Spintires - po krk v bahně
Recenze Spintires - po krk v bahně

Spintires - po krk v bahně

Martin Cvrček

Martin Cvrček

15

Netradiční simulátor Spintires konečně vyšel v plné verzi, aby uspokojil nejednoho příznivce simulátorů. Podařilo se mu to?

Reklama

Marná sláva, simulátory v dnešní době nepatří mezi kdovíjak vyhledávané a rozšířené žánry. Když už se něco objeví, zpravidla jde o nudné, kvalitativně mizerné rychlokvašky snažící se napodobit farmaření, popeláře a další obyčejné činnosti, a jen výjimečně se objeví něco, co by skutečně stálo za řeč. Spintires, nadějný počin od Oovee Game Studios, který se na trh probojoval díky Kickstarteru, však od začátku mělo ambice zařadit se právě mezi těch několik kvalitních simulátorů. A nutno říct, že se mu to nakonec povedlo.

Autenticita nade vše

Z okolo se povalujících screenshotů určitě není těžké poznat, že Spintires je především simulátor terénních a nákladních vozů. K dispozici máte hned několik typů, od lehkého UAZe, určeného hlavně po průzkum, přes tradiční náklaďáky až po těžkotonážní monstra. Nejen, že všechny vozy dobře vypadají, ale je opravdu výzva je uřídit. Ovládání většinou není nic lehkého, v případě takového simulátoru přirozeně nestačí jen mačkat směrové klávesy, ale musíte vhodně využívat přepínání pohonu kol a diferenciální zámek a dávat pozor na poškození nebo úroveň paliva. Zkrocení většiny vozů si zkrátka žádá trochu cviku a přesnosti (a pozornosti v případě nápovědy k ovládání), což je jen a jen dobře. V reálu také není ovládání náklaďáků nic jednoduchého.

Na obtížné ovládání musíte brát zřetel především kvůli prostředí. Zapomeňte na nějaké širé pláně a louky nebo na široké silnice, kde byste bezstarostně jezdili sem a tam, Spintires vás totiž pošle do prostředí nehostinných, hlubokých ruských lesů. V nich převládá zpravidla kopcovitý terén plný úzkých cest a mnoha přírodních i lidmi postavených překážek. Jinak řečeno je to off-road, jak má být, už jenom kvůli velkému množství nezpevněných, bahnitých cest.

Jak už jsem zmínil v dojmech z preview verze (která se od té finální vlastně ani tolik neliší), bahno představuje nesmírně důležitý hratelnostní prvek a zároveň hlavní překážku, což určitě poznáte hned při první projížďce. Bahno se chová opravdu realisticky a uvěřitelně a platí, že je velmi snadné do něj zapadnout, ale často velmi obtížné se z něj dostat. Chce to zkrátka cit a trpělivost. Ačkoliv já osobně jsem se leckdy schválně do bahna ponořil jen abych se pokochal jeho skutečně efektivním zpracováním, které se navíc neomezuje jen na samotné cesty. Stačí trocha prudší jízdy a bahno vám ohodí váš vůz, což taktéž působí dobře, často se vám také lepí na kola.

,,Bahno se chová opravdu realisticky a uvěřitelně a platí, že je velmi snadné do něj zapadnout, ale často velmi obtížné se z něj dostat."

Viditelný pokrok

Nakonec můžu totéž říct i o vodě, další významné překážce. Její zpracování mi v preview verzi docela vadilo, ale zdá se, že na ní tvůrci přeci jen zapracovali a v naprosté většině případů vypadá velmi slušně a také adekvátně reaguje na chování vašeho vozu, třeba při protáčení kol pod hladinou. A pokud budete obzvlášť neopatrní, není vůbec těžké vozidlo utopit nebo mu poškodit motor. Může se tudíž stát, že vlivem vody i bahna vašemu vozidlu nebude pomoci a sami se ze svízelné situace nedostanete.

Občas tak musí přijít na řadu další technika vybavená určitým náčiním. Představte si scénář, kdy váš náklaďák zapadl do bahna nebo do vody a sám se nemůže vyhrabat. Naštěstí ale máte většinou možnost přepnout se do jiného vozidla ve vaší garáži, vybrat dejme tomu obří naviják, vyjet uvíznutému náklaďáku na pomoc a vytáhnout ho (nebo tím zrušíte i ten druhý vůz, což se mi také stalo). Tímhle vyprávěním se dostávám k další důležité složce, a to možnosti vybavit své vozy různou výbavou. Zmínil jsem už naviják, dále máte k dispozici přívěs, nádrž s palivem nebo korbu a jeřáb. Všechno můžete používat v podstatě podle libosti (pokud se zrovna nacházíte v garáži) a samozřejmě i v závislosti na úkolu.

Spintires vám nijak nezakazuje jenom bezcílně jezdit po lesích, ale přeci jen máte na krku jedno poslání, a to převoz dřeva z pily na určité místo. Při tom opět využijete možnost přepínání mezi několika vozy. Jeden náklaďák tak ověsíte jeřábem, který přesune klády dřeva na korbu druhého vozu, s nímž pak dojedete na místo určení. Nebo se můžete na druhý vůz vykašlat a nechat dřevo naložit automaticky. Nemůžu říct, že by něco takového byla nutně nuda. Opět se to dá považovat za realistickou věc a navíc jsem se při ovládání jeřábu občas i slušně bavil, problém však je, že nic jiného po vás hra nechce. Máte zkrátka jedno jediné poslání, a to je málo. Sice není tak těžké si onen úkol "zpestřit" řešením problémů s terénem a bahnem nebo hledáním vhodné cesty na vždy dostupné minimapě, ale i tak bych určitě uvítal větší množství úkolů.

Situaci alespoň částečně zachraňuje přítomnost kooperativního multiplayeru, kde můžete s ostatními hráči spolupracovat a vzájemně si vypomáhat třeba doplňováním paliva z vašeho vozu do nádrže kolegy nebo opravami, což umožňuje určitý druh výbavy. Nemluvě o tom, že s živým spoluhráčem se i obyčejná projížďka po lese hned stává zajímavější.

Kamera, největší nepřítel řidiče náklaďáku

Nicméně by neuškodilo ani pestřejší prostředí. Spintires vám dá na výběr pět map, které se sice liší strukturou terénu (jednu z nich protíná obří řeka, další je více kopcovitá, jiné dominuje větší množství jezírek), ale už se neliší svým zpracováním. Pokaždé jde o více či méně shodné lesy, které vzhledem k solidní grafice budete z počátku obdivovat, ale postupem času se vám nejspíš přejí. Jinak řečeno, stereotyp nehrozí jen v případě úkolu, ale i v případě prostředí. Kvalitní grafika, kterou se Spintires může bez debat pyšnit, nebo autentické ozvučení (jímž disponují i samotná vozidla) a plynulé střídání dne a noci na tom bohužel nic moc nezmění. Je zkrátka škoda, když vývojáři jinak pěkné prostředí postupně ušlapou vlivem absence dalšího druhu mapy.

Zdaleka největším problémem je však kamera. Nejen, že je stejná jako v preview verzi, ona je dokonce stejná jako v původním tech demu. Je sice hezké, že se můžete otáčet pohledem kolem celého vozidla pouhým pohybem myši, ale samotná kamera se téměř vždy otáčí ve velmi nepřirozeném úhlu. Zdaleka nejhorší je pak případ, kdy musíte jezdit s náklaďákem ověšeným vysoko se tyčící výbavou, to pak při jízdě nevidíte skoro nic. Problémy nastávají i při práci s navijákem, u nějž musíte přesně kliknout na hák a nárazník druhého vozidla. Jenomže to se leckdy těžko dělá, když se kamera nedokáže natočit do určitého pohledu.

A myslíte si, že když se Spintires považuje za simulátor, nabídne vám pohled z kabiny vozu? Omyl. Nic takového ve hře není, vývojáři se neobtěžovali ani s modelem řidiče za volantem. Jediná alternativa té příšerné kamery je zaměřená na přívěs (pokud ho máte), a to vám při běžné jízdě moc nepomůže. Kamera je zkrátka průšvih a upřímně mě udivuje, že s tím tvůrci něco doteď neudělali, protože během vývoje bylo stížností ze strany komunity na tuto adresu určitě víc než dost.

,,Kamera je zkrátka průšvih a upřímně mě udivuje, že s tím tvůrci něco doteď neudělali."

Cestou necestou

Navzdory všem zmíněným chybám je ale Spintires stále solidní simulátor. Všechna vozidla jsou totiž zpracována opravdu dobře a disponují autentickou ovladatelností a četnou výbavou, ke zpracování bahna a dalších překážek nelze mít prakticky žádné připomínky, a i když se vám po čase pravděpodobně přejí, stále se musí nechat, že i prostředí je z hlediska grafiky a atmosféry zpracováno působivě. Nemluvě o ideálním ozvučení, multiplayeru a brzké podpoře uživatelských modů. Ta je zatím výsadou tech dema, už brzy by ale měla zavítat do plné verze. A když už toho tvůrci modifikací dokázali tolik s pouhou demoverzí, jsem vážně zvědavý, co předvedou nyní.

Ve výsledku je tak opravdu škoda, že tvůrci nechali bez povšimnutí mizernou kameru a nenabídli mimo ruských lesů i další prostředí a více úkolů. Kdyby si na to dali pozor, Spintires by se mohlo zalíbit i běžným hráčům. Takhle jde o titul, který si užijí pouze příznivci nákladních vozů a off-roadu. Ale tak už to u simulátorů bývá a sami se musíte rozhodnout, do jaké skupiny patříte.

Spintires - po krk v bahně

Verdikt

Nebýt několika chyb, ze Spintires by se mohl vyklubat perfektní simulátor. Stále jde ale o povedený a autentický počin, kterým příznivci nákladních vozů a off-roadu určitě nepohrdnou.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

provedení vozidel
skvěle zpracované bahno
zajímavá atmosféra
působivá audiovizuální stránka
přítomnost kooperativního multiplayeru
mizerná kamera
pouze jeden úkol
po čase stereotypní prostředí
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama