star-wars-darth-bane-cesta-zkazy-dalsi-kousek-skladacky
Blogy čtenářů Recenze Star Wars: Darth Bane: Cesta Zkázy - Další kousek skládačky

Star Wars: Darth Bane: Cesta Zkázy - Další kousek skládačky

Martin Cvrček

Martin Cvrček

Ptáte se, co do blogu o herních knihách najednou cpu Star Wars? Na to existuje jednoduchá odpověď. Ačkoliv se to na první pohled nezdá, Cesta Zkázy…

Reklama

Ptáte se, co do blogu o herních knihách najednou cpu Star Wars? Na to existuje jednoduchá odpověď. Ačkoliv se to na první pohled nezdá, Cesta Zkázy částečně vychází z prvních Knights of the Old Republic od BioWare. Navíc má knížku na svědomí Drew Karpyshyn, tedy člen studia BioWare a také autor obou knížek Mass Effectu. Ale dost řečí okolo, hlavní přece je, co Cesta Zkázy nabízí.

 

Kdysi dávno, v jedné předaleké galaxii...

Cesta Zkázy se odehrává zhruba tisíc let před událostmi filmové ságy, a tudíž cca dva tisíce let po prvních KotORech. Knížka vypráví příběh muže jménem Dessel, jenž ze sebe od děctví dělal idiota v cortosisových dolech na planetě Apatros. Jenomže, díky pár nešťastným náhodám si Dessel znepřátelí Republiku a tak mu nezbyde nic jiného, než se přidat k armádě Sithů. Tam se postupně zvedá jeho prestiž, časem dostane velení jedné vojenské skupiny, ale po čase se zase události zamotají a Dessel najednou míří do sithské akademie na nechvalně proslulé planetě Korriban. Tam si změní své jméno na Bane, postupně proniká do tajů temné strany Síly, ale zanedlouho zjišťuje děsivou pravdu o pravé podstatě Sithů a díky tomu začíná nebezpečnou hru, jež má za následek zánik všech sithských lordů, tedy kromě Bane, jenž pak nastolí pravidlo dvou, tedy jen jeden mistr a jeden učedník. Ani víc, ani míň. Jen 2 Sithové.

Stejně jako původní KotORy, i Cesta Zkázy má jednu nespornou výhodu. Vzhledem k době, kdy příběh probíhá, není autor nijak vázaný na původní filmy a v rámci Star Wars universa si může dělat prakticky co chce. A musím uznat, že tahle "cochcárna" vyšla Karpyshynovi dokonale, dokonce si dovolil menší příběhovou provázanost s dějem KotORů. Během čtení jsem navíc nenarazil na jedinou věc, která by mi nějak neseděla, ba právě naopak, celý Baneův příběh působí uceleně a uvěřitelně a snad žádný fanoušek Star Wars nemůže být zklamán. Místo toho tak každý fanda zjistí další střípky složitého příběhu Star Wars universa i dějin Sithů, a hlavně pozná příběh muže, jenž v podstatě zavedl pravidlo mající za následek zánik Republiky o tisíc let později.

A samotná knížka? celý Baneův příběh se rozprostírá na 267 stranách, což určitě není taková tragédie, navíc narozdíl od jiných herních knížek nemá vydání na svědomí Fantom Print, ale Egmont, takže se ani nemusíme bát obvykle mizerné kvality přebalu/vazby. Jediný problém vidím ve velikosti písma, jenž je naopak tradicí Egmontu. V hůře osvětlených prostorách se tak čtení stává docela napraktickou záležitostí, a i s dobrým osvětlením může mít nejeden čtenář problémy. Alespoň, že nemusí mít problémy s pochopením příběhu, protože i když jde o jinak docela složité Star Wars, Baneův příběh prakticky není nějak zvlášť omezený na znalce, všechno je podrobně vysvětleno, a tak nastává bezchybný fakt, že pro neznalé čtenáře jde o nadprůměrné sci-fi, a SW fanoušci zase zjistí tunu nových informací o jejich oblíbeném příběhu. A informace, že jsem se při čtení vůbec nenudil a celou knížku přečetl jedním dechem, už je jen taková třešnička na dortu téhle pochvalné recenze.

Star Wars: Darth Bane: Cesta Zkázy - Další kousek skládačky

Verdikt

Nebýt té velikosti písma, která mi občas lezla na nervy, bez rozmyslu bych udělil desítku. I tak jde ale o super knížku. Pokud se tedy řadíte mezi příznivce Star Wars, nebo vás jen bavilo hraní prvních Knights of the Old Republic, je pro vás Cesta Zkázy naprostá povinnost. A i když vám Hvězdné Války moc neříkají a sci-fi vám není vyloženě proti srsti, i tak s příběhem Dartha Banea neuděláte chybu. Pro mě jde o nejlepší Star Wars knížku vůbec.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Příběh skvěle padne do reálií Star Wars
Vhodné pro nováčky i zanícené fandy
Detailní popis všeho možného i nemožného
Určitá návaznost na KotORy
Absence nudných pasáží
Počet stran
Mrňavá písmenka
Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama