S.T.A.L.K.E.R. 2 je znovu ve vývoji
Novinka S.T.A.L.K.E.R. 2 je znovu ve vývoji

S.T.A.L.K.E.R. 2 je znovu ve vývoji

Martin Cvrček

Martin Cvrček

13
Platformy PlayStation PlayStation 4 Windows PC Xbox Xbox One

Na hře pracují autoři Cossacks 3 ze znovuzrozeného studia GSC GameWorld, k vydání ale dojde až v roce 2021.

Reklama

Druhý díl série S.T.A.L.K.E.R. (dále jen Stalker, protože to tečkování je větší peklo než slýchat celý den cheeki breeki) to měl vždy těžké. Vývoj plnohodnotného pokračování byl formálně oznámen v roce 2010 po vydání původní hry s podtitulem Shadow of Chernobyl a dvou samostatných expanzí Clear Sky a Call of Pripyat. V následujících letech došlo střídavě na nové informace a zkazky o zastavení a zrušení vývoje, které se naplnily v roce 2012 uzavřením ukrajinského studia GSC GameWorld, jež pracovalo jak na Stalkerovi 2, tak na předešlých dílech. Za zavření studia mohly podle všeho osobní důvody zakladatele Sergeje Grygorovyče.

V roce 2014 však bylo studio GSC GameWorld opět přivedeno k životu a jeho prvním titulem byla strategie Cossacks 3. Mnozí doufali, že se resuscitovaný tvůrčí celek dříve či později vrátí k sérii Stalker, a nyní se z tužeb stává skutečenost. Samotáři a příslušníci Svobody a Povinnosti spojte se, Stalker 2 je znovu ve vývoji. Tato skutečnost byla oznámena prostřednictvím oficiálního webu GSC a facebookové stránky studia. Oba zdroje odkazují na nově spuštěný web Stalkera 2.

K vydání však dojde až v roce 2021. V tuto chvíli bohužel nejsou k dispozici žádné další detaily nebo podrobnosti o platformách, na něž má Stalker 2 dorazit. Myslím ale, že minimálně PC je jistota (na konzolích se žádný z předešlých titulů ze série neobjevil). Možná se o projektu dozvíme více informací na letošní výstavě E3 nebo na srpnovém Gamescomu, ale s ohledem na dost vzdálené datum vydání bych v něco takového raději nedoufal. V první řadě bychom měli doufat, že tentokrát se té hry opravdu dočkáme.

Závěrem je třeba podotknout, že současné studio GSC GameWorld nemá stejné složení jako za zlatých časů rozkvětu série. Značná část klíčových zaměstnanců po uzavření GSC založila studio Vostok Games, které chtělo zachovat ducha Stalkera 2 v multiplayerové free-to-play střílečce Survarium. Ta však moc velkou díru do světa nedělá, přičemž nyní se Vostok snaží ukousnout si trochu z toho Battle Royale koláče prostřednictvím připravovaného titulu Fear the Wolves. Někteří bývalí tvůrci Stalkera se rovněž kdysi uhnízdili ve studiu 4A Games, které vytvořilo úspěšnou sérii Metro na motivy díla Dmitrije Glukhovského a nyní chystá velmi očekávané Metro Exodus. Třeba bude ale nová krev v GSC ku prospěchu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama