Sběratelé lamentují nad online setupem Xboxu
Novinka Sběratelé lamentují nad online setupem Xboxu

Sběratelé lamentují nad online setupem Xboxu

Martin Zavřel

Martin Zavřel

4
Platformy Xbox Xbox Series X|S Xbox Xbox One

Bude možné současné konzole použít i za 20 let?

Reklama

Pokud jste si v poslední době pořídili nový Xbox (týká se to Series X|S, ale také Xbox One), možná jste se stejně jako my radovali z toho, jak jednoduše a příjemně je možné novou konzoli zprovoznit a nastavit pomocí mobilu (na kterém vybíráte nastavení, zatímco samotná konzole stahuje firmware update). Je to proces příjemný a přehledný, ale sběratelé upozorňují také na skutečnost, že (minimálně zcela poprvé) vyžaduje online přístup.

Nechme teď stranou diskuze o tom, že stále ještě existují hráči, kteří k online nemají přístup (například si chtěli konzoli instalovat na letní chatě, kde nemají internet zavedený apod.). Tahle záležitost dělá vrásky sběratelům spíš proto, že se obávají situace, kdy budou chtít konzoli zprovoznit za dvacet let a kvůli vypnutým/zrušeným online serverům nebudou schopni dokončit úvodní nastavení. Již nastavená konzole teoreticky bude fungovat, ale pokud ji například získáte od někoho jiného a budete na ní chtít použít svůj profil, reset konzole funguje podobně jako její první nastavení. Než začnete kroutit hlavou nad tím, proč by někdo hrál na 20 let staré konzoli, vězte že takových nás není málo - přestože existují všemožné reedice a moderní emulátory, sám občas z nostalgie vytáhnu ten původní Sega Master System nebo Nintendo Entertainment System a zahraji si hru z původní cartridge s původním ovladačem. Nemluvě o místech, jako je Muzeum her.

Problém komentoval také uznávaný tvůrce z Digital Foundry, John Linneman, který je známý kromě jiného právě seriálem rozborů retro hardware i her. Připomněl, že konkurence (Sony, Nintendo) nic podobného nevyžadují. Zároveň ale podotknul, že nedoufá v nápravu. Ta by mohla mít podobu třeba zákonného ustanovení proti "nucenému zastarávání" nebo závěrečného patche firmware na konci životnosti konzole, který vyžadování online pro prvotní nastavení konzole odstraní. Microsoft se naštěstí aktuálně staví velmi vstřícně ke zpětné kompatibilitě, takže je šance, že si současné Xbox hry zahrajeme i na budoucích konzolích za dvacet let, nicméně jak vám každý sběratel potvrdí, hraní na původním hardware má nenahraditelné kouzlo.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama