Sniper Elite V2 - konečně druhá světová
Preview Sniper Elite V2 Článek Sniper Elite V2 - konečně druhá světová

Sniper Elite V2 - konečně druhá světová

Daniel Kremser

Daniel Kremser

14

Rebellion se rozhodl jako jedno z mála studií znovu vrátit do druhé světové války a navázat na odstřelovačská dobrodružství z roku 2005.

Reklama

Hry zasazené do druhé světové se dneska už skoro nedělají. Trh se přeorientoval na konflikty aktuálnějšího charakteru a někteří autoři se nebojí jít tak daleko, že si dokonce vymýšlejí potyčky vlastní. Na staré dobré časy, kdy jsme běhali maximálně tak po plážích Normandie a o masovém vraždění na Šeremetěvu jsme si mohli nechat jen zdát, se prostě zapomnělo velice rychle.

Naštěstí pořád existují vývojáři, pro které je více než obtížné se s tématem největšího konfliktu v lidských dějinách rozloučit, a tak se můžeme pomalu začít těšit na Sniper Elite V2. Tedy pokud už se nějaký ten pátek na pokračování povedené third-person akce z roku 2005, která lákala na otevřenou hratelnost a zajímavé ztvárnění balistické dráhy kulky, netěšíte.

Tahle válka bude pořád to samé

Druhý díl nás opět zavede doprostřed válkou zdevastovaného Berlína do období krátce po ukončení války. Nacistická moc už sice je definitivně zlomena, ale centrum Třetí říše ještě ani zdaleka nevydalo všechna svá tajemství. V roli amerického snipera Karla Fairburna se tak vmísíme do právě probíhajícího honu na klíčové osoby raketového programu V2.

Na tuctový příběh se určitě nalákat nenecháme, avšak svobodný styl hratelnosti zní skutečně skvěle.

Jak se zdá, příběh asi největším trumfem tvůrců nebude. Ostatně jsme tuhle hru nikdy kvůli bůhví jakým kvalitám scénáře nehráli. Celkový počet 11 misí totiž znovu sází především na dnešní poměry až nebývale svobodnou hratelnost a zcela otevřené konce jednotlivých akciček. Své cíle tak nemusíte pouze zastřelit jednou dobře mířenou ranou, ale protože svět není černobílý, lze je i zadržet nebo dokonce nechat uprchnout. A navíc je jen na hráči, jak se ke konci dostane. Takže tady vlastně ani moc spletitý příběh plný filmových momentů vsadit nelze.

Račte si vybrat vražedný nástroj

Ve stejně svobodném duchu jako návrhy misí se nese i Fairburnův zbraňový arzenál. Základ zde samozřejmě nemůže představovat nic menšího, než prvotřídní odstřelovačská puška. Rozhodně se ale nemusíte omezovat pouze na kradmý postup a eliminaci nepřátel z uctivé vzdálenosti. Karl se nebojí vzít do ruky ani samopal nebo pistoli. Všechno samozřejmě hezky vymodelované podle reality.

Nejsou to však jen zbraně, které nám budou takříkajíc krýt zadek. Časem se totiž dostaneme třeba i k různým typům min nebo dokonce ke všemožným druhům výbušnin a pastiček, které lze využít dle libosti. Chcete všechny strážné nalákat ke zraněnému druhovi a pak je postřílet nebo si past na medvědy raději ponecháte na ochranu vlastního zadku, zatímco budete zjišťovat sílu větru?

Tady se hraje hlavně na realitu. Takže kdo podcení sílu větru nebo vystresované srdce je víte kde...

Prozatím to zní, že se to slovo "sniper" v názvu skví spíše na ozdobu. Pravdou ale ve skutečnosti je, že právě střelbě z odstřelovací pušky se autoři věnovali nejvíce. Ať už toužíte po reálné balistické křivce, simulaci dechu nebo srdečního tepu či po přesném odraze síly větru na výsledné ráně, všechno to najdete právě v téhle hře. Šlo se dokonce tak daleko, že pokud je postava pod tlakem, značně to ovlivní srdeční frekvenci a přesná rána je o to těžší!

Tak to muselo bolet!

Kromě výše zmíněného se sniperka vyznačuje ještě jednou specialitkou, a sice unikátním zobrazením povedeného zabití. Pokud se vám podaří nějaká obzvlášť vydařená rána, hra se na chvíli zastaví a nahodí efektní simulaci letu kulky spolu s rentgenovým zobrazením napáchaných škod. Co na to asi řeknou oblíbení komisaři od ratingu? Doufejme, že něco pěkného!

Velkým plusem nového Sniper Elite je neskutečná variabilita misí a rozsáhlý zbraňový arzenál s propracovanou simulací odstřelovaní.

Přeci jen by byla věčná škoda, kdyby si takoví Němci hru nemohli zahrát. Obzvláště když disponuje značně zdokonaleným enginem, který kromě jiného umí i zakrýt zvuky střelby během silné bouře za blesky a nabízí stealth pasáže s tlumičem ve stylu Sama Fishera nebo šplhání inspirované Eziem.

Hlavně to střílení z dálky

Když to vezmeme kolem a kolem, hra vás sice nechá hrát, jak se vám zlíbí, ale asi to nebude zdaleka taková sranda, jako plížení se opuštěnými domy a hraní si na ostříleného odstřelovače. Na běhaní s kulometem přeci jen skvěle postačí legendární Medal of Honor: Allied Assault. Druhý Sniper Elite přinese především nekompromisní simulaci odstřelování se vším, co k tomu patří a to na všechny tři hlavní platformy již v dubnu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama