Rozhovor s Michałem Dobrowolským o Gwent: The Witcher Card Game
Speciály Gwent: The Witcher Card Game Článek Rozhovor s Michałem Dobrowolským o Gwent: The Witcher Card Game

Rozhovor s Michałem Dobrowolským o Gwent: The Witcher Card Game

Martin Cvrček

Martin Cvrček

11

Vyzpovídali jsme designéra z CD Projektu RED, abychom se dozvěděli něco nového o samostatném gwintu, konkrétně o změnách konceptu a uživatelského rozhraní, o singleplayeru nebo o vzniku celého projektu.

Reklama

Jak jste si nejspíš všimli, nikdo z naší redakce se nezúčastnil letošní E3. V posledních týdnech jsme se však snažili nabídnout vám alespoň něco unikátního. Něco, co by klidně mohlo vzejít z návštěvy největší herní výstavy. První vlaštovkou byly dojmy z již vydané expanze Apex pro Armu 3, ale po jejich dokončení jsme si řekli, že by bylo dobré se neomezit jen na ČR. A tak jsem znovu zaměřil svůj zrak na naše severní sousedy. Jisté polské studio CD Projekt RED, o němž jste už možná slyšeli, na E3 oznámilo samostatnou verzi populární karetní hry gwint, s níž jste se mohli setkat v Zaklínači 3. O něm jste nejspíš také něco zaslechli.

Z oznámení projektu Gwent: The Witcher Card Game se vyklubala skvělá příležitost na další rozhovor. Netrvalo dlouho a dočkal jsem se možnosti vyzpovídat jednoho z tvůrců a nyní si můžete přečíst výsledek. Jako vždy přeji příjemné počtení, při němž se snad dozvíte něco nového a zajímavého.

Poznámka na úvod: Kdykoliv v rozhovoru mluvíme o gwintu, jde o samotnou karetní hru, bez ohledu na to, jestli jde o verzi ze Zaklínače 3, z nové hry nebo o fyzické karty. Termínem Gwent je pak myšlen chystaný titul, tedy Gwent: The Witcher Card Game. Hra zatím nemá oficiální český název a možná se ho ani nikdy nedočká, proto zatím používáme anglický termín.

Zdravím! Můžete se nám představit? Jak dlouho pracujete pro CD Projekt RED a v jaké pozici?

Ahoj, jmenuji se Michał Dobrowolski a už téměř šest let jsem herním designérem v CD Projektu RED. V tuto chvíli pracuji na hře Gwent: The Witcher Card Game. Díky za možnost rozhovoru.

Mění se nějak hratelnost v porovnání s gwintem v Zaklínači 3? Dovedu si představit, že muselo dojít alespoň ke změnám týkajícím se vyváženosti hry, například s ohledem na velký vliv špiónských karet.

Gwint, který znáte ze Zaklínače 3, byl karetní minihrou vytvořenou tak, aby sloužila jako příjemné rozptýlení pro hráče, při němž by si mohli odpočinout. Aby si mohli sednout v krčmě, vytasili se s kartami, které posbírali během plnění questů a zachraňování světa, a hráli. A Geralt je hrdina, takže se tak nějak očekává, že vyhraje, což znamená, že vyváženost ve hře měla jen málo společného se skutečnou vyvážeností, kterou byste čekali od kompetitivní karetní hry. Ale pozléze jsme zjistili, že hráči v tom obrovském otevřením světě, který jsme vytvořili, tráví obrovské množství času hraním gwintu. Začali jsme dostávat e-maily od fanoušků, kteří chtěli, abychom předělali hru do samostatného projektu, aby lidé mohli hrát se svými přáteli. Někteří fanoušci kvůli tomu dokonce začali vyrábět své vlastní fyzické balíčky.

Takže jsme se rozhodli a začali pracovat na plnohodnotném, kompetitivním multiplayerovém Gwentu. A mimo jádra, které tvořilo gwint v Zaklínači 3, jde o zcela novou hru. Museli jsme se vrátit ke kreslící tabuli a přijít s řádným vyvážením, které zohledňuje hráčovy schopnosti, nové karty, možnosti a herní mechaniky. Hra nabízí nové způsoby, jakými spolu hráči a karty interagují a vytváří nové herní mechaniky. Pak je tu monumentální singleplayerová kampaň. Ten seznam pokračuje dál. Vlastně by bylo jednodušší říct, co se nezměnilo.

Zmínil jste, že budeme moci hrát s novými kartami, které nebyly k vidění v Zaklínači 3. Můžete představit některé z nich?

V tuto chvíli nechceme odhalit příliš, protože v případě designu karet se neustále mění řada věcí, a to na denní bázi, a je možné, že to, co bych vám řekl teď, bude brzy neaktuální. O některých nových kartách si ale můžete udělat obecnou představu díky gameplay videím z E3. Jedno z nich ukazuje, jak hraji s novou kartou Geraltova znamení Igni, kterou používám, abych mohl na hrací ploše rychle obrátit situaci. V akci ji uvidíte zde. Také můžete navštívit web GwentDB, na němž najdete neustále aktualizovaný seznam karet, které jsme dosud odhalili.

Už jsme slyšeli o singleplayerových kampaních, ale je vážně těžké si představit něco takového jako součást karetní hry. Mohl byste popsat alespoň některé herní prvky spojené s kampaněmi? Jde pouze o mapu s množstvím příležitostí pro zápasy gwintu a nějaký ten příběh, nebo je za tím něco víc?

Chtěli jsme, aby byl singleplayer víc než jen příležitost pro hraní gwintu. Příběhový režim sestává ze samostatných dobrodružství zasazených ve světě Zaklínače, kde je všechno a všichni, s nimiž se setkáte, ve skutečnosti karta. Když potkáte skupinu banditů terorizujících vesnici, jde o karty, s nimiž vy jako hráč interagujete. A jak postupujete, rozšiřujete svůj balíček karet. Některé karty, s nimiž se v singleplayeru setkáte, budete moci použít pouze v singleplayeru, protože abychom mohli vyprávět zajímavý příběh, musíme občas lehce poupravit pravidla hry. A protože na singleplayeru pracuje stejný tým, který vytvořil Zaklínače 3, můžete očekávat nutnost činit obtížná rozhodnutí a vypořádat se s brutálními následky, což doslova ovlivní vykládání karet.

Mohl byste alespoň naznačit, jak hru ovlivňují mikrotransakce? Je hráč v určitém bodě vybídnut k tomu, aby utrácel skutečné peníze, nebo může hrát hru řadu let bez omezení a bez nutnosti utratit jediný orén nebo korunu?

Na tomhle stále pracujeme, takže o tom, jak přesně budou fungovat možnosti in-game nákupů, budeme mluvit později. Naší hlavní prioritou je však vytvoření titulu, jehož hraní si budou hráči užívat.

Je zjevné, že uživatelské rozhraní gwintových zápasů v Zaklínači 3 a samostatného gwintu je velmi odlišené. Proč jste se ho rozhodli předělat?

Minihra gwintu v Zaklínači 3 obsahovala sotva minimum toho, čemu byste mohl říkat uživatelské rozhraní, protože nikdy nešlo o hlavní cíl hry. Jádro zážitku z hraní je stejné, takže si přirozeně všimnete nějakých podobností mezi starým a novým, ale v případě Gwentu, který je nyní rozsáhlou, samostatnou hrou, jsme museli od nuly vytvořit pořádné rozhraní. Aby bylo jasné a přístupné pro hráče, bez ohledu na jejich předešlé zkušenosti s gwintem.

Zvažujete například možnost přidat do hry turnaje, tedy na sebe navazující zápasy, které by fungovaly podobně jako turnaje v Zaklínači 3? A je vůbec možné založit zápas s vlastními pravidly a modifikátory? Třeba soukromý zápas se zakázanými špiónskými či hrdinskými kartami, odlišný počet kol a karet v balíčku a tak dále.

Samozřejmě plánujeme hru po vydání podporovat novým obsahem. Půjde třeba o nové karty, herní módy a singleplayerová dobrodružství. Nejdřív ale chceme vytvořit skvělou hru a až poté budeme mluvit o tom, co přijde v budoucnu.

Tahle otázka se myslím nabízí - proč jste pro tuto chvíli vyřadili frakci Nilfgaardu a proč ji chcete přidat až později?

V době vydání nabídneme čtyři frakce: Severní říše, Skellige, příšery a Scoia'tael. S každou z nich se hraje jinak, z každé máte jiný pocit a v tuto chvíli je naší prioritou vyvážení hry v závislosti na těchto čtyřech balíčcích. Důvod, proč Nilfgaard přidáme do hry později je ten, že na něm stále pracujeme. Nezapomínejte, že Gwent je nová hra s novými kartami, mechanikami, schopnostmi a řádnou vyvážeností. Nejde jen o kopii minihry ze Zaklínače 3 s přidaným multiplayerem.

Když už mluvíme o dočasném vynechávání věcí, proč jste se rozhodli vydat betu pro PlayStation 4 později než betu pro PC a Xbox One? A pokud jde o dostupnost PC verze, již víme, že finální verze bude dostupná na Steamu, a GOG.com je už od začátku jistá varianta. Jde o jediné sítě, z nichž si budou moci hru po vydání stáhnout?

Uzavřená beta bude dostupná pro PC a obě konzole, nejdřív pro Xbox One, později pro PS4. Více informací o dostupnosti oznámíme časem, jakmile budeme připraveni na to, že se o ně podělíme se světem.

Řada lidí si určitě myslí, že by se Gwent dobře hodil na jejich mobilní telefon nebo tablet. Když prostřednictvím registrace obchodní známky došlo na předčasné odhalení faktu, že na hře pracujete, i já si myslel, že půjde o projekt pro PC a/nebo mobilní platformy. Zvažujete vůbec port hry na mobilní platformy?

Rádi bychom hru viděli na co největším možném počtu platforem, ale v tuto chvíli se soustředíme na verze pro již oznámené platformy, abychom mohli hráčům poskytnout řádně vyladěnou hru.

Jaké jazyky Gwent podporuje? Plánujete časem přidat podporu dalších jazyků, třeba i češtinu?

Na finálním seznamu jazyků, které bude Gwent podporovat, stále pracujeme.

Předpokládejme, že na oficiální českou lokalizaci nedojde. Bylo by v takovém případě možné alespoň upravit hru tak, aby mohli fanoušci vytvořit svůj vlastní překlad? Koneckonců fanouškovské lokalizace jsou v České republice velmi populární.

Pokud jde o modding, v tuto chvíli je ještě moc brzy na to, abychom o něm mohli mluvit.

Kolik vývojářů na Gwentu v tuto chvíli pracuje? Vypadá to, že někteří hráči si myslí, že Gwent je jen vedlejší projekt na zabavení vývojářů během vývoje Cyberpunku 2077, takže informace o velikosti týmu by snad mohla tohle zdání smést ze stolu.

Úspěch Zaklínače 3 nám umožnil značně rozšířit počet zaměstnanců studia, díky čemuž můžeme pohodlně pracovat jak na Gwentu, tak na Cyberpunku 2077. Zrealizování Gwentu se věnuje celý vyhrazený tým. Mnoho jeho členů, včetně mé maličkosti, jsou veteráni z vývoje Zaklínače. Nechybí tu Mateusz Tomaszkiewicz, hlavní designér questů Zaklínače 3: Divokého honu, který nyní vede vývoj singleplayeru Gwentu, a scénáristka Karolina Stachyra, která spolu s ním pracuje na úžasném příběhovém obsahu.

Již víme, že se vrátí hlavní dabéři z trilogie Zaklínače, ale co soundtrack? Uslyšíme při hraní nové skladby od Marcina Przybyłowicze nebo obecně nový soundtrack vytvořený přímo pro Gwent?

Ano, Marcin bude pro hru skládat hudbu.

Zahlédl jsem velmi zajímavou kartu s Klepnou. Mohl byste přiblížit okolnosti vzniku takového designu?

Klepna dělala v Zaklínači 3 spoustu šílených věcí, které jsme vážně neplánovali. Nejspíš jste viděl videa, v nichž dělá kliky a objevuje se na střechách budov. Z něčeho z toho jsme si chtěli udělat srandu prostřednictvím úkolu v expanzi O víně a krvi. Ale kdykoliv jste ji zavolali, byla tam pro vás - tím či oním způsobem. Chtěli jsme, aby karta Klepny tuto myšlenku reflektovala.

Michał v odpovědi zmínil konkrétní název úkolu, ale protože je O víně a krvi stále celkem čerstvou záležitostí, rozhodli jsme se název umazat, abychom předešli případným spoilerům, pozn. redakce.

Jen abych měl jasno, že CD Projekt RED stále dodržuje svou skvělou tradici - narazíme ve hře na nějaké easter eggy, že ano?

To se vsaďte. Karta Klepny, kterou jste zmínil, vlastně skrývá jeden z nich. Když se pořádně podíváte na ikony na kartě, jedna z nich zobrazuje siluetu koně, který se, řekněme, chová zvláštním způsobem. Jakákoliv podobnost s jistým koněm ze Zaklínače 3 nebo s čímkoliv jiným rozhodně není náhodná.

Občas se zdá, že je trh přesycený populárními karetními hrami. Nemyslíte si, že vydat hru jako Gwent v této době je trochu riskantní?

Na Gwentu pracujeme, protože ho chtěla komunita. Poté, co jsme hru představili v Zaklínači 3: Divokém honu, jsme obdrželi mnoho e-mailů, telefonátů a příspěvků na fórech, v nichž po nás hráči chtěli vytvoření samostatné verze. Gwent je proveditelný jen díky tomu, že jeho vývoj umožnila komunita. Jde také o velmi odlišný typ karetní hry. Během zápasu si nelížete další karty, pokud nemáte karty či schopnosti, které vám to umožní. Dost se sází na blafování a matení protivníka, což v kombinaci s faktem, že je gwint hraný ve formátu nejlepší ze tří, tvoří zajímavé herní mechaniky. Prohraná bitva je vlastně použitelná taktika pro vyhrání války. Je vydání karetní hry v této době riskantní? Ovšem že je! Ale to bylo i vytvoření něčeho tak velkého, jako byl Divoký hon. Myslím, že některá rizika se prostě vyplatí.

Tuhle otázku pokládám každému vývojáři, takže tento rozhovor by neměl být výjimkou: Mohl byste popsat nějaký vtipný nebo zajímavý okamžik z vývoje hry?

Když pracujete na projektu tak rozsáhlém, jakým je Gwent, vždy to s sebou přináší spoustu vtipných nebo zajímavých okamžiků, ale je tu jeden konkrétní, na který si vzpomínám. Když jsme byli na E3, abychom oznámili hru, Damien Monnier, který je hlavním designérem gwintu, se rozhodl předvést pokročilou schopnost rozdat karty a zkombinovat ji s jeho gymnastickými schopnostmi. Jak si asi dokážete představit, vše šlo podle plánu. Pořád si nejsem jistý, jestli se mám smát nebo brečet, kdykoliv si na to vzpomenu.

Ale mým slovům nevěřte. Ve skutečnosti můžete jeho pokus vidět v našem rekapitulačním videu z E3, které jsme vydali nedávno.

Děkuji za všechny odpovědi a přeji hodně štěstí a úspěchů ve vývoji hry.

Ještě jednou díky za rozhovor a uvidíme se u gwintového stolu!

Závěrem děkuji kolegovi Honzovi Kalnému za vymyšlení několika zajímavých a přínosných otázek, na které bych nejspíš sám jen tak nepřišel.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama