Star Wars slaví 40. narozeniny
Novinka Star Wars slaví 40. narozeniny

Star Wars slaví 40. narozeniny

Martin Cvrček

Martin Cvrček

8

Již 40 let vznikají nové filmy, knihy, komiksy a samozřejmě hry z předaleké galaxie.

Reklama

Zdá se to skoro až neuvěřitelné, ale přesně před 40. lety, 25. května 1977, v kinech odstartoval svou krasojízdu vůbec první Star Wars film, později známý jako čtvrtá epizoda s podtitulem Nová naděje. Už 40 let je tak galaxie Star Wars mezi námi a během té doby zplodila značné množství filmů, knih, komiksů, hraček a samozřejmě počítačových, konzolových a mobilních her.

Nebýt jednoho filmu od George Lucase, nikdy bychom nezakusili výborný příběh v sérii Knights of the Old Republic od BioWare a Obsidianu. Stejně tak bychom si nezalétali v legendárních simulátorech X-Wing a TIE Fighter, nebojovali ve všech možných verzích Battlefrontu a nezažili bychom fantastický soubojový systém v Jedi Knight: Jedi Outcast a Jedi Academy. Ten je mnohými dodnes považován za vůbec nejlépe zpracovaný soubojový systém se zbraněmi pro boj zblízka, jaký se kdy na poli videoher objevil.

Během let jsme se samozřejmě kromě kvalitních titulů, mezi něž patří i střílečka Republic Commando, strategie Empire at War nebo celá série LEGO Star Wars, dočkali i méně povedených nebo vyloženě nekvalitních produktů. Stejně tak historie mnohých tvůrců Star Wars her z dnešního pohledu připomíná horskou dráhu, často s vážnou havárií na konci. Leckterá studia, jimž vděčíme za ty nejkvalitnější tituly, už neexistují. Za všechny zmíním třeba Pandemic, tvůrce původních Battlefrontů. Jiná studia zase existují, ale už dávno nejsou tak plodná. To platí třeba o Raven Software, týmu zodpovědnému za Jedi Outcast a Jedi Academy. Z kdysi soběstačného studia je nyní nevýrazná holka pro všechno v rukou Activisionu.

Časy se zkrátka mění, stejně jako podmínky. O to víc je obdivuhodné, že se celé Star Wars sáze podařilo přežít tak dlouho. Budoucnost filmů je jasně naplánovaná a v čele těchto plánů stojí Poslední z Jediů, osmá epizoda, která se v našich kinech objeví v polovině prosince. Oproti tomu budoucnost her si mezi sebe rozdělily společnosti Disney a především EA. Pod jeho záštitou nyní vzniká Star Wars: Battlefront 2, pokračování Battlefrontu z roku 2015, a také akční adventura od Visceral Games a scénáristky Uncharted Amy Hennig. Ve vývoji je i akční Star Wars hra od tvůrců Titanfallu ze studia Respawn Entertainment.

Nyní nezbývá než pogratulovat Star Wars a všem jeho tvůrcům k výročí a doufat, že bude ta budoucnost co nejvíc plodná a že se dočkáme nejen dalších kvalitních filmů, ale také pořádných her, na které snad jednoho dne budeme vzpomínat stejně jako na mnohé z těch, o kterých tu byla zmínka.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama