Recenze Poison Control
Recenze Recenze Poison Control

Recenze Poison Control

Ivan Jeziorek

Ivan Jeziorek

2
Platformy PlayStation PlayStation 5 Nintendo Switch Switch PlayStation PlayStation 4

Umřít a sdílet jedno tělo s někým jiným není úplně pohádka. Ale může to být docela sranda!

Reklama

Stačilo málo a já se po delší době regulérně zakoukal. Po prvním traileru jsem sice vůbec nerozuměl tomu, co na obrazovce vidím a co se to tam děje, ale grafická prezentace naprosto stačila k tomu, abych si jasně uvědomil, že tohle si prostě chci zahrát. Možná za to může i záplava růžové a stylizace, která připomíná mou oblíbenou sérii Mary Skelter nebo i vzdáleně Danganronpu či The Caligula Effect. Tato velmi růžově křiklavá barevná paleta hry Poison Control je hned po prvním spuštění hry prostě… no úplně všude.

Ale aby nedošlo k nějakému pochybení, nejnovější hra od Nippon Ichi Software není jen o vizuální podívané, ale hlavně o frenetické akci a kombinací různých herních stylů. A i když je pocit z “cukrovovatosti” všudypřítomný, jedná se hlavně o jedinečnou kombinací střílečky z pohledu třetí osoby a debordelizace pekla.

  • Platforma: PlayStation 5, PlayStation 4, Nintendo Switch (recenzovaná verze)
  • Datum vydání: 13. března 2021
  • Výrobce: Nippon Ichi Software.
  • Distribuce: NIS America, Koei Tecmo Games
  • Žánr: akční RPG, střílečka
  • Česká lokalizace: Ne
  • Multiplayer: Ne
  • Dat ke stažení: 2 GB (Switch verze)
  • Herní doba: 25 hodin
  • Přístupnost: 12+
  • Prodejní verze: Digitální
  • Cena: 1 049 Kč

Lost in Hell

Po probuzení “ze smrti” je vaše herní alter ego velmi rychle konfrontováno se skutečností, že si nic nepamatujete (opět tady máme menší variaci na isekai téma). Navíc se objevujete v posmrtném životě, přeplněném příšerami Klesha, jako kostlivec. Pro svou prezentaci si naštěstí můžete vybrat pohlaví (takže jsem opět běhal v sukních) a okamžitě se navíc spojíte s přátelskou Kleshou jménem Poisonette. Ta chce z tohoto růžového pekla uniknout (kdo by taky nechtěl, kromě fanoušků My Little Pony) a chce žít relativně normální život. Jenomže Poisonette a vy sdílíte jedno jediné tělo, takže najít cestu ven je chtě nechtě vašim společným úkolem. Zní to hloupěji, než to ve skutečnosti vypadá a jde v podstatě o poměrně dobrou premisu, která poskytuje i zajímavou kulisu pro příběh.

Abyste se z pekla dostali, musíte v prvé řadě posbírat speciální nálepky od pekelných Belles. Jde o mladé ženy, které uvízly ve vlastní verzi pekla, vzniklého z jejich osobních problémů, z jejich zoufalství a je na vás abyste zjistili, proč k tomu došlo. A samozřejmě jim pomůžete jej překonat. Jejich problémy jsou nejrůznějšího charakteru, od humorných až po tragické, jako třeba když se snažíte zastavit dívku, která vraždí zvířata jenom proto, aby získala zpět svého mrtvého psa. Některé jsou ale ještě smutnější.

Každá dívka je specifikovaná jednou oblastí pekla a ta je plná agresivních Klesh. Na zemi navíc najdete jedovaté nečistoty, tady nazvané jako korupce a vašim úkolem je znečištění odstranit a nepřátele porazit. K tomu máte na výběr různé pomůcky. Za prvé, když si své tělo vyměníte s Poisonette, můžete debordelizovat lokality od jedů a za druhé musíte pomocí střelných zbraní ničit nepřátele. Vše je ale propojeno, takže třeba čištěním jedů získáváte náboje do zbraní, které jsou prezentovány novými zachráněnými spřízněnými dušemi pekelných Bells. Ovládání samotné může být ze začátku docela problém zapamatovat si, co které tlačítko kdy dělá, ale stačí si uvědomit, v jakém herním režimu zrovna jste, tedy kdo má pod kontrolou vaše tělo.

Zbraňový arzenál

V Poison Control ale jde hodně poznat, že střelba není úplně odladěná a ovládání je tak trochu “přes hlavu”. Stačí se časem naučit mířit a i střílení pak funguje skvěle. Jako v každé střílečce začínáte s obyčejnou málo funkční pistolí, ale ve finále se dostanete k celé spoustě dalších hraček. Třeba k brokovnici, kterou můžete dále upgradovat, k výbušninám, ale i dalším rychlopalným hračkám. Hodně z nich je funkčních, jiné jsou spíše pro zábavu, jindy je jejich účinek podivný a sporný a jsou tak na první pohled nepraktické. Nepřátelé ale mají prakticky vždy nějaké viditelné slabé místo. Zamířit na něj není úplně jednoduché právě kvůli typu zvolené zbrani a také relativně malému prostoru k manévrování, omezenému ze začátku ještě i znečištěním na zemi.

Na začátku každé lokality pak dostanete nějaký úkol, třeba zničit určité množství nepřátel, a vyčistit bahenní korupci s pomocí Poisonette. Normálně vám jed na zemi ubírá HP, ale přepnutím se do čistícího režimu můžete jedovatým bahnem procházet bez toho, aby vám nějak ublížilo a zároveň jej můžete i absorbovat. Samotné čištění se provádí vytvářením uzavřených ploch. Ve zkratce jde o to, vyrazit z nějakého místa, oběhnout kolečko a vrátit se zpět. Veškeré nečistoty v uzavřené ploše zmizí a nepřátelé uvnitř přijdou k docela velké zdravotní újmě. Samozřejmě se přitom nemůžete bránit a jste relativně snadným cílem.

Místo zbraně koště

Přepínání mezi vaší postavou a Poisonette je ale klíčovým prvkem hry a to třeba i pokud chcete sejmout silnější nepřátele. Také není dobré zbavit se veškeré korupce hned na začátku, když jste ještě neporazili klíčovou Kleshu. Není nic horšího, když vám dojdou náboje a nemáte z čeho čerpat. Zároveň vám při čištění korupce lehce doplňuje zdraví.

Dalším důvodem proč čistit korupci je hledání a odkrývání tajných předmětů. V každé lokalitě najdete spoustu skrytých truhlic, obsahujících peníze, zdraví a hlavně medaile. Každá lokalita má celkem tři medaile a když se vám podaří najít všechny, můžete si odemknou nové upgrady. Většina těchto truhel se ale objeví po zbavení místností od jedových louží a není tak úplně nejsložitější všechny medaile shromáždit. Pokud si tedy dáváte bacha.

V Poison Control ale existují další možnosti, jak celkově zesílit. Kromě toho, že můžete každé zbrani přidat nové schopnosti, jako jsou střely které lze naboostovat, nebo zvětšit zásobník, účinnost výstřelu či rozptyl, můžete také vylepšovat své vlastní statistiky a vybavit se různými protijedy a katalyzátory.

Samozřejmě nemůže chybět ani posilování vazeb se spolubojovníky, v tomto případě s Poisonette. Při konverzaci s ní můžete občas vybrat nějakou z odpovědí a vždy dopředu víte, jak která odpověď změní vaše statistiky. Ale ne vždy si vyberete správě a tak třeba odpověď, která vám navýší sílu, zase může rozladit Poisonette. Správným výběrem při konverzaci si můžete zvýšit položky, které jsou zde prezentovány jako Synergy, Empathy, Insight, Toxicity a Trust.

Problémy v ráji

Na začátku článku jsem mluvil o povedené stylizaci hry Poison Control, ale kvalitní hru dělá i minimálně uspokojivý soundtrack. Nippon Ichi Software jde v tomto směru hodně dopředu a již několikrát dokázal, že dokáže vytvořit hudební doprovod na míru. To stejné platí i pro Poison Control, i když vůči jiným hrám je občas až moc zběsilý.

Bohužel ale musím vytknout i pár technických problémů. Ze začátku nejsou jednotlivé lokality zrovna nápadité, ale to se dá v klidu překousnout. V pozdějších částech se začnou projevovat problémy s framerate. Ty se po vydání hry zlepšily, patrně vyšel nějaký opravný patch, ale podle diskuzí hráčů, byly PS4 verze Poison Control stabilnější.

Za kopii hry Poison Control pro recenzi děkujeme společnosti NIS America.

Recenze Poison Control
PlayStation PlayStation 5
Nintendo Switch Switch
PlayStation PlayStation 4

Verdikt

Poison Control není střílečkou, není akčním RPG a není ani logickou hříčkou. Přitom je ale vším dohromady a kombinuje v sobě i další styly a nabízí i lehce vizuálně románové vsuvky. Navíc jde o hru s luxusním grafickým stylem, který ale nemusí sednout úplně všem. Pokud si chcete odpočinout u zajímavé hry, nabízí skutečně originální zážitek se zajímavým příběhem a fungujícími herními mechanizmy.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

luxusní vizuální styl
střídání mechanik
soundtrack
příběhy pekelných Bells
ztřeštěnost některých postav
pozdější problémy s framerate
neodladěný režim střelby
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama