Speciál: Assassin’s Creed: Origins - Kletba faraonů
Speciály Assassin's Creed: Origins Recenze Speciál: Assassin’s Creed: Origins - Kletba faraonů

Speciál: Assassin’s Creed: Origins - Kletba faraonů

Jan Kalný

Jan Kalný

8
Platformy PlayStation PlayStation 4 Windows PC Xbox Xbox One

Théby a Údolí králů. Přesně tam nás pošle v pořadí druhé DLC pro Assassin’s Creed: Origins. Stojí ale nové dobrodružství za to?

Reklama

Hráli jsme na: PlayStation 4

Ke konci ledna letošního roku jsem ve svém speciálu hodnotil první ze dvou placených přídavků pro Assassin's Creed: Origins s názvem Skrytí. Přibližně šestihodinová návštěva Sinaje mě rozhodně bavila, ale kratší herní doba mě zklamala, a tak nějak nedostatek něčeho vyloženě nového také úplně nepotěšil. O Kletbě faraonů už se nějakou dobu ví, že má jít o delší, větší a ambicióznější zábavu, takže je třeba se podívat, jestli tomu tak skutečně je.

Kletba faraonů - Curse of the Pharaohs

Datum vydání: 13. března 2018

Cena: 20€ (přibližně 500 Kč)

Místo Sinaje nás nový přídavek pošle do slavných Théb a Údolí králů, kde budeme muset přijít na kloub záhadné kletbě, která probouzí mrtvé faraony a tím samozřejmě vytváří místním obyvatelům potíže. Spíše než „reálnými" problémy lidí - utlačováním, otroctvím, těžkou dřinou a napadením cizí armádou jako v případě dodatku Skrytí - se Kletba faraonů zabývá (věřte tomu nebo ne) kletbami, faraony, uctíváním, kulty a dojde i na trochu té mystické, spirituální a náboženské stránky egyptské historie a kultury.

Samozřejmě se ale stále budeme potýkat s celkem obyčejnými, případně tak trochu zvláštními problémy běžných lidí. Vykradači hrobek, sběratelé a lovci relikvií a samozřejmě kněží, uctívači a kdo ví co dalšího budou tentokrát středem pozornosti po boku samotné záhadné kletby.

Théby i Údolí králů jsou v mnoha ohledech podobné samotnému Egyptu i Sinaji, nečekejte tedy nějakou zásadní změnu nebo inovaci, něco, co by tuto oblast výrazně odlišovalo od toho, co jsme měli možnost vidět v původní hře i v prvním přídavku. Kletba faraonů sice nabízí několik nových schopností, většinou se ale jedná o takové ty tečky na závěr, které vaši postavu posunou trochu dál, nejedná se ale vyloženě o nějaké nové mechaniky. To je podle mě promarněná šance; že ani jeden z přídavků zkrátka do Assassin's Creed: Origins nepřinesl něco, co by základní hratelnost rozšiřovalo. V případě expanze Skrytí jsem doufal v rekrutování a ovládání bratrstva, v případě Kletby faraonů to mohlo být zase něco jiného. Bohužel se tak nestalo.

Naštěstí je ale Kletba faraonů sama o sobě stále dostatečně kvalitním přídavkem. Kromě zmíněných nových schopností také nabízí zvýšení maximálního levelu, a to až na 55, nabízí pár nových nepřátel a opět možnost si o několik úrovní vylepšit vybavení.

Během hraní se čas od času někde poblíž vás objeví faraonův stín, relativně náročný protivník, na jehož zabití máte jenom omezený čas. Za každé zabití dostanete hrstku úlomků hvězdy, které slouží právě k vylepšení vybavení na nové úrovně. Stále budete potřebovat dřevo, nějakou kůži nebo železo, ale bez úlomků hvězdy se zkrátka neposunete. Pokud se tak chcete postavit těm nejtěžším protivníkům Théb, je potřeba stíny aktivně lovit.

Dohromady vás přitom v Kletbě faraonů čeká šestice nových regionů. Některé jsou menší a některé zase větší. Rozlohou se může celá oblast měřit zhruba severovýchodní části původní mapy (od Alexandrie a jezera Marjut po regiony Ka-Chem a Im-Chent). Théby a Údolí králů navíc doprovází ještě několik dalších, menších a oddělených lokací. O nich ovšem nic prozrazovat nebudu, a i z toho důvodu jsem je nezahrnul do obrázků v článku, ačkoli jsem vážně chtěl. Rozhodně jde o velmi zajímavé části, které jsou opravdu pastvou pro oči a pro mě osobně v rámci lokací, co se týče vizuálu, to nejlepší, co přídavek Kletba faraonů - a troufám si říct, že i hra samotná - nabízí.

Se vším všudy není jediné pochyby o tom, že ze dvou aktuálně dostupných a oznámených DLC je Kletba faraonů svému staršímu bratříčkovi nadřazená v takřka ve všech ohledech - v lokacích, příběhu i celkově velikosti a kvantitě obsahu, a tudíž i délce. Ale bohužel trpí tím, čím Skrytí, což je zjevné hlavně s odstupem času. Prostě by to chtělo něco, co by posunulo dál i samotnou hratelnost, ne pouze přidalo další questy, předměty a lokace. Kletba faraonů je ale tím, čím je. A to, čím je, je kvalitní přídavek, který vás zase na několik hodin připoutá k židli nebo pohovce v nových, pěkných lokacích, s novými příběhy a novými zbraněmi. Nic víc, nic míň.

Hodnocení: 7/10

Další dostupná DLC:

Assassin's Creed: Origins
PlayStation PlayStation 4
Windows PC
Xbox Xbox One

Hodnocení

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama