Shank – mlátička ze staré školy
Shank Recenze Shank – mlátička ze staré školy

Shank – mlátička ze staré školy

Milan Votava

Milan Votava

7

Ačkoliv Shank působí na první pohled jako budgetový titul, který nemůže mnoho nabídnout, opak je pravdou. Shank má mnohem více potenciálu, než by kdokoliv čekal a v dnešní recenzi se o tom přesvědčíme.

Reklama

Nic lepšího než pomsta neexistuje…

Shank není pouze název hry, ale je to také jméno hlavního hrdiny, který se vydává na cestu za pomstou. Několik zločinců, kteří ovládají zdejší kriminální podsvětí, Shanka připravili o to nejcennější, co kdy měl – o jeho přítelkyni. Nic tak není důležitější, než odplata, a tak každý, kdo měl cokoliv společného s její smrtí, musí za svůj čin zaplatit životem vlastním.

Jak jste již sami poznali, příběh není tím hlavním, co hra nabízí, ale je to především zábava, kterou pocítíte při samotném hraní. Shank je jakýsi remake stařičkých mlátiček, ve kterých jsme likvidovali stovky nepřátel jako na běžícím pásu a při tom si občas zpestřili zabíjení zajímavým kombem. Vývojáři se však jistě nechali inspirovat i filmy s bojovým uměním a hordami mrtvých, osobně bych Shanka označil jako jakýsi mix filmů Desparado a Kill Bill.

Je libo katana, motorová pila nebo snad brokovnice…

Během cesty za odplatou se neobejdeme bez správného vybavení. Nicméně již při prvních krůčcích oplývá Shank opravdu slušným arzenálem, který z něj dělá chodící stroj na zabíjení. Kromě duálních pistolí má také dvě ostří, která mimochodem nikdy neodloží, a na zádech mu spokojeně vrčí motorová pila, které je vždycky připravena zakousnout se někomu do hrudního koše. Důležitou a velmi účinnou zbraní jsou také granáty.

Ostatní zbraně se odkrývají společně s dalším postupem hrou, takže časem se dočkáme také mačety, katany, brokovnice nebo samopalu Uzi. Občas se naskytne také možnost přivlastnit si i těžší výzbroj, jako například rotační kulomet nebo plamenomet, avšak tyto zbraně vždy využijete pouze jednorázově, jelikož skákat se s nimi nedá a skákání je většinou nezbytné pro další postup hrou. Ostatně, kromě zabíjení obrovského množství nepřátel se během hraní hry dostaneme do pasáží, ve kterých namísto zbraní využije Shank svoje fyzické schopnosti. Je to především při ručkování, skákání z jedné zdi na druhou, nebo běhání po zdi.

Souboje ještě nikdy nebyli tak zábavné…

Naprosto unikátně jsou vyřešeny souboje, během kterých se vyřádíme opravdu do sytosti. Velmi důležité je mít ovšem dostatečně rychlé prsty, jelikož likvidování obrovského kvanta nepřátel vyžaduje opravdu velké množství soustředěnosti. Nejen, že Shank dokáže jednou rukou sekat do nepřítele svým ostřím, ale druhou rukou ve stejnou dobu dokáže střílet. Shank zvládá také střílet v jednom okamžiku do všech stran, a to ani nemluvím o specialitkách, jako například možnost chytnou protivníka a strčit mu odjištěný granát do úst.

Velkou zdatnost vyžadují také souboje s bossy, kterých je ve hře dostatek. Během těchto soubojů se neobejdete bez tlačítka krytí, jelikož nejlepší je počkat si vždy na správný moment, ve kterém dokážete pomocí komba soupeři uškodit nejvíce. Každý boss má ve hře svoji slabinu, kterou vám hra prozradí ihned poté, kdy protivníkovi poprvé podlehnete. Souboje jsou tou nejdůležitější částí hry, a tak je dobře, že si na nich vývojáři dali záležet. Boje vás ještě nikdy nebavili tak, jako vás budou bavit právě zde.

Ve dvou se to táhne líp…

Samotná kampaň pro jednoho hráče není bohužel nikterak dlouhá a dohrání hlavního příběhu zabere zhruba čtyři hodiny čistého času. Kampaň si poté můžete projít na těžší obtížnost znovu, avšak mnohem lepší je vrhnout se na multiplayer, který hra také obsahuje. Jedná se ovšem o trochu jiný multiplayer.

Ten je vyřešen pomocí kooperativní kampaně. Stačí si pozvat domů kamaráda, jeden hráč uchopí do ruky gamepad, druhý usedne ke klávesnici a zábava pokračuje. Společně se tak vydáte na zcela novou kampaň, během které se můžete spolehnout na pomoc druhého.

Kdo říká, že 2D vyšlo z módy?

Ačkoliv 2D hry jsou nyní k vidění opravdu jen ojediněle a většina hráčů dává přednost 3D, nemusíte se grafického zpracování hry bát. Shank vypadá opravdu skvěle, jelikož styl, v jakém je hra vytvořena na tento žánr jednoduše sedí a nic jiného bych si u Shanka ani představit nedovedl. Vývojáři se rozhodli vytvořit zcela unikátní výtvarný počin, díky kterému Shank vypadá jako rozpohybovaný komiks od nejlepšího kreslíře. Důkazem budiž také fakt, že hra byla nominována na cenu za výtvarné umění na Independent Games Festivalu.

Shank je v dnešní době ojedinělou záležitostí, která přináší několik hodin opravdu výsostné zábavy. Jedná se o jednoduchou zábavu, kterou některé dnešní tituly již postrádají, a tak pokud hledáte hru, u které se opravdu do sytosti vyřádíte, je Shank právě pro vás. My se bavili náramně. Nic jiného však od Shanka neočekávejte.

PS: Na Zingu najdete také naši videorecenzi.

Shank

Verdikt

Shank přináší zábavu, po které prahne snad každý hráč her, a o zábavu jde v tomto průmyslu především. Pokud navíc přihodíte velmi pěkné grafické zpracování a kooperativní kampaň, jedná se o hru, kterou můžeme všem vřele doporučit.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

výborné souboje
obvyklé i neobvyklé zbraně
souboje s bossy
výtvarné zpracování
kooperativní kampaň
krátká herní doba
nic nového pod sluncem
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama