Přehled novinek z Japonska z 1. týdne
Samurai Shodown Novinka Přehled novinek z Japonska z 1. týdne

Přehled novinek z Japonska z 1. týdne

Ivan Jeziorek

Ivan Jeziorek

Platformy PlayStation PlayStation 4 Nintendo Switch Switch Windows PC

Demo Ys IX, remaster Akiba's Trip, novinky série King of Fighters a další.

Reklama

Letošní první přehled novinek z Japonska bude z velké části zaměřený na různé remastery a speciální edice. Apoň tohle jsem si ze začátku říkal a myslel jsem si, že to dnes bude opravdu nuda. Taky jsem si říkal, že začátek roku asi prostě není úplně ideální pro oznamování nových věcí. Jsem rád, že jsem se celkem mýlil, protože asi v polovině týdne přišel zlom a tak i dnes je přehled novinek vcelku výživný. A doufám, že se se bude líbit i malý bonus na konci.


Saviors of Sapphire Wings & Stranger of Sword City Revisited

Společnost NIS America společně s vývojáři ze studia Experience připravují vylepšené verze her Saviors of Sapphire Wings a Stranger of Sword City, které vyjdou společně v balíčku pod názvem Saviors of Sapphire Wings & Stranger of Sword City Revisited. V aktuálním traileru níže se můžete podívat na nové funkce ve hře Stranger of Sword City Revisited což konkrétně znamená tři nové herní třídy postav, přidané bojové prvky, rozšířené možnosti tvorby postav a tří nové dungeony.

Kompilace Saviors of Sapphire Wings & Stranger of Sword City Revisited vyjde v Evropě pro Switch a přes Steam pro PC 19. března. V Severní Americe se her hráči dočkají již 16. března.


Ys IX: Monstrum Nox

Ještě chvíli zůstaneme u společnosti NIS America, která na západě společně s vývojáři z Falcomu vydala prostřednictvím obchodu PlayStation Store demo hry Ys IX: Monstrum Nox pro konzoli PlayStation 4.

Demo láká na "nahlédnutí do tajemného města Balduq". Můžete si "vybrat mezi jedním ze dvou klíčových míst, která chcete prozkoumat" a "experimentovat se zbrusu novými Gifty a Monstry". Aspoň prý pak budeme připraveni na kompletní dobrodružství v plné hře.

Přehled novinek z Japonska z 1. týdne

Ys IX: Monstrum Nox vyjde v Evropě pro PlayStation 4 již 5. února. Verzí pro Switch a pro PC (pouze digitálně přes Steam) se dočkáme letos v létě. Na PlayStation Store je již spuštěna předobjednávka Deluxe edice, která obsahuje 25 DLC. Členové PS Plus navíc získají slevu 20%.


Akiba’s Trip: Hellbound & Debriefed

Pro mne je i tato další zpráva velmi příjemná. Jedná se totiž chystané vydání remasteru první hry série Akiba's Trip, vydané pro PSP v Japonsku v roce 2012 a které se prodalo více než 800 000 kopií. Připravovaný remaster ponese název Akiba's Trip: Hellbound & Debriefed a byl původně oznámen již loni v červnu. V Japonsku má pro PlayStation 4 a Switch vyjít 20. května. Naštěstí byla tato remasterovaná verze tohoto "strip action RPG" také nedávno společností XSEED Games oznámena pro západ, ale toto je vůbec první info, a zároveň potvrzení, verze pro Switch. U nás vyjde také ve verzích pro PlayStation 4 a pro PC

Osobně jsem za tuto hru velmi rád, protože její pokračování v podobě Akiba's Trip: Undead & Undressed jsem na Vitě proběhl několikrát a jde podle mne o jednu z nejlepších městských akcí. Hodně jsem si sliboval od jejího (nepřímého) pokrčování v podobě Akiba's Beat (naše recenze zde), ale to byl pro mne vyložený propadák.

Akiba’s Trip: Hellbound & Debriefed slibuje návrat k původu série, který z vás "srazí víc než jen ponožky". Ve hře Akiba's Trip se postavíte upířím bytostem Shadow Souls, pro které je smrtící sluneční světlo. Sice se mohou přes den pohybovat po ulicích, ale když z nich strháte oblečení, rozpadnou se.

Do reamsteru Akiba's Trip: Hellbound & Debriefed byl implementován nový systém trofejí Badge Collection. Pokud během hraní splníte určité podmínky, můžete získat speciální předměty Badges, které budou dost odlišné od klasických trofejí.

Letos se tak vůbec poprvé dostane vůbec poprvé na západ plně remasterovaná verze původního tohoto "strip action RPG". Po nesporném úspěchu Akiba's Trip: Undead & Undressed, která vyšla v Japonsku jako Akiba's Trip 2, a celosvětově se jí prodalo více než půl milionu kopií, představuje Akiba's Trip: Hellbound & Debriefed první díl kompletně přepracovaný do moderního enginu. Všichni fanoušci této beat'em up a strip'em down akce v dokonale detailně zpracované Akihabaře, dostanou svůj japonský geek ráj v HD rozlišení. Trailer z výstavy E3 z roku 2019 najdete na tomto odkazu.

První várka hry Akiba’s Trip: Hellbound & Debriefed v Japonsku bude navíc obsahovat bonusovou nálepku. K dispozici bude také speciální 10th Anniversary Edition, která obsahuje 40 stránkovou barevnou knihu Akiba's 10 Years of Memory s koncepty a návrhy hry, dotisk 132 stránkového herního průvodce Akiba's Trip Official Complete Guide a dvoudiskový soundtrack Akiba's Trip 1st Complete Soundtracks.

V současné době ale není vůbec jasné, zda bude v Japonsku v prodeji také standardní fyzická edice hry Akiba's Trip: Hellbound & Debriefed.


SD Gundam G Generation Cross Rays Platinum Edition

Bandai Namco plánuje vydání hry SD Gundam G Generation Cross Rays v Platinum edici. V Japonsku bude v prodeji od 25. března ve verzi pro PlayStation 4 a Switch.

Kromě základní hry bude SD Gundam G Generation Cross Rays Platinum Edition obsahovat také všechen další dříve vydaný obsah ke stažení. Jedná se o Season Pass (včetně bonusu za nákup), který se skládá z Dispatch Mission Setu 1 až 4, dále bude platinová edice obsahovat Expansion Pack (včetně bonusu za nákup) a 13 položek zdarma stahovatelného obsahu.

Bohužel u SD Gundam G Generation Cross Rays Platinum Edition nenajdete port SD Gundam G Generation: Monoeye Gundams a ani bonusovou misi Gain EN Boosting Parts.

SD Gundam G Generation Cross Rays vyšel celosvětově poprvé pro PC přes Steam 27. listopadu 2019 a následně pro PlayStation 4, Switch a PC 28. listopadu 2019 v Japonsku a v jihovýchodní Asii s anglickými titulky.

Vydavatel Bandai Namco vydá 25. března v Asii s anglickou textovou podporou Switch verzi SD Gundam G Generation Genesis a SD Gundam G Generation Cross Rays Platinum Edition pro PlayStation 4 a Switch fyzicky i digitálně, oznámil vydavatel.


SD Gundam G Generation Genesis

V souvislosti s předchozí zprávou pak Bandai Namco koncem týdne oznámilo, že 25. března vyjde v Asii s anglickými titulky také hra SD Gundam G Generation Genesis ve verzi pro Nintendo Switch. V prodeji má být fyzicky i digitálně.

Switch verze mecha akce SD Gundam G Generation Genesis byla poprvé na trh v Japonsku uvedena v dubnu roku 2018, ale ve zbytku Asie dosud vydána nebyla. Předtím ale již vyšla v listopadu 2016 pro PlayStation 4 a PS Vitu.


Caligula 2

Společnost FuRyu si v Japonsku 10. prosince 2020 registrovala ochrannou známku loga "Caligula 2". Můžeme se tedy těšit na pokračování tohoto netradičního dungeon JRPG?

Přehled novinek z Japonska z 1. týdne

Původní Caligula vyšla v Japonsku ve verzi pro PS Vitu v červnu roku 2016 v Japonsku a poté se na západě objevila pod názvem The Caligula Effect v květnu následujícího roku. O rok později, v květnu 2018, dostalo Japonsko remake s podtitulem Overdose, který vyšel pro PlayStation 4 a v březnu roku 2019 byl tento remake vydán celosvětově pro PlayStation 4, Switch a přes Steam pro PC (naše recenze zde).

Zatímco pokračování ještě nebylo oficiálně oznámeno, producent série The Caligula Effect Takuya Yamanaka již ohledně případného pokračování mluvil loni v červnu.


Tenchu

Poslední vydání časopisu Weekly Famitsu obsahuje mimo jiné také rozhovor s prezidentem společnosti Acquire Takumou Endo. Takových rozhovorů bývá v časopisu hodně, ale Endo vyloženě prozradil, že Acquire hodlá oživit sérii Tenchu ​​a také chce do konce roku přivést k životu další indie značku.

Aby ale nedošlo k nějakým předčasným závěrům, zmínil se Endo v rozhovoru k předchozímu registračnímu kroku. Jde o to, že byla v srpnu roku 2018 znovu společností Acquire znovu zaregistrována ochranná známka "Stealth Assassin" jen proto, že vypršela její platnosti.

Pokud by to bylo možné, chtěl by Endo vytvořit novou hru série Tenchu úplně ​​od základů a vytvořit ji přímo pro PlayStation 5. Pokud se mu tato možnost naskytne, základem pak ale bude ochranná známka "Stealth Assassin".

Přehled novinek z Japonska z 1. týdne

Endo chce také zavést novou indie značku, aby relativně brzy začala vydávat nové a jedinečné hry. Ta by se fungovala oddělené od hlavních zájmů společnosti Acquire a Endo doufá, že by se první hra této nové značky mohla objevit již do konce roku 2021. V časopise byl prezentován screenshot prvního titulu, který ukazuje nějakou bojovou hru s postavami ve stylu World of Final Fantasy.

A mimochodem, Gladiux je stále ve vývoji.


Labyrinth of Zangetsu

U společnosti Acquire ještě chvíli zůstaneme. Vydavatel totiž oznámil 3D dungeon RPG jménem Labyrinth of Zangetsu (v japonštině Zangetsu no Sakyuu), které má toto léto vyjít v Japonsku pro PlayStation 4, Switch a pro PC. Dungeony a příšery budou ve hře zobrazeny ve stylu klasické japonské inkoustové malby štětcem a herní systémy by se měly silně vracet ke kořenům hack'n'slash akcí.

Přehled novinek z Japonska z 1. týdne

Labyrinth of Zangetsu bude graficky silně zdůrazňovat takzvané "wa", což je japonský výtvarný styl, na který jste již u společnosti Acquire mohli narazit. Celý svět bude komplexně a do hloubky jakoby vytvořený tahy štětcem a malovaný tuží. Zároveň bude doplněn o "směs zvuku wa", který v sobě kombinuje hudbu různých japonských historických epoch, od "gagaku" (tradiční japonská hudba a tanec) až po "noh" (tradiční japonský styl tanečního drama s aktéry v maskách). Vývoj hry Labyrinth of Zangetsu je zaměřen právě na tyto klíčová slova.

Příběh se odehrává v Idu, městě ranního měsíce, které se statečně brání katastrofě Ink of Destruction. Ido samotné se nachází v zemi Tokinokuni, připomínající středověké Japonsko. Jde o městskou pevnost, chráněnou mocnou magickou technologickou bariérou. Na obloze přímo nad městem svítí měsíc, který nikdy nezapadá.

Město do svých řad povolává cestovatele z celého světa a z těch kteří mají mimořádné schopnosti a sílu, vytváří Ink Destroyery, ničitele inkoustu. Ti mají za úkol pokračovat směrem k nejnebezpečnější oblasti jménem Sakyuu.

Problém této země je Ink of Destruction. Když s ním přijdou do styku živí, buď se zblázní a padnou k zemi mrtví nebo se z nich stanou démoni a začnou útočit na své blízké a požírat své sousedy. Když ale do styku s Ink of Destruction přijdou mrtví, jsou vzkříšeni a putují světem jako nemrtví. Říká se jim Ink Beast a jsou pro lidi pohromou.

Acquire dokonce plánuje vydat první část RPG Labyrinth of Zangetsu zdarma s tím, že pokud titul hráče zaujme, může dokoupit plnou verzi.


Poison Control

NIS America vydala nový gameplay trailer ke hře Poison Control, ve kterém nám předvádí bojový systém a také další herní prvky. Ona totiž hra samotná asi bude trochu matoucí. Ve své podstatě čistíte různé lokality znázorňující osobní pekla různých postav, ale také střílíte po příšerách a zároveň se účastníte rozhovorů s Poisonette. Abychom mohli tyto herní principy lépe pochopit, podívejte se níže na nový trailer.

V něm si nejprve můžete prohlédnout některé z pekel v Poison Control. Vyčištěním lokalit od Mire se můžete zbavit toxinů a nechat si zobrazit obrázky z minulost různých Hell's Belles. Potom zjistíme, jak můžeme získat klíčové položky a rozhovorem s Poisonette se o nich něco dovědět a zároveň lze takto měnit Empathy, Insight, Synergy, Toxicity a Trust. Pak už je trailer směsicí herních záběrů, kde čistíte Mire tak, že je oběhnete, odstraňujete tak toxiny a pak můžete vidět i likvidaci nepřátel.

Poison Control má v Evropě vyjít pro PlayStation 4 a Switch 16. dubna.


The King of Fighters XIV Ultimate Edition

Společnost SNK vydala pro PlayStation 4 prostřednictvím PlayStation Store v Evropě a v Japonsku za 1 049 Kč nebo 39,99 EUR a 3 960 jenů bojovku The King of Fighters XIV Ultimate Edition. Do Severní Ameriky dorazí ultimátní edice až 20. ledna. Prozatím jde pouze o digitální verzi, ale krabicovka by měla do Japonska dorazit 11. března a někdy na jaře i do Evropy. Pro Severní Ameriku se vůbec neplánuje.

The King of Fighters XIV Ultimate Edition obsahuje všech osm dodatečných postav ke stažení (Rock Howard, Vanessa, Ryuji Yamazaki, Whip, Heidern, Blue Mary, Oswald a Najd), všech 10 DLC kostýmů (Classic Kyo, Nightmare Geese, Classic Iori, Athena Asamiya KOF '98, Shun'ei Kung-Fu Suit, Nakoruru Kamuikotan Girls' School Uniform, Kula Sundress, Angel Diabla, Meitenkun Pajamas a Sylvie Little Red Riding Hood) a 10 témat pro PlayStation 4.

Japonskou verzi traileru najdete zde.

Bojovka The King of Fighters XIV vůbec poprvé vyšla pro PlayStation 4 v srpnu roku 2016, následovala v červnu 2017 PC verze, vydána přes Steam.


The King of Fighters XV

Zároveň měla společnost SNK ve středu 6. ledna ukázat první pořádný trailer na hru The King of Fighters XV. Bohužel jsme se místo toho dočkali pouze omluvy prostřednictvím tohoto tweetu. Nakonec SNK tento trailer vydali v pátek 8. ledna v ranních hodinách. Díky němu máme potvrzeno, že The King of Fighters XV vyjde ještě v letošním roce, ale vůbec netušíme, na jaké platformy. Naštěstí je na příští týden v plánu další trailer, tak snad budeme vědět něco víc.

"Den, kdy konečně můžeme odhalit hru The King of Fighters XV, konečně přišel!" řekl ve videu producent Yasuyuki Oda. "Jak jste právě v traileru viděli, nabídl hodně bombastických akčních scén, ale můžete nám říct něco víc o tom, jak se bude hra hrát?"

Kreativní režisér hry Eisuke Ogura odpověděl: "Jasně. Zaměřujeme se na to, aby byla série stále rychlejší a přidali jsme také prvky, které ji udělají ještě víc vzrušující. Nyní jsme schopni vytvořit zvuk a vzhled tak, jak jsme to při vývoji XIV nemohli, takže si dáváme na čas a chceme, aby byl každý herní prvek je vylepšen. Právě teď se zaměřujeme na vylepšování funkcí a optimalizaci hry. I když očekávám, že se nám do cesty postaví nějaké překážky, plánujeme ji letos vydat."

Oda se ještě zeptal, zda mají v tuto chvíli ještě nějaké další plány a Ogura odpověděl: "No, ve skutečnosti chystáme další trailer a měl by být připraven na příští týden! Pravidelně budou vycházet další informace, takže se můžete těšit! A ano. Ještě teď plánujeme krátký propagační animovaný film, který režíruje někdo velmi zvláštní. Kromě animace úžasných filmů z 90. let jej mohou znát fanoušci Fatal Fury! Ve skutečnosti mluvím o Masami Obarim! V tomto speciálním krátkém anime filmu bude fanouškům hry King of Fighters představena také ústřední melodie hry, takže si ho rozhodně nenechte ujít!"


The King of Fighters 2002 Unlimited Match

A ještě jednou SNK a série The King of Fighters. Tentokrát se jedná o The King of Fighters 2002 Unlimited Match, která se dočká vydání pro PlayStation 4. Její vydavatel a vývojář v jednom oznámil, že k tomu dojde již "brzy". Producent Yasuyuki Oda dodal, že tato verze obsahuje on-line rollback netcode, takže se můžeme vyřádit tady, dokud nevejde The King of Fighters XV!

Unlimited Match dorazí na konzoli PlayStation 4 hru The King of Fighters 2002 ve zcela vyladěné verzi a nabídne prozatím největší seznam postav v historii série. Jde konkrétně o 66 bojovníků, mezi nimiž bude i jedna exkluzivní postava jménem Nameless.

Díky novému Rollback Netcode by mělo dojít k výraznému zkrácení čekacích dob a na výběr bude několik herních režimů. Challenge Mode nabízí všech 50 misí, v Practice Mode můžete trénovat komba a Endless Mode prostě otestuje vaši výdrž.

Zároveň byla nedávno pomocí rollback netcode nedávno aktualizována PC verze The King of Fighters 2002, dostupná přes Steam.

Podívejte se níže na japonský trailer (v čase od 5:44 do 8:11) s oznámením PlayStation 4 verze The King of Fighters 2002 Unlimited Match. Anglická je věkově omezená, takže ji najdete na tomto odkazu.


Samurai Shodown

Do soupisky postav v Samurai Shodown se v rámci třetího Season Passu připojí Cham Cham a Hibiki Takane. Cham Cham dorazí v polovině března spolu s aktualizací bitevního systému, potom to bude Hibiki Takane a ještě další dvě postavy. O Hibiki Takane bylo slyšet již dříve, protože jde o postavu z The Last Blade.

Režisér Hayato Konya popisuje nové postavy jako odklon od klasického konceptu, kdy vytvářeli spoustu cross-over postav s jinými společnostmi, ale tentokrát se chtěl zaměřit konkrétně na značky SNK. A právě Hibiki Takane z The Last Blade se již objevila v jiných hrách. Problém byl pouze v tom, že se Samurai Shodown a The Last Blade hrají velmi odlišně a tak v současné době pracují na bezproblémovém přechodu.

Pokud jde o Cham Cham, Konya pouze řekl, že jde o postavu, o kterou fanoušci již dlouho žádali: "Takže jsem chtěl splnit jejich přání. Nemůžeme se dočkat, až vyzkoušíte tohoto roztomilého malého ďábla!"

Samurai Shodown je nyní k dispozici pro PlayStation 4, Xbox One, Switch, pro PC prostřednictvím obchodu Epic Games Store a pro Stadia. Verze pro Xbox má vyjít ještě tuto zimu.


Re:ZERO – Starting Life in Another World: The Prophecy of the Throne

Vydavatel Spike Chunsoft a vývojáři z Chime Corporation vydali k taktické adventuře Re: ZERO - Starting Life in Another World: The Prophecy of the Throne japonskou televizní reklamu.

Re: ZERO - Starting Life in Another World: The Prophecy of the Throne má v Japonsku vyjít pro PlayStation 4, Switch a přes Steam pro PC 28. ledna a 5. února v Evropě.


Utawarerumono: Prelude to the Fallen

PC verze hry Utawarerumono: Prelude to the Fallen (naše recenze zde), byla poprvé oznámena před více než rokem a až dnes můžeme oznámit, že k vydání dojde prostřednictvím Steamu 22. ledna. Vydání hry od studia Aquaplus zaštiťují DMM Games a Shiravune a PC verze bude podporovat angličtinu, japonštinu a čínštinu.

Utawarerumono: Prelude to the Fallen vůbec poprvé vyšla v Japonsku pro PlayStation 4 a PS Vitu v dubnu roku 2018 a poté v květnu loňského roku na západě.

Níže se můžete podívat na gameplay trailer hry ve verzi pro PlayStation 4.


Her Love in the Force

Vizuální otome román Her Love in the Force od studia Voltage vyjde prostřednictvím eShopu Nintenda ve verzi pro Switch.

Ve hře se připojíte k Policejní akademii veřejné bezpečnosti a vstoupíte do světa mužů. Vašim celoživotním snem a úkolem ve hře bude stát se členkou tohoto oddělení. Nicméně se ocitnete na škole plné elitních a bezohledných důstojníků z celé země. Přežijete?

Níže se můžete podívat na úvodní filmeček ke Switch verzi hry Her Love in the Force.


Bombergirl

Konami spustilo prostřednictvím služby Konami Amusement Game Station otevřený betatest PC verze svého arkádového spin-offu Bombermana. Jde o hru Bombergirl, která se bude testovat až do 12. ledna do 5:00 JST.

Verze hry Bombergirl pro Konami Amusement Game Station má být stejná jako arkádovka a dokonce je za hru nutné "utratit" pět lístků. ty lze koupit za 110 jenů (což je asi 23 Kč). Hráči, kteří se zúčastní otevřeného beta testu, získají jako odměnu 10 vstupenek (tedy dvě hry).

I když nabízí Bombergirl pro Konami Amusement Game Station úplně stejný herní obsah jako původní arkádová verze, samotný matchmaking je omezen pouze na hráče Konami Amusement Game Station a taky najdete rozdíly v pořádaných událostech, gacha a online bojových mapách. Nové postavy, předměty, mapy atd. se v arkádové verzi objeví až těsně před funkční verzí hry pro Konami Amusement Game Station.

K účasti v otevřeném beta testu hry Bombergirl je vyžadován účet u Konami a e-Amusement Pass. Zaregistrovat se můžete tady a zde si stáhnout beta klienta.

Kompletní průvodce ke hře Bombergirl pro stanici Konami Amusement Game Station je k dispozici na tomto odkazu (samozřejmě v japonštině).


Recenze Famitsu 1675

Blacksmith of the Sand Kingdom (PS4, Switch) – 7/8/7/8 [30/40]

Doodle Derby (Switch) – 7/8/7/6 [28/40]

Fox n Forests (Switch) – 7/7/7/6

Monster Sanctuary (Xbox Series, PS4, Xbox One, Switch) – 8/8/8/8 [32/40]

Touhou Luna Nights (Switch) – 8/8/7/8 [31/40]


Prodeje

Podle Famitsu za období od 21. prosince 2020 do 3. ledna 2021.

Software

  1. Momotaro Dentetsu: Showa, Heisei, Reiwa mo Teiban! (Switch) – 459 243 ks (celkem 1 423 450 ks)
  2. Animal Crossing: New Horizons (Switch) – 202 132 ks (celkem 6 472 485 ks)
  3. Mario Kart 8 Deluxe (Switch) – 152 052 ks (celkem 3 541 036 ks)
  4. Ring Fit Adventure (Switch) – 129 275 ks (celkem 2 157 719 ks)
  5. Super Smash Bros. Ultimate (Switch) – 108 052 ks (celkem 4 068 039 ks)
  6. Pikmin 3 Deluxe (Switch) – 91 336 ks (celkem 499 156 ks)
  7. Super Mario Party (Switch) – 86 723 ks (celkem 1 774 663 ks)
  8. Minecraft (Switch) – 85 989 ks (celkem 1 740 451 ks)
  9. Clubhouse Games: 51 Worldwide Classics (Switch) – 85 027 ks (celkem 565 003 ks)
  10. Super Mario 3D All-Stars (Switch) – 70 144 ks (celkem 525 613 ks)

Hardware

  1. Switch – 467 051 ks (14 512 967 ks)
  2. Switch Lite – 123 243 ks (3 139 528 ks)
  3. PlayStation 4 – 30 482 ks (7 733 236 ks)
  4. PlayStation 5 – 18 129 ks (214 228 ks)
  5. PlayStation 5 Digital Edition – 5 691 ks (51 554 ks)
  6. New 2DS LL (včetně 2DS) – 1 372 ks (1 151 470 ks)
  7. Xbox Series X – 275 ks (24 974 ks)
  8. PlayStation 4 Pro – 112 ks (1 575 530 ks)
  9. Xbox Series S – 64 ks (6 584 ks)

Persona 5 Panther Figure

Pro rozptýlení se níže podívejte na další akční postavičku z Persony. I když je dost malá, je pěkně detailný a má přehnané proporce, není to úplně klasický Nendoroid (i když je paradoxně zařazena mezi nendroidy). Jde o Emon Toys Fidol Vol. 3 Persona 5 Panther a jde vlastně o takový alternativní pohled na Ann Takamaki. I když zatím neznáme datum vydání a ani cenu, podívejte se níže na fotky figurky.


Ys IX: Monstrum Nox - dojmy z dema

Výše jste se mohli dočíst, že společnost NIS America vydala demo chystaného devátého dílu séri Ys pro konzoli PlayStation 4. Jako správný fanoušek, jsem si jej samozřejmě nenechal ujít a tak se chci podělit o pár postřehů, ale nejprve se trochu vrátím do minulosti. Podle mne totiž žádný díl série Ys nevynikal zrovna detailní grafikou. Sice jsem hrál prakticky vždy na kapesní konzoli, a asi nejvíce na Vitě, ale i přes krásné a detailní postavy, na mne prostředí působilo lehce odfláknutě. Hodně to bylo cítit u Ys VIII: Lacrimosa of Dana, kdy byl ostrov s Adolem ještě ucházející, ale pokud jste se převtělili do Dany, šlo prostředí rapidně dolů a připomínalo mi místy 15 let staré RPG.

Demo Ys IX: Monstrum Nox vám nabídne šestici různých obtížností a 2 dungeony s přednastavenými skupinami 3 postav. Ty naštěstí nejsou úplně stejné (vždy dvě jsou stejné, ale jedna je jiná), takže si stihnete osahat ovládání, funkcionalitu a hlavně různé speciální akce jednotlivých postav. Je jedno, jakou lokalitu vyberete, hra vás v rychlosti seznámí s ovládáním a vrhne do průzkumu. ten se de facto skládá z mlácení standardních malých potvor, sem tam narazíte na něco většího a někdy na truhly s lootem.

Jamile chytnete ovladač do ruky, automaticky vám naskočí principy ovládání

Problém je v tom, že jde o časově omezené demo, které vám sice slibuje souboj s bossem, ale pokud jej do 10 minut nenajdete, vykopne vás to automaticky ven a pak "Díky za vyzkoušení dema." Dle mého je lepší naučit se proběhnout chodbami na lehčí obtížnost, protože jinak ztrácícte dost kupu času blouděním a k finálnímu boss-fightu se ani nedohrabete.

Parádní je, že jamile chytnete ovladač do ruky, automaticky vám naskočí principy ovládání. Vůbec jsem neměl problém s tím jak aktivovat silnější schopnosti, jak se na poslední chvíli vyhýbat útokům a využívat tak zpomalení času a ani jak skákat z jedné postavy do druhé. Jediným problémem pro mne byla kamera, která má automaticky prohozený směr nehoru a dolů, což jsem nedokázal v demu změnit.

Dokonce i hudba se nese ve stejném duchu a i když jsem naposledy hrál nějaký Ys před více než rokem, působilo to na mne jako by to bylo včera. Takže v souhrnu rozhodně demo doporučuji, i když někoho asi zklame nudné, až beztvárně šedé prostředí, ale svou funkci rozhodně splnilo a já se už na plnou verzi Monstrum Nox rozhodně těším.

Zdroj: NIS America, XSEED Games, Konami, FuRyu, Ryokutya2089., Aquaplus, Acquire, Voltage, SNK, Spike Chunsoft

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama