Spor o Battle Royale skončí u soudu. PUBG Corp. žalují Epic Games kvůli Fortnite
Fortnite Novinka Spor o Battle Royale skončí u soudu. PUBG Corp. žalují Epic Games kvůli Fortnite

Spor o Battle Royale skončí u soudu. PUBG Corp. žalují Epic Games kvůli Fortnite

Michal Burian

Michal Burian

27
Platformy PlayStation PlayStation 4 Windows PC Xbox Xbox One

Fortnite: Battle Royale má porušovat autorská práva.

Reklama

Před několika týdny se internetem nesly zvěsti, že vývojářům survival fenoménu PlayerUnknown's Battlegrounds dochází trpělivost a připravují žalobu na společnost Epic Games kvůli Fortnite: Battle Royale. Podle vedení korejské společnosti PUBG Corp. (dceřiná společnost studia Bluehole) totiž Fortnite kopíruje PUBG a už to zašlo daleko. Jedním ze spouštěčů této kauzy bude jistě stále větší popularita Fortnite, které nabízí svou Battle Royale verzi na PC, PlayStation 4 a Xboxu One zcela zdarma, zatímco PUBG je na PC a Xboxu One za peníze (30 euro). Na konzoli jde stále o předběžnou, vývojovou verzi.

O žalobě informují korejské stránky Korea Times. Právníci PUBG Corp. se měli obrátit na soud v Soulu s tím, že Epic Games porušuje autorská práva. Ostatně už v loňském roce Bluehole zveřejnili rozsáhlou zprávu, jež se zabývala podobností PUBG a Fortnite. Ve zprávě stálo, že vedení zvažuje další kroky. Olej do ohně přilil zástupce Epic Games na PlayStation Blogu, kde PUBG zmínil jako inspiraci pro vznik Fortnite.

Kauza je o to pikantnější, že PlayerUnknown's Battlegrounds využívá Unreal Engine 4, tedy technologii, kterou vytvořil Epic Games a Bluehole si jí pro svou hru licencovali. Obě firmy dlouhé roky úzce spolupracovali. Epic poskytl vývojářům PUBG podporu, a tak není divu, že PUBG Corp. bylo nemile překvapeno, když v září 2017 rozšířil Epic Games titul Fortnite o Battle Royale verzi.

Otázkou zůstává, zda PUBG Corp. u soudu uspěje. Ve světě her je zcela běžné, že si vývojáři berou inspiraci z jiných her a bude pro právníky velmi těžké dokázat, že v tomhle případě nejde o pouhou inspiraci, ale porušení autorský práv. Obě hry se soustředí na Battle Royale, což je specifický mód. V něm jsou hráči vysazeni na ostrov (případně v aréně), museí najít zásoby, bojovat mezi sebou a přesouvat se z nebezpečných oblastí. Na samém závěru zůstane jediný přeživší. První podoba Battle Royale se objevila ve fanouškovské modifikaci pro Armu 2 a Minecraft. Poté vzniklo několik samostatných her, ale až PlayerUnknown's Battlegrounds se dokázalo prosadit a do konce roku 2017 prodat více než 25 milionů kusů. V letošním roce se ale začalo dařit free-to-play verzi Fortnite: Battle Royale, jež dokonce PUBG v počtu hráčů a výnosů (v tomto případě z mikrotransakcí) přeskočila. Nejspíš právě v tom je zakopaný pes, PUBG Corp. vadí, že Fortnite je úspěšnější a ukrojuje si z koláče battle royale stále větší a větší kusy.

Právníci PUBG Corp. Budou možná u soudu poukazovat na to, že Epic Games byl součástí vývoje PlayerUnknown's Battlegrounds, tím pádem věděl o všem důležitém v předstihu a potichoučku mohl pracovat na Fortnite: Battle Royale.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama