Skylar & Plux: Adventure On Clover Island – odladěný start
Recenze Skylar & Plux: Adventure On Clover Island – odladěný start

Skylar & Plux: Adventure On Clover Island – odladěný start

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

1

Energická dvojice absolvovala svou první výpravu, dokázalo nás její dobrodružství zaujmout?

Reklama

Plošinovky se v posledních dvou desetiletích staly díky své nenáročnosti jedním z nejpočetnějších herních žánrů. Jejich tvůrci jsou schopni i s minimálním množství prostředků stvořit díla, která stojí za pozornost. Většina tvorby z dílen nezávislých titulů zastupuje právě tento nenákladný styl. Najít mezi nimi výraznější kousky však není vzhledem k jejich velkému počtu vůbec jednoduché. V naší dnešní recenzi vám představíme zajímavě vypadající 3D plošinovku z dílen nevelkého nezávislého studia Right Nice Games, které toho za sebou nemá mnoho. Dokázal nás první projekt i přes tento zásadní fakt zaujmout?

Vylepšená zlodějka

Mladá humanoidní kočka Skylar se vydala loupit na vlastní pěst do časem zapomenuté vesmírné stanice, která se vznášela nad malou nepříliš významnou planetkou. Při své loupežné výpravě byla v jedné z chodeb na několik hodin odstavena smysly matoucím plynem. Po probuzení ji čekalo velmi nepříjemné překvapení, její pravá ruka byla jejími únosci nahrazena futuristickou protézou, která ji ihned začala nabádat k útěku z útrob železného kolosu. Na cestě za svobodou toho vylepšená hrdinka naštěstí nemusela zkusit mnoho, stačilo jí zdolat pár neohrabaných robotů, naskočit do záchranného modulu a vystřelit se na svět, který se nacházel nedaleko od zastaralého obra. Pár sekund po přistání ji vyhledal optimistický sokolík Plux, který se s ní rozhodl změnit osud světa, na který dopadla.

Pohádkově situovaný příběh Skylar & Plux: Adventure On Clover Island disponuje vším, co by mělo správné dobrodružství pro právě začínající školáky obsahovat. Cílová věková skupina v něm najde slušně navržené vyprávění, obstojně vykreslené hrdiny a nevyspělý humor, který herní veterány zrovna dvakrát nenadchne. Celek je po této stránce na přijatelné úrovni.

Z nebes rovnou do pekel

Po vystoupení ze záchranného modulu se odvážní hrdinové vydávají na výpravu, v jejímž rámci musí oprostit pomalu se rozpadající svět od negativního vlivu zapomenuté vesmírné stanice, z níž sami nedávno utekli. Detaily o svém nesnadném úkolu obdrží od uvězněného vůdce domorodého obyvatelstva, který je vyšle na cestu, jejímž cílem bude krom osvobození jeho lidu také spása jejich zmaru propadající domoviny.

„Návrh úrovní je zpracován velmi slušně. Tvůrci jejich náročnost pomalu ale jistě stupňují. První lokace zdoláte bez větších problémů během pár minut. Plné absolvování finálních map vám naopak může zabrat výrazně delší časový úsek. Extrémní výzvu známou z jiných podobně laděných děl tu však nehledejte.“

Na vaší cestě za záchranou světa projdete skrze tři specificky laděné lokace, které jsou složeny z trojlístku menších podúrovní. Nejprve se vydáte do zasněžených hor, jež před vás postaví jen minimální výzvu. Druhá lokalita bude v tomto směru výrazně zajímavější, protože v ní budete mít možnost pracovat s technologiemi, kterými disponovali dávno zapomenutí předci domorodých obyvatel. V závěrečné kapitole zavítáte do monstrózní továrny, která je poháněna energií proudící přímo z jádra planety.

Návrh úrovní je zpracován velmi slušně. Tvůrci jejich náročnost pomalu, ale jistě stupňují. První lokace zdoláte bez větších problémů během pár minut. Plné absolvování finálních map vám naopak může zabrat výrazně delší časový úsek. Extrémní výzvu známou z jiných podobně laděných děl tu však nehledejte. Jak jsem již jednou řekl, Skylar & Plux: Adventure On Clover Island je cílen primárně na mladší hráče, kterým jeho průchod zabere asi 8 – 10 hodin. Starší veteráni jej bez větších problémů dorazí během jednoho odpoledne.

Zachraň je všechny

V úvodu bude vaše postava nucena zdolat většinu překážek dvojskokem. Po pár minutách hraní naštěstí dostanete do rukou malé středně efektivní vznášedlo, které vám umožní absolvovat krátké vzdálenosti bez toho, abyste se museli dotknout země. Využít ho můžete také k dosažení výše položených pozic, které jinak než s jeho pomocí nezdoláte. Druhá etapa hry dá vaší hrdince k dispozici časový krystal, se kterým bude schopná značně zpomalovat chod mechanických zařízení ve svém okolí. Nejzajímavější pomůckou je dle mého názoru magnet, který vám dává možnost kompletovat rozmlácené železné struktury a kontrolovat nepřátelské střílny, které využijete k rychlé eliminaci vašich protivníků.

„Čelit nebudete v Skylar & Plux: Adventure On Clover Island jen agresivním nepřátelům. Do cesty vám budou postaveny také různě náročné hádanky, které občas trošku potrápí vaše mozkové závity.“

Spektrum nepřátel není zrovna z nejpestřejších. Celkem je možné narazit na tři typy protivníků. Střetávat se budete s agresivními obrazovkami, rakety vystřelujícími věžemi a kulometnými střílnami, které vás dokážou rozstřílet během extrémně krátké doby. Za eliminaci oponentů dostanete vždy žluté krystaly, které využijete k obnově ztracených životů a osvobození vězněných domorodců, kteří jsou většinou uvězněni na špatně přístupných místech. Po vypuštění určitého počtu vězňů vám náčelník kmene navýší životní sílu o jeden bod.

Čelit nebudete v Skylar & Plux: Adventure On Clover Island jen agresivním nepřátelům. Do cesty vám budou postaveny také různě náročné hádanky, které občas trošku potrápí vaše mozkové závity. Osobně jsem se asi nejvíce potil v druhé kapitole, kde jsem byl nucen dostat jeden ze tří pilířů na předem určené místo. Přeprava sloupu na specifickou pozici mi kvůli mé malé prostorové představivosti zabrala asi půl hodiny.

Technická stránka je v tomto díle maximálně vyladěna. Při hraní jsem nezaznamenal propady fps ani pády hry. Audiovizuál je taktéž na obstojné úrovni. Většina lokací vás díky tomuto faktu zaujme jak svým grafickým kabátcem, tak i hudebním doprovodem, který vás bude na vaší cestě doprovázet. Kompletu bych vytkl snad jen absenci češtiny, která by hru přiblížila mladšímu, jazyku nepřivyklému, publiku.

Obstojná hopsačka

Malému nezávislému studiu Right Nice Games se podařilo vytvořit obstojnou 3D plošinovku, která je tažena kupředu hlavně dobře zpracovanými herními mechanizmy, kvalitním návrhem úrovní, příjemně laděným příběhem a ucházejícím vizuálem. Tvůrci bohužel nepřichází s žádným inovativním prvkem, prakticky jen těží z již dávno zavedených mechanik, které byly použity v jiných výraznějších projektech. I přes tento fakt je Skylar & Plux: Adventure On Clover Island nadprůměrným dílem, které si určitou pozornost rozhodně zaslouží.

Za sebe bych tento titul doporučil převážně rodičům mladších hráčů, kteří chtějí svým dítkám udělat radost hrou, která by je bavila a nikterak nefrustrovala. Pokud patříte mezi starší skvadru, která hledá výzvu, hluboký příběh a dosud neokoukané mechanizmy, zaměřte svůj zrak raději jinam. Zde své náročné choutky totiž zaručeně neuspokojíte.

Druhý názor

Autor: Filip "Filca" Němec

Platforma: PlayStation 4

Pokud se vám při hraní Skylar & Plux dostaví intenzivní pocit déjà vu, rozhodně nejste sami. Autoři se očividně extrémním způsobem inspirovali u titulů jako je Ratchet and Clank nebo Jack and Dexter, což nutně nemusí být špatně, bohužel dostat se ze stínů těchto her se naší dvojici rozhodně nepodařilo. PS4 verze výsledný dojem nijak nevylepšuje, spíše naopak. Technické zpracování sice působí vcelku konzistentním dojmem, ale v rámci krátkého dobrodružství, kdy jsem hru dokončil spolu s jedním významným zásekem za 137 minut, narazíte na několik problémů, které výsledný dojem rozhodně nevylepšují. Předně, u přechodů mezi lokacemi se vždy dostaví výrazný pokles snímkování a to v takové míře, že přemýšlíte, zdali se hra chystá spustit filmeček, nebo jste jen svědky opravdu významného poklesu fps hraničícího s regulérním zásekem hry.

Výjimkou nejsou ani občasné problémy s doskakováním a problikáváním textur, velmi pozdního vykreslování některých stínů či problémů se zvuky, kdy rozbití bedny následuje patřičný zvuk až s mírným zpožděním. Jednou se mi také stalo, že probíhající dialog přeskočil o několik vět kupředu, poté zase zpět, přičemž titulky si šly stále svým tempem. Jde o spíše ojedinělé chyby, avšak jejich přítomnost vzhledem ke krátké herní době vyniká o to více. Nejvíce znepokojující je však nenaplněný potenciál dvojice postav. Hlavní charakter ani nemluví, takže se s ním nedokážete absolutně nijak ztotožnit a naopak všudypřítomný opeřenec v podobě sovy Plux díky svým prořízlým ústům sice dokáže chytnout za srdce, avšak fakt, že ho v průběhu hry nijak nevyužijete, je více než trestuhodný. Skylar & Plux sice není špatnou hrou, avšak nedaří se mu vymanit se z šedého průměru, čemuž nepomáhají ani prkenné pokusy o vtipy ve formě pop-kulturních odkazů třeba na Miley Cyrus nebo Iron Mana.

Skylar & Plux: Adventure On Clover Island – odladěný start

Verdikt

Skylar & Plux: Adventure On Clover Island je nadprůměrná 3D plošinovka, která mladší hráče zaujme hlavně svou přístupnou hratelností, obstojným příběhem a ucházejícím vizuálem. Prakticky je to klasický zástupce žánru, který žádným výrazným způsobem nevybočuje z řady. V případě, že se do něj rozhodnete vložit své finance, nesmíte čekat žádné zázraky, od konkurence se totiž extrémně neliší.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

kvalitní návrh úrovni
příjemně laděný příběh
ucházející vizuál
dobře zpracované herní mechanizmy
absence zásadních inovací
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama