Sniper Elite V2 se dostane pod kůži… Němcům
Sniper Elite V2 Recenze Sniper Elite V2 se dostane pod kůži… Němcům

Sniper Elite V2 se dostane pod kůži… Němcům

Petr Vojtěch

Petr Vojtěch

25

Být něčím výjimečným, právě to nás baví. Sniper je asi nejnebezpečnější nepřítel, může být kdekoliv a jen čeká na příležitost.

Reklama

Recenze z hraní PC verze

Možná právě díky tomu, že se všechny moderní střílečky přesouvají na bojiště sfér budoucích a konečně opouštějí dávno zatuchlou scénu druhé světové války, tak se po dlouhé době náš hlad po vraždění Němců s MP40 konečně vrací a vývojáři z Rebellion Software vědí moc dobře, co chceme. Bude to asi znít trochu děsivě, a pokud tuto recenzi bude číst někdo z vedení televize Nova, pravděpodobně sepíše námět na novou reportáž o škodlivosti her, ale nemohu si pomoci – zpomalené záběry na kulku, která drtí nepříteli míchu, a odhazuje ho metr vzad, se dají přirovnat k symfonii.

V2 v názvu evokuje druhý díl, ale význam se pojí s příběhem. Spojenci obrací válku a ženou Němce zpět do Berlína. Ještě ale není vyhráno, šikovní inženýři a návrháři zbraní přišli s nepříjemnou věcičkou (zhoubnou hlavně pro krásy Londýna) – raketou dalekého doletu V2. Vyrábějí jich kvanta a posílají na všechny strany. Stále je navíc možné, že se díky nějakému technickému zázraku Němcům opět podaří dostat na nohy. A to je přesně úkol pro elitního snipera.

Užijte si každý výstřel, který nadělá z kostí vašeho cíle paseku – zpomaleně.

Co to znamená? Nutnost infiltrovat se za bojovou linii a zneškodnit vysoce postavené desátníky a důležité výzkumníky. A to všechno v přiměřeně autentickém prostředí druhé světové války. Jsou to zbraně, vozidla, budovy, uniformy a hlavně pocit osamělého zabijáka-pozorovatele v ruinách osamělých ulic. Atmosféra se povedla na jedničku.

Jako na střelnici

Najít pěkné hnízdečko a z něj vystřílet všechny nic-nečekající nepřátele nebo se plížit, pár jich obejít, několik zlikvidovat tiše a splnit úkol bez plýtvání nábojů. Možností je tedy víc, ale vy jste sniper, na to nesmíte zapomenout. Počítejte s tím, že hned po výstřelu o vás budou vědět všichni bojeschopní muži na hony daleko. A samozřejmě vám půjdou po krku. V některých úrovních se vyvalí nečekaně moc nepřátel a na střechách vylezou snipeři. Když je všechny vystřílíte a pokračujete v úkolu, hned za rohem může čekat opět nepřítel a samozřejmě se bude tvářit hrozně překvapeně, přitom logicky vyplývá, že by vás měl dávno slyšet.

Plížení je mnohem složitější, většinou jste rychle odhaleni, i když si dáváte veliký pozor. Nikdy totiž nevíte, kdo se schovává v jakém okně a ani za překážkou nejste úplně v bezpečí. Někdy se schováváte za rohem, čekáte, až se oběť přiblíží, ale jste odhaleni, přestože jste si mysleli, že vás roh zdi zakrývá. V předchozím dílu by to bylo nemyslitelné, ale zde se můžete vžít i do role Ramba, ale musíte počítat s omezeným zásobníkem. V základní výbavě máte totiž nejen odstřelovačskou pušku a pistoli, ale rovněž samopal, se kterým se dá zatopit nepřátelům i pěkně z blízka.

Samopal vám zachrání krk hlavně ve chvíli, kdy někdo unikne vašemu hledáčku a dostane se vám do zad.

Mrtvý voják – dobrý voják. A víte proč? Nemůže zmateně pobíhat po bojišti, otáčet se kam nemá a celkově se bouřit proti své – jinak jistě skvěle navržené – umělé inteligenci. Občas se jednoduše stane, že voják vyběhne na druhou stranu nebo vám zbytečně ukazuje záda a čeká jen na kulku. Záleží, v jaké situaci a u jaké překážky se ocitne – někdy to prostě nezvládne. Ale my jen těžko můžeme soudit, jak bystře bychom se pohybovali sami, kdyby někde nad námi byl sniper.

Uzavřené ruiny

Když si člověk představí rozbombardované město, určitě ho nenapadne, že ho čekají uzavřené domy a jen jedna možná cesta pro postup. Pokud doufáte, že si vyberete místečko přesně podle sebe, tak jste na omylu. Autoři vám ukazují, kudy musíte jít, kterým oknem prolézt dál a kam si lehnout. Otevřenější prostranství, složitější infrastruktura a spousta míst ke schování by jistě prospěly, protože tunelovitých stříleček je na trhu víc než dost.

Na druhou stranu prostředí musím pochválit za proměnlivost, každá úroveň má vlastní atmosféru a ať už střílíte Němce nebo Rusy, vždy se cítíte dobře. Nejlepší na všem je ale výše zmiňovaná kamera, která doprovází povedené výstřely. Nejen, že parádně vykreslí trajektorii letu kulky, ale zároveň ukáže rentgenový snímek vašeho cíle a tím víc si zásah užijete. Vidíte, kudy kulka vnikla a díky povedené balistice i co se s ní dělo pak. Za zabití získáváte body, záleží vždy na místě zásahu, vzdálenosti a také třeba na sérii střel.

Přestože je kampaň to hlavní, až ji projdete, tak s kamarádem můžete vyrazit až do čtyř různých módů. Projít můžete některé mise kampaně ve dvou nebo třeba zkusit mód, kdy musíte uniknout z města před vybombardováním. V době recenzování bohužel nebylo s kým hrát. Pokud kamaráda nemáte, můžete zkusit využít náhodnou hru.

Sniper Elite V2

Verdikt

Skvělý návrat na bojiště druhé světové války. Jste sice sniper, ale se samopalem si také poradíte. Škoda je tunelovitého prostředí a vodění autory za ručičku. Povedená je ale balistika střel, a když pak vidíte, jak kulka masakruje nepřátele ve zpomaleném záběru a navíc pod rentgenem – je to slast.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

kill-cam
atmosféra 2. světové války
tunelovité prostředí
malá volnost
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama