takže takovou věc okamžitě korigujete manuálně). Ačkoliv je hra poměrně krátká, můžete kampaň opakovat na vyšší obtížnosti, kde jsou pestřejší druhy a schopnosti nepřátel. V hlavním menu svítí příslib brzkých DLC kampaní, což je lákavé, protože na konci té hlavní je odhalen poměrně nečekaný nový zloduch.

Hru pro recenzi poskytl Tým Xbox. Objednat si ji můžete v Xzone.

Minecraft
PlayStation PlayStation 4
Nintendo Switch Switch
Windows PC
Xbox Xbox One

Verdikt

Jednoduší roztomilá varianta na oblíbená ARPG je přesně tím, na co vypadá. Ideální hra pro nováčky v rámci žánru, fanoušky Minecraftu, sváteční hráče nebo jednoduchý gaučový coop. Veteráni si ale mohou nastavit nelítostnou obtížnost a užít si překvapivě ostrou výzvu, která dokáže pohltit - sám jsem od ní nevstal, dokud jsem nebyl na konci.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Líbivá estetika
Jednoduchý ale zábavný boj
Snadné změny "povolání"
Offline i online coop až pro 4
Pestrá nastavení obtížnosti
Hra je součástí předplatného Xbox Game Pass
Relativně krátká
Občasné zadrhávání o terén
Dlouhý cooldown léčivého lektvaru
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama