Satellite Reign – cyberpunková RTS na jedničku
Satellite Reign Recenze Satellite Reign – cyberpunková RTS na jedničku

Satellite Reign – cyberpunková RTS na jedničku

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

13

Chcete si ukrátit čekání na nový Deus Ex a máte rádi strategie, tak to tu máme něco pro vás.

Reklama

Na konci minulého roku dorazil do Early Accessu duchovní nástupce legendárního cyberpunkového RTS Syndicate Wars. Po určitém čase ve vodách předběžného přístupu míří Satellite Reign konečně do přístaviště, ve kterém dostane označení finální verze. Jestli si ho skutečně zaslouží, se dozvíte při přečtení následujících řádků.

Temná předpověď

Dobrodružství vaší party neohrožených renegátů se odehrává v ne až tak vzdálené budoucnosti. Ta nabídla lidstvu řadu nových objevů, které měly zlepšit jeho životy. Na smůlu většiny se tak nestalo a kontrolu nad celou společností mají obří korporace, které se neštítí prakticky ničeho. Z temnot se vynořuje nová síla, která překopá zavedený řád a pozvedne svět proti útlaku Velkého bratra. Hrstka statečných, která stejně jako legendární hrdina David, bude čelit svému Goliáši. To, jestli tento boj vyhrají, je už jen na vaší maličkosti.

Město, v němž se pohybujete, je otevřené a doslova prostoupené životem. Pulzující metropole je však svírána strachem. Za pomoci kamer, robotů a loajálních vojáků ho totiž plně kontrolují velké korporace. Obyčejní lidé nejsou v tomto světě nic. Stačí jeden krok vedle, malá chyba či špatná myšlenka a už létají kulky a stříká krev.

„V řadě her uvádím hodně výraznou atmosféru. Většina z nich se ale po této stránce nemůže Satellite Reign vůbec rovnat. Ulice plné neonových světel, strachu a napětí jsou naplněny prostě extrémně hutnou atmosférou.“

Svět ovládaný korporacemi není moc příjemným místem pro svobodnější mysl. Všude je totiž oblíbený Velký bratr. Kamery, drony a vojáci hlídají každou uličku. Likvidují všechny odpůrce systému. Stačí jedna malá chyba či krok vedle a už létají kulky a stříká krev. Omezení je v této éře mnoho, možností však málo. Život obyvatel přeplněných ulic nemá žádnou cenu a toho vyšší vrstva vesele využívá.

V řadě her uvádím hodně výraznou atmosféru. Většina z nich se ale po této stránce nemůže Satellite Reign vůbec rovnat. Ulice plné neonových světel, strachu a napětí jsou naplněny prostě extrémně hutnou atmosférou, která vám připomene stará díla, která si též zakládala na obrazu temné budoucnosti. Vysoké kvality dosahuje také soundtrack, jenž sedí snad ke všem herním okamžikům a naprosto fantasticky podtrhuje celkový dojem.

Lovci v ocelové džungli

Vaší partu renegátů tvoří čtyři ostří hoši. Každý z nich má svou skupinu, abych byl tedy přesný, ve skupině máte vojáka, hackera, supporta a infiltrátora. Co třída, to specifické vlastnosti, díky kterým máte vždy pro průchod více alternativ. Schopnosti se vyvíjejí za pomoci bodů, které vaše jednotky dostanou za spáchané akce. Voják je třída zaměřená převážně na kontrolu nepřátel, dal by se bez problému označit za tanka. Support funguje jako medic a morální podpora celé čety. Infiltrátor hraje roli tichého zabijáka operujícího s odstřelovací puškou a katanou. Nejvíce mě asi zaujala postava hackera, ta dokáže nejen infiltrovat nepřátelské počítače, ale i ovládat lidskou mysl za pomoci nabourání neurálního implantátu.

Začátek vaší party není zrovna růžový. Zaplivané uličky, ostré neony a zdrogovaní lidé kam se podíváš. Přesně tak vypadá Downtown. Počáteční lokace. V té se naučíte základní dovednosti a pomalu, ale jistě začnete přetvářet svůj oddíl na kované zloděje. Pro postup do vyšších pater společnosti je potřeba přidělený přístup anebo zkouška odvahy. Ta probíhá tak, že se pokusíte proklouznout ostře střeženým přístupem do lepšího podlaží, to bych vám ale nedoporučoval. Plnění úkolů vám totiž, krom vysněného postupu, přinese také peníze, zkušenostní body a občas dokonce i nového člena gangu.

„Členy vaší party můžete klonovat do úplně nových těl, která mají vlastnosti svých starých vlastníků.“

Mise nejsou zrovna pestré. Buď se máte někam dostat a získat prototyp, hacknout terminál či někoho prostě jen zabít. Cílů není mnoho, přesto ale neomrzí. Satellite Reign klade velký důraz na stealth prvek. Samozřejmě můžete zkusit hrát i bez něj, ale s takovou se moc daleko nedostanete. Stráže mají totiž často o něco lepší statistiky a výbavu než vaši hrdinové, takže je skutečně lepší je likvidovat v tichosti. Jinak spustí poplach a za chvíli máte na krku celou kavalérii, která se s vámi rozhodně párat nebude.

Jelikož je svět Satellite Reign z velké části ovládán korporacemi, jsou řady vašich nepřátel nekonečné. Počáteční zóny Downtownu disponují jen základní ochrankou tvořenou vojáky s a beze zbroje. Krom nich jsou tu ještě létající drony s pulzním dělem. Legrační parta, ale dokáží vám i tak pořádně naprášit. Vyšší patra společnosti jsou na tom s ostrahou mnohem lépe. Obrnění vojáci s rotačním kulometem a těžcí roboti se starají o klid a luxus elity, která si nepřeje být rušena otravnou zplodinou.

Klonování na denním pořádku

Nová éra skýtá, krom výhod, také řadu nebezpečí. Hlavně zabudování neurálního implantátu do mozku 99 – 100 % obyvatelstva nebyl zrovna ideální nápad. Díky tomuto lahodnému vylepšení lidských mozků se můžete nabourat do hlavy obyvatel města a následně určitého jedince kontrolovat. Ten udělá prakticky vše, co mu nařídíte, takže ho bez problému obrátíte proti jeho přátelům a spojencům. V některých případech se situace tak zvrhne, že protivníci již nedokáží rozeznat, kdo je s nimi a kdo proti nim. Pár takových situací jsem v Satellite Reign zažil a rozhodně to vypadalo hodně úsměvně. Poté, co vašeho „zombíka“ už nepotřebujete, můžete ho buď přímo zabít, nechat jít anebo si ho vzít jako vzorek pro klonování. Na podobném principu funguje i nabourávání robotů, jen klonování se asi vyhnou.

„Vylepšovat se však nemusíte jen za pomoci klonování, na které potřebujete lidské oběti. Jako v každé správné cyberpunkové hře jsou tu augmentace.“

Ano přesně tak, členy vaší party můžete klonovat do úplně nových těl, která mají vlastnosti svých starých vlastníků. Díky tomu si například zvýšíte počet životů, přesnost či výdrž. Každý člověk, na kterého na ulici narazíte, může mít jiné specifické statistiky. Nejlépe jsou na tom asi vojáci, ti se sice neloví lehko, pokud se ale dostatečně snažíte, získáte tělo, které stojí za to. Abyste nemohli klonovat jednoho dokonalého jedince donekonečna, základní genetický kód, který máte, začne již po prvním použití degradovat a statistiky, které se vám přidají, se značně ztenčí. Při klonování je tedy dobré mít po ruce vždy co nejčerstvější vzorek, aby se námaha vynaložená na tento proces vyplatila. Klon nahrazuje též vaše tělo v případě smrti. Sice to též není zadarmo, ale lepší než skončit v podsvětí.

Augmentuj dokud můžeš

Vylepšovat se však nemusíte jen za pomoci klonování, na které potřebujete lidské oběti. Jako v každé správné cyberpunkové hře jsou tu augmentace. Abych byl přesný, na začátku získáte jen prototyp daného tělního zlepšováku, který následně můžete dát do vývoje a začít masově vyrábět. Pokud totiž namontujete na vaší postavě prototyp a ona zemře, přijdete o něj a budete ho muset znovu někde splašit. Podobně je to i se zbraněmi a jiným vybavením, vše první přichází ve formě prototypu, který v laboratoři za nemalé peníze přetvoříte do plně funkčního kousku, který mohou využít všichni členové party.

„Satellite Reign je vskutku povedeným dílem. Autorům se povedlo vytvořit hru se zajímavým příběhem, luxusní atmosférou, perfektním zasazením a vydařenou hratelností.“

Ani arzenál vaší skupiny zlodějíčků není ze začátku moc pestrý. Do rukou dostanete základní pistoli, pár SMG, a když budete chtít, můžete zainvestovat do odstřelovací pušky a pár menších vylepšení pro vaši výbavu. Lépe řečeno, do tlumiče. Postupem času se na černém trhu dostanete i k lepším hračkám. Na stole u překupníka na vás čekají prototypy rotačních kulometů, odstřelovacích pušek, pulzních zbraní a různých vylepšení, která mohou účinnost vašich předmětů značně zlepšit. Jak zbraně, tak i zlepšováky jsou zastoupeny slušnou paletou, v níž si každý jistě najde něco, co se mu bude hodit.

RTS co za to stojí

Až na pár menších bugů jsem při hraní Satellite Reign nenarazil na nic závažného. Když tedy nepočítám tuhé ovládání, které stealth průchodu moc nepomáhalo. Popravdě jsem chvílemi přemýšlel, jestli se nejedná o bug. Topornost ovládání se často projevila i na reakcích vašich nepřátel, kteří v určitý moment očekávali naprosto jinou situaci, než se jim pak ve skutečnosti nabídla.

Satellite Reign je vskutku povedeným dílem. Vývojářům se povedlo vytvořit hru se zajímavým příběhem, luxusní atmosférou, perfektním zasazením a vydařenou hratelností. Jediné, co mi trošku kazilo průchod tímto titulem, byla toporná hratelnost, která mi v určitých momentech zvedala tlak. Přesto je ale Satellite Reign originální cyberpunkové RTS, které svými kvalitami předčí své nepatrné zápory. Rozhodně tento titul můžeme doporučit jak veteránům, tak i mladším nezkušeným hráčům. Každý si v něm snad něco najde.

Počítač na recenzi zapůjčil Grunex.com.

Satellite Reign

Verdikt

Pokud hledáte zajímavou cyberpunkovou RTS, která má něco do sebe a nebojí se být originální, je pro vás Satellite Reign jasnou volbou. Za sebe mohu tento titul jen doporučit.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

pochmurná budoucnost
dovednosti a vývoj postav
náročný stealth
originální zasazení
skutečně hutná atmosféra
pestrá paleta zbraní a nepřátel
otevřené město
řada alternativ jak řešit úkoly
toporná hratelnost
menší bugy
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama